Webmail

Dataverbruik: Deze apps verbruiken het meeste mobiele data

header-dataverbruik-desktop.jpg
20 februari 2024 - 6 min

Of je nu een iPhone of een Android telefoon hebt: we gebruiken met zijn allen steeds vaker apps. Maar daardoor stijgt ook het verbruik van onze mobiele data. Welke apps gebruiken het meeste data en welke apps het minst? Hoeveel MB verbruik je met Waze, YouTube, Facetime en andere populaire apps? Op zoek naar tips om je mobiele dataverbruik te beperken? Zoek niet verder! Hier zijn ze!

 

Wat is mobiele data?

We lopen vaak met onze smartphone of tablet van het ene wifinetwerk naar het andere. Zowel thuis als op het werk inloggen en hop: we kunnen surfen. Maar als die wifi er even niet is – in de auto, tijdens die Google Meet on-the-go, op dat mooie wandelpad – dan schakelen we over op mobiele data van Telenet. Al je apps en je internet blijven gewoon draaien, maar het komt allemaal binnen via het gsm-signaal. 4G is momenteel de standaard; 5G de toekomst. Hoe lang je kunt surfen en hoe snel dat gaat, hangt af van het abonnement dat je hebt afgesloten. Maar nu we allemaal met mini-computers in onze broekzak of handtas rondlopen, loont het om daar even bij stil te staan.

 

We zijn met z’n allen gemiddeld meer dan drie uur per dag online. Facebook, Instagram en LinkedIn passeren de dagelijkse revue. Skypen, FaceTimen en WhatsAppen met collega’s horen bij een gewone werkdag. Je bewust zijn van je verbruik van mobiele data, is sinds een paar jaar dus ook gewoon nodig. Er zuinig mee omspringen, is dat ook.

Hoeveel mobiele data verbruikt de gemiddelde Belg? 

Het gemiddelde mobiele dataverbruik van de Belgen is al een paar jaar enorm aan het stijgen. Het is nog maar enkele jaren geleden dat we gemiddeld per simkaart 3 gigabyte per maand verbruikten. De switch naar online leren en werken heeft dat alleen maar doen toenemen. Abonnementen waarin 7 of meer gigabyte per persoon worden voorzien, zijn allang niet uitzonderlijk meer. De komst van 5G, de nieuwe mobiele standaard waarin permanent online zijn heel gewoon is, zal dat verbruik nog sterker doen stijgen.

Wat is het gemiddelde dataverbruik voor een app? 

Dat hangt heel erg af van welke apps je verkiest en hoe intensief je mobiele data gebruikt. Door de band kun je ervan uitgaan dat alles wat video betreft er flink inhakt. Online vergaderen, videobellen en sociale media laten behoorlijke sporen na in je voorraad aan gigabytes. Als je in ‘MyTelenet’ je verbruik in de gaten houdt en dat combineert met de gegevens die je gsm ervan opslaat, krijg je al snel een beeld welke apps gemiddeld zware jongens zijn qua verbruik.

Overzicht dataverbruik* per app     

We zetten voor jou op een rij hoeveel data elke app verbruikt.

Sociale media apps      

Instagram

25 MB per 15 minuten - 100 MB per uur

Facebook

3 MB per check - 100 MB per uur

Op weg   

Google Maps

0,73 MB per 20 minuten

Waze

0,23 MB per check

Van chatten tot videobellen

Skype

7,5 MB per minuut

WhatsApp

10,9 MB per minuut of 0,01 MB per tekstbericht
(met 1 MB kan je zo’n 500 tot 1000 tekstberichten sturen)

Facebook Messenger

7,5 MB per minuut

Muziek en video streamen

Spotify

3 MB per lied of 1 MB per minuut

Netflix

1 GB per uur in standard definition 
(of 3 GB in high definition) 

Youtube

1,3 GB per uur

* Opgelet: deze cijfers geven een schatting weer. Hoeveel MB’s er exact worden verbruikt, hangt o.a. af van wat er wordt geladen (alleen tekst, een foto of een filmpje), in welke kwaliteit de foto of video wordt geladen en hoe lang je de app gebruikt.

Welke apps vebruiken het meeste mobiele data?    

De grootverbruikers in kaart brengen, kan je de weg wijzen naar een meer beredeneerd, spaarzamer surfgedrag. Niet dat je meteen apps moet verwijderen, maar het kan toch geen kwaad om deze dorstige dataslurpers met mate te gebruiken.

Sociale media    

Scroll jij ook elke ochtend door de vele filmpjes die automatisch beginnen te spelen op Facebook? Volg je weleens livestreams die je zaak kunnen verrijken? Of misschien wil jij je klanten doen watertanden met creatieve Stories op Instagram? Dat kan je dataverbruik duizelingwekkende hoogtes in jagen. 
 
Door Facebook of Instagram scrollen alleen al kost je 100 MB per uur. Wie dagelijks een uurtje scrollt, zit meteen aan een verbruik van 3 GB per maand. Een uur lijkt misschien extreem lang, maar uit een onderzoek van Meltwater en We Are Social (2023) blijkt dat we gemiddeld 1u34min spenderen aan sociale media.  
 
Snoer die social-buikriem dus maar aan als je chronisch teveel data verbruikt. In die 3 GB is het plaatsen van updates immers niet inbegrepen. Afhankelijk van wat voor Facebook-post je plaatst, vergt het 50 à 200 KB data. Om foto’s te uploaden op Facebook en Instagram heb je, afhankelijk van de gewenste kwaliteit, 2 tot 4 MB per foto nodig. Bij video is dat het dubbele. Een Instagram Story posten kost 8 MB. Tel eens na … hoeveel megabytes heb jij zo de afgelopen weken verbruikt?

Op weg: hoeveel data verbruiken Google Maps en Apple Maps?     

Als je externe afspraken hebt, gebruik je allicht online navigatie om vlot én tijdig bij je klanten of partners te geraken. De twee grote spelers, Google Maps en Apple maps, zitten ingebouwd in je gsm. We tikken ze dus vaak aan om de weg te berekenen. Het grote voordeel van die twee is, dat je de kaarten ook offline kan gebruiken. Maar aan gemak hangt een dataprijskaartje: Bij Google Maps is dat 0,73 MB per 20 minuten. Apple Maps doet nog straffer: de app verbruikt maar liefst 1,83 MB per 20 minuten.

Van chatten tot videobellen: hoe ziet het dataverbruik van Facebook en WhatsApp eruit?   

Wissel je regelmatig chatberichtjes uit met collega’s? Of kunnen klanten jou via sociale media contacteren met vragen? Dan gebruik je allicht WhatsApp of Facebook Messenger, de populairste messaging apps ter wereld. Al moeten ze onderdoen voor enkele concurrenten als het op dataverbruik bij videobellen aankomt. De data-prijskaartjes van het immens populaire videobellen verschillen sterk. Dit zijn de dorstige jongens:

 

Muziek streamen: hoeveel MB verbruikt Spotify?     

Voor welke app je ook kiest – Spotify, Deezer of Apple Music: muziek in hoge kwaliteit beluisteren, is een dataverslindende bezigheid. Standaard verbruikt dit ongeveer 1 MB per minuut. 

 

Video streamen: hoeveel MB verbruiken YouTube en Netflix?      

Ga je voor kwalitatieve video met apps als Youtube of Netflix, dan schakel je qua dataverbruik nog een fikse tand hoger. Aan de strafste resolutie kom je bij Youtube uit op 1,3 GB per uur; Netflix houdt het iets bescheidener: 1 GB per uur. Het spreekt voor zich dat dit je beschikbare data doet smelten als sneeuw voor de zon.

 

Deze alternatieve apps verbruiken minder mobiele data     

Sociale media: Twitter verbruikt maar weinig data        

In de hoek van sociale media, valt weinig opbeurends qua verbruik van mobiele data te rapen. Of nee, toch ééntje: Als je eerder een tweeter in hart en nieren bent, valt het misschien nog mee. Twitter verbruikt immers maar 70 KB per update. Hopelijk heeft Elon Musk geen andere, raketbrandstof- en dataverslindende plannen...

 

Op weg: Waze verbruikt het minste data

Waze staat al een tijdje bekend als alternatief voor de twee klassiekers als het op navigatie aankomt: Google Maps en Apple Maps. Ook wat dataverbruik betreft, biedt de app een light optie: per twintig minuten heeft de Waze gps slechts 0,23 MB nodig – één derde tot één achtste van de andere twee grootverbruikers!

 

Van chatten tot videobellen: data besparen met Facetime  

Als je de mensen graag ziet terwijl je ermee praat, is er één die er helemaal uitspringt wat dataverbruik betreft: de FaceTime app. Je moet er een iPhone voor hebben, maar als dat zo is, verbruik je amper 3,5 MB per minuut. Dat is nog altijd stevig, maar in de wereld van het videobellen één derde tot de helft minder dan de andere, veel gebruikte apps.

 

Hou jij je liever meer bezig met je zaak en minder met je dataverbruik? Ontdek hoe jij alles uit hét netwerk van Vlaanderen haalt! 

 

Zo beperk je je mobiele dataverbruik     

Wil je het dataverbruik van je apps beperken, kijk dan zeker de instellingen na. Bijvoorbeeld de functie ‘databesparing’ doet de app het dataverbruik automatisch beperken als je een mobiel netwerk gebruikt. Instellingen voor foto’s en video’s uploaden kan je ook aanpassen naar mindere kwaliteit en dus minder data. Bij streamingapps speelt kwaliteit eveneens een rol.

Kies het beste abonnement voor jouw dataverbruik   

Bij Telenet heb je sowieso het strafste mobiele netwerk. Veel of weinig data nodig? Telenet heeft de gepaste formule voor jouw zaak, hoe klein of groot die ook is. Een mobiel abonnement van Telenet dat op maat gesneden is van je onderneming, verzekert de productiviteit van je werknemers én bespaart je centen.

Ontdek ons aanbod van mobiele abonnementen, helemaal afgestemd op jouw zaak

Nog meer inspiratie

Artikel

Ontdek welk gsm-abonnement en mobiele data past bij je gezin
Welk gezinsabonnement met internet, gsm en tv kiezen? Combineer beperkt en onbeperkt mobiele data voordelig in een internetbundel met ONE. Op maat van je gezin.

Artikel

Waarom je een abonnement met onbeperkt mobiel internet wil
Raadpleeg handige tips om je mobiel dataverbruik onder controle te houden en ontdek alle voordelen van een unlimited abonnement.