Webmail

(Thuis)kantoor? Wifi-pods versterken je modem-router

afbeelding van een wifi-pod die connecteert met de modem-router van Telenet en daardoor wifi-boosters en andere wifi-versterkers overbodig maakt.
11 april 2024 - 5 min

Werk je regelmatig thuis? Of wil je internet aanbieden aan klanten in je zaak?  Een goed wifi-netwerk is belangrijk om een goeie service te kunnen garanderen. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op modems, routers en hoe je je wifi-signaal kan versterken.

Wat is een modem?

De woorden ‘router’ en ‘modem’ worden wel eens door mekaar gebruikt, al betekenen ze niet helemaal hetzelfde. Om te begrijpen wat een router doet, zoomen we eerst in op de modem. Het internet komt via glasvezel- of coaxkabels je huis of zaak binnen. Een modem vertaalt het internetsignaal van je provider (zoals Telenet) naar een bruikbaar signaal voor je toestellen.

Wat is een router?

Een router maakt het dan weer mogelijk om dat internetsignaal op verschillende toestellen te gebruiken. Hij verdeelt het signaal over meerdere apparaten en faciliteert de communicatie tussen de verschillende toestellen. Zo ontstaat er een netwerk. Zonder router zou je maar op één apparaat internet kunnen ontvangen.

Verschil tussen een router en een switch

Een router is niet hetzelfde als een switch. Met een switch controleer je de gegevensstroom van je router en kan je bepalen welke toestellen gegevens met elkaar uitwisselen. Da’s handig als je thuisnetwerk bijvoorbeeld uit vier of meer computers bestaat.

Een modem-router vs. router

De meeste internetproviders (zoals Telenet) geven je maar één toestel als ze je internetverbinding komen installeren: een modem-router, een toestel dat eigenlijk een modem en router in één  is. Dat heeft zo zijn voordelen: het apparaat neemt minder plaats in en je moet ook maar één stopcontact voorzien. Maar die modem-router moet wel altijd dicht bij de plek staan waar het internet het gebouw binnenkomt. En da’s vaak geen centrale plek, terwijl je modem-router net wel centraal moet staan om alle ruimtes van wifi te voorzien. Dat lossen wij op met onze slimme wifi-pods.

Hoe werkt een modem-router?

Een modem zet binaire gegevens om in een ethernetverbinding, zodat een router verbinding kan maken met het internet. Die gegevens komen binnen via de telefoonlijn, coaxkabel of glasvezelkabel. Een router verdeelt de internetverbinding over bekabelde en draadloze verbindingen, zoals je laptop, je smartphone en bijvoorbeeld je slimme koelkast. 


Toen de modem en router nog twee individuele toestellen waren, moest je ze op elkaar aansluiten met een ethernetkabel. Tegenwoordig combineren modem-routers de werking van deze twee toestellen in één apparaat en worden ze steeds vaker gewoon ‘modem’ genoemd.

Slimme wifi van Telenet: de nieuwste wifi-technologie

De slimme wifi van Telenet hoort tot de nieuwste wifi-technologie (WiFi 6) die via wifi-pods je kantoor en woning voorziet van betrouwbaar en snel internet. Je connecteert de pods met je modem-router en met elkaar, zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Zo creëer je een mesh-netwerk: een netwerk waarin de modem-router connecteert met de wifi-punten in het gebouw. Dankzij die verbinding leren de pods voortdurend bij over jouw wifi-behoefte en kunnen ze het signaal bijsturen wanneer nodig.

Een mesh-netwerk met wifi-pods: overal wifi

Om de wifi in je (thuis)kantoor uit te breiden, heb je dus ook niet langer wifi-repeaters, wifi-boosters, access points of Powerlines nodig. Je versterkt je wifi-signaal simpelweg met een extra wifi-pod in het stopcontact van de ruimte waar je draadloos internet nodig hebt. Zo breid je je dynamische wifi-netwerk uit en kan je videobellend door je woning of kantoor lopen, zonder dat je gesprek blijft haperen.

Ontdek slimme wifi van Telenet

Ben je nieuwsgierig naar deze nieuwe wifi-technologie? Op deze pagina verzamelden we alles wat je moet weten over onze slimme wifi. Geniet van je supersnelle en stabiele internetverbinding!

Nog meer inspiratie

Artikel

Versterk je wifi-signaal met slimme wifi-pods
Vergeet oude wifi-boosters en routers. Met de nieuwe slimme wifi-pods van Telenet versterk je het wifi-signaal bij jou thuis in 1 2 3. Zo geniet je in elk hoekje van feilloos internet.

Artikel

(Thuis)kantoor? Wifi-pods versterken je modem-router
De nieuwste wifi-technologie van Telenet maakt boosters overbodig. Ontdek onze wifi-pods en modem-router met hun slimme werking: ze leren bij van je gebruik.

Artikel

Wifi 6: optimaal voor je (thuis)kantoor (+ checklist)
In deze checklist krijg je tips voor de inrichting van je thuiskantoor. Ergonomie is natuurlijk heel belangrijk, maar … koffie en goeie wifi zijn cruciaal!