Roamingkosten in Europa, Zwitserland en de rest van de wereld

16 juni 2020 - 4 min

Op reis vertrekken, zorgeloos genieten van je vakantie en terugkomen met een torenhoge factuur door onverwachte roamingkosten. Het is de beste al overkomen, met heel wat ergernis als gevolg. Of je nu op zakenreis vertrekt of zomervakantie hebt gepland in het buitenland, je kan roamingkosten gemakkelijk inperken met deze 3 praktische tips. En ja, we hebben ook aan de facturen van je medewerkers gedacht.

Wat is roaming?

Roaming is simpelweg gebruik maken van een ander netwerk. Je bent dus aan het roamen als je niet meer verbonden bent met je eigen netwerk, maar wel aangesloten bent op een ander netwerk, bijvoorbeeld in het buitenland.

 

Binnen een abonnement kan je bellen, surfen of sms’en. Er zijn dan ook 3 roaming-categorieën: dataroaming (surfen in het buitenland), roaming voor sms’en en roaming om te bellen. Per categorie gelden verschillende tarieven, afhankelijk van het land waar je bent.

 

Binnen Europa geldt sinds 2017 het principe ‘Roam like at home’. Je betaalt dus niet extra als je een ander netwerk in de EU gebruikt. (Let wel op, er zijn een paar buitenbeentjes, zoals Zwitserland.)

 

Ben ik aan het roamen als ik vanuit België naar Frankrijk (of een ander land) bel?

Nee, roaming begint pas zodra je je eigen netwerk verlaat. Bel je vanuit België naar Frankrijk of een ander land? Bijvoorbeeld om een hotel te boeken? Dan betaal je het tarief voor buitenlandse oproepen, want je blijft gewoon aangesloten op het netwerk van je eigen provider.

 

Tip 1. Ken de roamingtarieven van je bestemming

Je hoeft niet altijd te betalen voor roaming, zeker als je binnen de EU en binnen je bundel blijft. Reis je buiten Europa? Dan verandert de zaak. Hieronder vind je een kort overzicht:

 

  • Binnen de EU & binnen je abonnement
    Je betaalt net hetzelfde als in België. Met een grote uitzondering voor Zwitserland en een aantal andere buitenbeentjes.

  • Binnen de EU & buiten je abonnement
    Je betaalt standaard voor roaming. Informeer je best op voorhand over de tarieven om verrassingen te vermijden.

  • In de rest van de wereld (ongeacht je abonnement)
    Je betaalt standaard voor roaming. Informeer je best op voorhand over de tarieven om verrassingen te vermijden. 

 

Ben je klant bij Telenet Business? Hier vind je  de regels voor Business Mobile.

Roaming in Zwitserland, Monaco, Andorra … – pas op voor de buitenbeentjes!

Stel, je vertrekt met de auto naar Italië en rijdt via Zwitserland. Nietsvermoedend laat je je dataroaming aan staan en onderweg bel je nog even met een vriend voor een update over het verloop van je reis. Het resultaat? Een fikse factuur!

 

Bepaalde Europese landen, zoals Zwitserland, gebruiken nog altijd hun eigen tarieven. Maar ook in Monaco, Isle of Man, Jersey en Andorra betaal je vaak extra voor roaming. Check dus best even met je provider wat de tarieven zijn. Hier vind je de regeling voor Business Mobile.

Roamingkosten UK – wat na de Brexit?

Goed nieuws, zelfs na de Brexit verandert er niets aan de roamingtarieven in het Verenigd Koninkrijk. Je kan er dus vrijuit surfen, bellen en sms’en (binnen de grenzen van je vaste abonnement natuurlijk).

Tip 2. Controleer of je een maximumfactuur hebt ingesteld

In de zomerperiode gaan veel van je medewerkers op reis, waardoor je meer risico hebt op hoge facturen. Gelukkig kan je je hiertegen indekken. Heb je de optie om een maximumbedrag in te stellen voor je facturen? Maak daar dan gebruik van. Zo vermijd je plotse verrassingen, ook als je in het buitenland bent.

 

Jouw extra buffer: automatische blokkering bij hoge roamingkosten

Wist je dat dataroaming automatisch geblokkeerd wordt? Ben je intensief aan het surfen in het buitenland en heb je meer dan 50 euro aan data verbruikt? Dan wordt je dataroaming automatisch stopgezet. Wil je toch blijven surfen? Dan kan je roaming gemakkelijk terug activeren. Meer info daarover voor Telenet Business vind je hier.

 

Wil je helemaal zeker zijn? Dan kan je ook gewoon dataroaming uitzetten op je telefoon. Zo ben je zeker van geen extra kosten.

Tip 3. Brief je collega’s over roamingkosten

Zelf de tarieven kennen is één ding, maar zorg ervoor dat ook je medewerkers op de hoogte zijn. Zo vermijd je dat ze nietsvermoedend hun dataroaming laten aanstaan in Zwitserland, met een hoge factuur als gevolg.

 

Daarnaast kan je ook afspraken maken over hoe de factuur verdeeld zal worden. Reist iemand van je collega’s buiten Europa en wil hij graag blijven roamen? Dan kan je afspreken dat jullie de rekening achteraf opsplitsen. Zo is iedereen geholpen.

 

Wil je meer controle over je telecomfactuur? Ontdek hier onze Business Mobile-oplossingen.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet