Telenet.be

Webmail

Contact

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 

Wat is IPv6?

Er zijn ontelbaar veel toestellen die via het internet met elkaar communiceren: smartphones, computers, printers, camera’s, ... Elk toestel met internetverbinding heeft een eigen IP-adres (internetprotocol). Dankzij dat adres communiceren ze en kan je surfen.

Woordje uitleg

Er zijn 2 soorten internetprotocols: IPv4 en IPv6. Het aantal beschikbare IP-adressen hangt af van een internetprotocol.

  • Het huidige internetprotocol (IPv4) bestaat uit 32 bits en maakt 4,2 miljard unieke IP-adressen mogelijk. Door het toenemende internetgebruik wereldwijd is dat te weinig geworden.
  • Er zijn dus nieuwe IP-adressen nodig: IPv6 is het nieuwe internetprotocol. Dat bestaat uit 128 bits en zorgt voor bijna oneindig veel IP-adressen.

Een IPv6-adres ziet er zo uit: 2001:db8:: 84ec:a5fc:69bd:bcb7. In een IPv6-adres zit er een admin prefix: 2001:db8::/32. Door de admin prefix te gebruiken in documentatie, vermijd je dat je iemand zijn IP gebruikt. Het deel erachter is een random 64-bit ID.

 
 

Wanneer kan ik IPv6 gebruiken?

Om te kunnen surfen met een IPv6-adres moeten een aantal zaken compatibel zijn:

  • Je modem (CH6643E, CH7465LG-TN, CV8560E of CH8568LG). Je vindt het type op de sticker op je modem, of je kan de test toen in de Telenet-app: ga naar “Mijn netwerk” en klik op “Scan”. Als je alle stappen kan doorlopen, dan zit je goed met je huidige modem. Anders kan je meteen via de app gratis een nieuwe modem bestellen. Heb je de Telenet-app nog niet? Download 'm snel via Google Play of via de App Store.
  • Je thuisnetwerk en toestellen.
  • Je besturingssysteem en software.
  • De website waar je naar surft. Bijvoorbeeld: Google en Facebook ondersteunen nu al IPv6.
  • Is één van deze zaken nog niet compatibel met IPv6? Geen probleem, dan blijf je gewoon surfen zoals normaal met je IPv4-adres. De IPv4- en IPv6-diensten zullen nog jarenlang naast elkaar blijven bestaan.

Tip: ben je een gamer? Dan surf je best via IPv6.

 
 

Relevant voor jou

Momenteel zijn er geen persoonlijke aanbevelingen voor jou.
Momenteel zijn er geen persoonlijke aanbevelingen voor jou.

Contacteer ons!

Graag hulp of meer uitleg?

Bel ons

Bel ons

Stel je vraag op 015 66 66 66.

Bel ons
 
Mail ons

Mail ons

Selecteer het onderwerp van je vraag
en stel ze via het contactformulier.

Mail ons
 
Kom langs

Kom langs

Bezoek een winkelpunt.

Kom langs