nl

DNS-instellingen aanpassen als Business-klant

Zit je domeinnaam inbegrepen in je internetabonnement (KLIK (buro), Business Fibernet (S)) of heb je 'm rechtstreeks besteld via MyTelenet? Dan pas je de DNS-instellingen van je domeinnaam aan via een online aanvraag. 

 • Vul je persoonlijke gegevens in.
 • Kies bij onderwerp 'Technisch - DNS records'
 • Stel je vraag.

 

Wil je graag meer mogelijkheden? Dan kan je je domeinnaam overzetten naar één van onze meer geavanceerde diensten. Contacteer ons en we zoeken samen uit wat voor jou de beste oplossing is!

De verschillende DNS-records

Hieronder overlopen we alle DNS-records. In de meeste gevallen zal je een A-record, Cname-record, MX-record en eventueel ook een TXT-record nodig hebben.

A-record

Een A-record (Address) bevat de vertaling van een hostnaam naar een IP-adres.

 

Voorbeeld

 • Domein: jouweigendomein.be
 • IP-adres: 212.3.240.141

 

De hostnaam wordt vervolledigd tot jouweigendomein.be en elke bezoeker via die url wordt verwezen naar de webserver met IP-adres 212.3.240.141.

 

Cname-record

Een CNAME-record wordt gebruikt om een alias aan te maken voor een bepaald domein (de canonical name). Die alias wordt vervolledigd tot de domeinnaam. Een Cname-record verwijst de hostname naar een andere hostname. De hostname waar de Cname-record naartoe verwijst wordt via een A-record naar het juiste IP-adres vertaald.

 

Voorbeeld

 • Domein: jouweigendomein.be
 • Alias: apple
 • Canonical name: www.jouweigendomein.be

 

De alias ’apple’ wordt vervolledigd tot apple.jouweigendomein.be en dient als alias voor www.jouweigendomein.be. Dat houdt in dat iedereen die surft naar http://apple.jouweigendomein.be de website http://www.jouweigendomein.be te zien krijgt.

MX-record

Een MX-record (Mail eXchange-record) is een type verwijzing in het Domain Name System (DNS), waarin wordt opgegeven naar welk IP-adres het netwerkverkeer moet worden doorgestuurd. Een MX-record bevat de hostnaam (gedeelte dat na de @ komt) van de computer(s) die het e-mailverkeer voor een domein afhandelt en een prioritisatiecode, waardoor het mogelijk wordt om bijvoorbeeld een back-up mailserver in te stellen voor een domein.


Hoe lager het nummer, hoe hoger de prioriteit. E-mailberichten worden doorgestuurd naar het IP-adres dat is ingesteld in het A-record voor de genoemde host.

 

Voorbeeld

 • jouweigendomein.be MX 10 jouweigendomein.mail.protection.outlook.com.

 

Opgelet! Voor mail.jouweigendomein.be en backupmail.jouweigendomein.be moet er een A-record bestaan, dat aanduidt op welk IP-adres de mailserver te vinden is.

 

Voorbeeld A-record Voorbeeld MX-record

Domein: jouweigendomein.be
Hostnaam: mail.jouweigendomein.be
IP-adres: 212.123.14.2 (dit zal het IP-adres van je
mailserver moeten zijn)


Nu draagt je mailserver de naam mail.jouweigendomein.be,
die kan gebruikt worden in het MX-record.

Domein: jouweigendomein.be
Mail exchanger: mail.jouweigendomein.be.
Prioriteit: 10

 

Alle e-mails die naar naam@jouweigendomein.be
worden gestuurd, worden verstuurd naar de mailserver mail.jouweigendomein.be
met IP-adres 212.123.14.2.

TXT-record / SPF-record

TXT-records (text) worden meestal voor informatieve doeleinden gebruikt. Ze kunnen om het even welke informatie bevatten over een bepaalde domeinnaam zoals bijv. de naam van de hosting provider, allerlei contactgegevens,... TXT-records worden meestal gebruikt om SPF (Sender Policy Framework) records op te slaan. SPF-records bevatten informatie die verhindert dat derden in jouw naam spam boodschappen kunnen versturen. Het zijn de applicaties (zoals bvb Microsoft 365) die je zullen aangeven welk SPF-record je moet instellen.

 

Voorbeeld

 • v=spf1 include:spf.protection.outlook.com -all (SPF)
 • jouweigendomein.be TXT “MS=ms54648955” (TXT)
Goed om te weten

Je kan alleen de DNS-instellingen voor je domein aanpassen via records bij Business Fibernet met als optie vast-ip adres