Webmail

Waarom onbeperkte mobiele data onmisbaar wordt

19 september 2023 - 8 min

Dankzij mobiel internet surf je op je gsm of tablet wanneer je niet verbonden bent met een wifi-netwerk. Dat is superhandig, want je voert zo al je onlineactiviteiten verder uit terwijl je onderweg bent.

Maar hoe hou je dat dataverbruik onder controle? En hoe zit dat met mobiele data in het buitenland? Eén ding is zeker: we verbruiken met z’n allen meer en meer mobiele data, waardoor een onbeperkt gsm-abonnement vaak voordelig is. 

Wat is mobiel internet en wanneer gebruik je het?

Het startte allemaal met 1G, vervolgens 2G, 3G, 4G en ondertussen al 5G. Het is de mobiele technologie die ervoor zorgt dat mobiele toestellen zoals smartphones en tablets via het gsm-signaal verbonden blijven met het internet wanneer je een wifi-netwerk verlaat.

Dankzij het gsm-netwerk van je mobiele provider kan je zo onderweg je e-mails beantwoorden, sociale mediakanalen checken of videobellen met wie je maar wil, waar je maar wil. 

Verschil tussen 4G en 5G

4G-technologie biedt gemiddeld downloadsnelheden tot zo’n 100 Mbps en uploadsnelheiden tot zo’n 50 Mbps. Dat is prima om de meeste mobiele applicaties (surfen, navigatie-apps, YouTube-video’s kijken, scrollen op Instagram of TikTok, gaming apps, …) te ondersteunen. 5G werd ontwikkeld om nog sneller te zijn, zodat toepassingen als 4K en 8K video streaming, virtual reality toepassingen en augmented reality apps naadloos werken vanaf je mobiele apparaat, zonder haperingen of inlaadtijd. De meeste providers bieden ondertussen 5G aan, die de beste mobiele gebruikerservaring garandeert.

Mobiele data in België en in Europa

Mobiele data-abonnementen bevatten altijd een specifieke hoeveelheid data. Wanneer je de toegewezen datalimiet overschrijdt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht of neemt de internetsnelheid af. Elke provider hanteert daarvoor zijn eigen voorwaarden, die ook kunnen verschillen afhankelijk van de regio. Zo zijn er meestal verschillen in de tarieven van mobiel surfen in België, in de EU-zone of buiten de EU-zone.
 

Gebruik je in het buitenland het netwerk van een lokale provider, dan doe je aan roaming. Vanaf het moment dat je niet meer met je eigen netwerkprovider bent verbonden, ben je dus aan het roamen. Sinds 2017 geldt het ‘Roam like home’-principe, dat ervoor zorgt dat je geen extra kosten betaalt als je een ander netwerk binnen de EU gebruikt. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals Zwitserland. Je kent dus best de tarieven voor roaming in het buitenland voor je vertrekt. Zo krijg je achteraf niet te maken krijgt met onverwachte extra kosten.

Hoeveel GB heb je nodig?

Het mobiel downloadvolume van je gsm-abonnement bepaalt hoeveel bestanden of data je per maand kan downloaden. Dat wordt steeds uitgedrukt in gigabyte (afgekort GB). Hoeveel GB je maandelijks nodig hebt, hangt af van je gebruik. Om je een indicatie te geven, dit kan je allemaal doen met 1 GB:
 

 • 10 uur surfen of zo’n 500 webpagina’s bezoeken
 • 30 min video’s bekijken in hoge kwaliteit via YouTube bv.
 • 15 uur naar online radio luisteren
 • 7 uur muziek streamen via Spotify bv.
 • 2 à 4 uur videobellen via Teams of Zoom bv.
 • 1 à 3,5 uur scrollen op sociale media als Facebook, Instagram of TikTok
 • 500 artikels lezen op online nieuwssites

De voordelen van onbeperkte mobiele data

We verbruiken met z’n allen jaar na jaar alsmaar meer mobiele data. Het spreekt voor zich dat de hoeveelheid mobiele data die inbegrepen is in je gsm-abonnement daardoor alsmaar belangrijker wordt.

 

 • Maak je nooit meer zorgen over datalimieten en onverwachte kosten
  Met onbeperkte data-abonnementen hoef je niet voortdurend je dataverbruik te controleren of je online gewoonten hoeft aan te passen. Je streamt, download en surft dus zoveel je wil zonder onverwachte extra kosten en zonder te in te boeten aan internetsnelheid. Nooit meer extra mobiele data bijkopen!
 • Voer al je taken uit waar en wanneer je wil
  Je hebt overal toegang tot je apps en de Cloud waardoor je onderweg kan werken aan al je documenten. Zo kan je nog snel even die belangrijke mail sturen of wijzigingen maken in je documenten.
 • Blijf altijd verbonden zonder afhankelijk te zijn van een wifi-signaal
  Met onbeperkte data blijf je verbonden met het internet, zelfs als je niet in de buurt bent van wifi-netwerken. Dat is erg handig voor reizigers, mensen die op afstand werken of wanneer je vaak van de ene naar de andere locatie gaat.
 • Gebruik je gsm als hotspot voor andere mobiele toestellen
  Een onbeperkt abonnement laat je toe om je mobiele dataverbinding te delen met andere apparaten via tethering of een mobiele hotspot. Zo verbind je onderweg toestellen zonder internetverbinding zoals je laptop, tablet of andere apparaten zonder extra kosten met het internet via je mobiel netwerk.

Tips om te besparen op je mobiel dataverbruik

De ultieme tip is uiteraard kiezen voor een mobiel abonnement met onbeperkte data, maar heb je dat niet, dan kom je met onderstaande tips om je mobiel verbruik onder controle te houden al een heel eind.

Stel datalimieten en datameldingen in

Op bijna alle gsm’s en tablets kan je tellers of grafieken activeren waarmee je je dataverbruik kan opvolgen. Of gebruik de app van je mobiele provider voor het instellen van datameldingen om je datalimieten in het oog te houden.

Gebruik applicaties offline

Door applicaties in de offline-modus te gebruiken, bespaar je heel wat mobiele data. Door op voorhand via je internet thuis gegevens te downloaden naar je gsm, kan je zo je favoriete series bekijken of je lievelingsmuziek beluisteren via je streaming apps zonder je mobiele dataverbinding te gebruiken.


En wist je dat je met navigatie-apps kaarten van specifieke landen of regio’s op voorhand kan downloaden, zodat je in de wagen geen mobiele dataconnectie meer nodig hebt? Zeker wanneer je op reis bent in het buitenland is dat een van de beste tips om mobiele data te besparen.

Kies een voordelig mobiel abonnement

Of je veel mobiele data nodig hebt, hangt uiteraard af van je verbruik en je digitale gewoontes. Sommige hebben met 5 GB of 8 GB voldoende, anderen zullen meer gebaat zijn met een gsm-abonnement met 15 GB of 40 GB. Als je maandelijks meer data verbruikt dan inbegrepen is in je abonnement, dan is het wellicht tijd om te bekijken of er geen bundel is die beter bij je past. Schakel je over naar een onbeperkt abonnement, dan hoef je je nooit meer zorgen te maken over bijbetalen. 

Altijd en overal verbonden zonder zorgen

Nooit meer hoeven nadenken over je mobiele dataverbruik of wifi-toegangen, da’s de ultieme vrijheid! Dankzij ONE, ons alles-in-één ongelimiteerd abonnement blijf je geconnecteerd met onbeperkt internet thuis, onbeperkte mobiele data onderweg en bel en sms je onbeperkt in België.


Wist je trouwens dat je dankzij de inbegrepen eSIM, een virtuele simkaart, ook je mobiele data kan gebruiken via je smartwatch? Zo kan je ook zonder je smartphone blijven bellen, berichtjes sturen of muziek luisteren. Met de gratis datasimkaart voorzie je je tablet of minimodem, of slimme toestellen van internet, zonder extra kosten. Ga jij ook voor een unlimited bundel?

Inspiratie

Artikel

Ontdek welk gsm-abonnement en mobiele data past bij je gezin
Welk gezinsabonnement met internet, gsm en tv kiezen? Combineer beperkt en onbeperkt mobiele data voordelig in een internetbundel met ONE. Op maat van je gezin.

Artikel

Deze apps verbruiken het meeste mobiele data
Welke apps gebruiken het meeste data en welke apps het minst? En hoe hou je dat verbruik onder controle? We geven je enkele handige tips mee!