BelOrta verbetert beveiliging met 360°-camera’s

04 januari 2021 - 6 min

Hoe overzie je een open bedrijventerrein van 60 hectare? Hoe controleer je of vrachtwagens de juiste goederen meenemen? En hoe vermijd je discussies? Fruit- en groenteveiling BelOrta doet dit nu gemakkelijker dan ooit met hun nieuwe camerabeveiligingsoplossing. Niets ontgaat de veertig 360°-camera’s.

Vanaf 6 uur ‘s ochtends is het een drukte van jewelste op de fruit- en groenteveiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. De veilingmeester en -klok wijzen continu loten toe aan de hoogste bieders. Honderden kisten met tomaten, courgetten, appels en peren… worden klaargezet door vorkheftrucks. Tientallen vrachtwagens pikken hun lading op bij de meer dan 300 laadkaaien. 

 

Opvallend is dat sinds kort elke handeling op dit bedrijfsterrein van meer dan 60 hectare haarscherp in beeld wordt gebracht. En dat met slechts een 40-tal camera’s. 

 

Tim Van Caeyzeele en Werner Vertommen leidden het cameraproject in goede banen. Tim is ICT-verantwoordelijke bij BelOrta. Werner zorgt er als supervisor productafdeling voor dat elke vrachtwagen correct gelost en geladen wordt.

Op elk detail kunnen we inzoomen. Ik zie nu hoeveel kisten bloemkool en prei er geladen worden.

Werner Vertommen

supervisor productafdeling BelOrta

Camerabeveiligingsoplossing voldeed niet meer

“Heel vroeger werkten we met videobanden”, blikt Werner Vertommen terug. “Eén opnameband per 24 uur. Om terug te kijken, moesten we dan ook 24 uur wachten. Toen we vervolgens de analoge beelden digitaal begonnen te bewaren, verliepen het opzoeken en terugkijken naar bepaalde fragmenten al vlotter. Maar het beeld bleef zwartwit en van lage kwaliteit. Hierdoor konden we bijvoorbeeld niet zien welke groenten er op een pallet stonden.” 

 

Dat moest beter. Er draaiden honderden camera’s, maar de kwaliteit liet niet toe om te controleren welke lading nu echt geladen werd en welke vergissingen er gebeurden. De veiling wilde de camerabeveiliging optimaliseren en vernieuwen, zowel in hardware als in software.

Meer zien met minder camera’s

De verantwoordelijkheid van de veiling stopt op de laadbruggen. Het is aan de vrachtwagenchauffeurs om de juiste palletten met groenten en fruit in te laden. Maar soms vergissen ze zich en nemen ze per ongeluk een verkeerde pallet mee. 

 

Vaak bellen ze nadien over de vergissing. Maar soms moet er grondig gezocht worden. Dat was een huzarenklus in het verleden. Nu het nieuwe, eenvoudige systeem een volledig overzicht geeft in en rond de magazijnen, opslag en kantoren, verloopt het zoeken naar goederen merkelijk vlotter. Op basis van tijdstip, locatie en nummerplaat kan onmiddellijk worden teruggekeken naar het laadmoment en de vrachtwagen waarover discussie bestaat.

 

“Onze nieuwe 360°-camera’s zien alles rondom zich”, zegt Werner. “Op elk detail kunnen we inzoomen. Het beeld blijft haarscherp dankzij de zeer hoge resolutie. Ik zie nu hoeveel kisten bloemkool en prei er op een pallet staan die geladen worden. Elke vergissing valt zo perfect na te gaan.”

De 40 camera’s laten geen hoek onbedekt. Dag en nacht is het een prima beeld. Vandaag zien we meer met minder camera’s

Tim Van Caeyzeele

Head ICT BelOrta

Bedraad netwerk geeft hogere kwaliteit

Werner en Tim hebben meerdere oplossingen van een paar firma’s vergeleken. Kwaliteit, prijs en schaalbaarheid waren belangrijke criteria. 

 

“Telenet stelde ons de beste camerabeveiligingsoplossing voor en maakte een goede prijs”, zegt Werner. “Na een demonstratie en test, waren we zo tevreden dat we het systeem kochten. Vooral de 360°-camera’s vonden we fantastisch.” 

 

De installatie in juli en augustus verliep opvallend vlot. Er werden 4 km kabel getrokken en iets meer dan 40 camera’s geplaatst. “Dankzij dit bedraad netwerk zijn de hoge resolutie, snelheden en stabiliteit gegarandeerd, zonder dat het wifi-netwerk overbelast wordt”, zegt Tim. “De installatie zelf was allesbehalve evident in onze loodsen met stalen gebinten. De monteurs moesten vaak acrobatische toeren uithalen om de apparatuur te bevestigen met op maat gemaakte voetjes en steunen. En toch verliep alles volgens planning en budget. Noch verrassingen, noch uitstel, en dat in volle coronacrisis.” 

 

Het resultaat is indrukwekkend. “In het begin stond ik sceptisch”, zegt Werner. “Tot bleek dat we in de eerste week al drie ladingen terugvonden die we vroeger nooit zouden teruggevonden hebben. We zagen de 6 bakken met bloemkolen en 10 met prei. Er was geen discussie mogelijk over de lading die in de vrachtwagen geladen werd. Een klant die zei 3 kisten met pastinaken te missen, hielpen we door de beelden. We spoelden terug naar het moment dat ze op de kade gezet werden en zagen wie wanneer deze kisten laadde.” De beelden zelf worden op lokale servers bewaard en zijn perfect van eender waar te bekijken. Ook op smartphone.

Systeem is gemakkelijk uit te breiden

Dit succes smaakt naar meer. De groeiende veiling heeft dan ook nog afdelingen waar de beveiliging niet optimaal is. Omdat deze intelligente camerabeveiligingsoplossing schaalbaar is en draait op open software die eigen ontwikkelingen toelaat, worden de plannen al gesmeed. 

 

“Als IT-afdeling werken we het liefst met één systeem”, zegt Tim. “Daarom breiden we dit systeem in 2021 uit naar de veilingzaal en de verpakkingsafdeling aan de overkant van de straat. Zo kunnen we ook daar kritieke momenten herbekijken, bijvoorbeeld een bepaalde aankoop waarvan de prijs, de koper of de hoeveelheid later betwist wordt. Dan bekijken we de beelden en beluisteren we het audiofragment tussen koper en veilingmeester, en klaar. We hebben slechts 3 extra camera’s nodig om heel ons huidige en verouderde systeem met DVD’s goedkoop te vernieuwen.”

Telenet Business als partner

Telenet Business zorgt al jaren voor de telefonieoplossingen van BelOrta (vroeger als Nextel). Daarom contacteerde de fruit- en groenteveiling het telecombedrijf in 2017 ook tijdens zijn zoektocht naar betere beveiligingscamera’s. “Telenet nam alles op zich”, zeggen Tim Van Caeyzeele, head ICT, en Werner Vertommen, supervisor productafdeling bij BelOrta. “Wij voelden ons gerust en goed door hun totaalaanpak. De projectmanager zorgde voor de juiste mensen op het juiste moment. Wij hadden hierdoor maar één contactpersoon, die ons verder volledig ontzorgde. Ook nu kunnen we met eender welke vraag steeds bij iemand terecht.” 

 

“We werkten een oplossing op maat uit en gaven een demo”, vertelt account manager Pieter-Jan Boeckx. “Toen de veiling voor de Telenet-oplossing koos, plaatsten wij een installatie in één van de magazijnen. Zij maakten zelf een analyse van 2 verschillende types camera’s en het softwaresysteem. Na een akkoord hebben we het hele systeem uitgerold. Het verliep heel vlot omdat we samen een goed plan van aanpak maakten en efficiënte vergaderingen hadden met duidelijke actiepunten. Dat maakte dat we tot een goed resultaat kwamen zonder veel problemen.”

Over BelOrta

In 2013 ontstond BelOrta uit een fusie van de Mechelse Veilingen en Coörta. De naam verwijst naar wat de nieuwe veiling aanbiedt: groenten en fruit van Belgische lokale kwaliteit. BelOrta is een echte coöperatie van, voor en door de leden-telers. 20 landbouwers-coöperanten vormen het bestuur. Er werken vandaag 400 medewerkers en tot 100 interimkrachten. Jaarlijks worden 500.000 ton groenten en fruit verhandeld op de veiling die in totaal 60 hectare groot is.

 

www.belorta.be

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet