nl

Wat is IPv6?

Er zijn ontelbaar veel toestellen die via het internet met elkaar communiceren: smartphones, computers, printers, camera’s en meer. Al die toestellen hebben hun een eigen IP-adres (internetprotocol-adres). Niet helemaal mee met wat dat is? Zoals het woord zegt, 't is een adres. Een uniek adres waarmee toestellen communiceren met elkaar en verbinding maken met het internet.

Twee soorten IP-adressen

Er zijn 2 soorten internetprotocols die wereldwijd worden gebruikt: IPv4 en IPv6.

IPv4

Dat is de vierde versie van het internetprotocol. Bovendien is IPv4 het eerste protocol dat alle computers op het internet ondersteunt. Het grootste deel van het dagelijkse internetverkeer loopt nog altijd via IPv4. Het bestaat uit 32 bits en maakt 4,3 miljard unieke IP-adressen mogelijk. Maar door het toenemende internetgebruik wereldwijd zijn dat er al lang te weinig.

IPv6

Dat is versie 6 van het internetprotocol en de opvolger van IPv4. Omdat IPv6 uit 128 bits bestaat, zijn er bijna oneindig veel IP-adressen mogelijk. Het is de tweede versie van het internetprotocol die wereldwijd in gebruik is genomen.

Pluspunten van IPv6

IPV6 heeft naast zo goed als oneindig aantal IP-adressen nog wat in zijn arsenaal.

Vlottere communicatie

IPv6 bezorgt al je toestellen een uniek IP-adres om met je thuisnetwerk te verbinden. Zo communiceren ze vlotter met elkaar.

Veiliger netwerk

IPv6 bezorgt al je toestellen een uniek IP-adres om met je thuisnetwerk te verbinden. Zo communiceren ze vlotter met elkaar.

Betere verbinding

Je verbinding is beter en sneller met IPv6.

Ondersteunt je modem IPv6?

Om via IPv6 te surfen, moeten je modem, je thuisnetwerk, het toestel waarmee je surft, je besturingssysteem, je software en de website waar je naar surft IPv6 ondersteunen. Check hieronder dus best even de technische specificaties van je modem om te zien of die IPv6 ondersteunt.

Compatibel

Je modem ondersteunt IPv6? Dan vind je een aantal instellingen voor IPv6 bij de geavanceerde instellingen van je modem. Je ziet er onder andere alle toestellen die met je modem zijn verbonden en hun IP-adres.

Niet compatibel

Je modem is niet compatibel met IPv6? Wees gerust, je surft gewoon verder met je IPv4-adres. Tenzij je een fervente gamer bent, merk je in de praktijk nog geen groot verschil. IPv4 en IPv6 blijven nog jarenlang naast elkaar bestaan.

Goed om te weten

Inkomende VPN-verbindingen, bv. voor thuiswerkende medewerkers of externe partnerbedrijven, verlopen het best via een internetabonnement met vast IP-adres. De medewerker of externe partner hoeft dan zelf geen vast IP-adres te hebben. Zo'n verbindingen ondersteunt het Telenet-netwerk dan ook!

Zoek je iets anders?