Wist je dat een domeinnaam inbegrepen is bij sommige Telenet Business-producten? Vooraleer je een domeinnaam aanvraagt, stel je jezelf dus best even de vraag wat je precies nodig hebt.
Wil je een website/webshop bouwen? Bekijk dan ons aanbod waar een domeinnaam is inbegrepen.
Wil je enkel een domeinnaam voor een professioneel e-mailadres?
Wil je een domeinnaam vastleggen om later te gebruiken of om aan een bestaande website of e-mailadres te koppelen? Registreer die dan meteen online.
Opgelet! Ongeacht welke Telenet Business-service je koos, je moet je domeinnaam altijd bevestigen vooraleer die effectief geregistreerd wordt. Die validatiemail wordt verzonden vanaf reminder@registrant-verification.com. Hou je spamfolder in de gaten voor moest de e-mail per ongeluk daar belanden. Zodra je domeinnaam actief is, ontvang je een e-mailbevestiging. Dit kan enkele dagen duren.
Kies een domeinnaam die kort, krachtig en makkelijk te onthouden is.
Je mag niet zomaar eender wat registreren als domeinnaam. Een domeinnaam mag niet:
Daarbovenop heeft elke domeinextensie ook nog zijn eigen regels. Een .be domeinnaam moet bijvoorbeeld aan volgende voorwaarden voldoen:
Eens geregistreerd kan je de domeinnaam niet meer wijzigen. De minimum registratieperiode is 1 jaar. Daarna kan je de domeinnaam stopzetten. Wil je toch de correcte domeinnaam gebruiken? Dan moet je dus een nieuwe registreren.
Je kan een Internationalized Domain Name (IDN) kiezen waar je karakters kan integreren die niet tot het gewone alfabet behoren (vb.: letters met accenttekens). Dat kan handig zijn als je merknaam, productnaam of eigennaam een accentteken bevat.
Er bestaan verschillende karaktersets die voor een IDN-implementatie gebruikt kunnen worden. DNS.be bijvoorbeeld heeft een set gekozen die sowieso alle accenten en afwijkende letters bevat die in het Nederlands, Frans of Duits gebruikt worden. Deze set bevat daarnaast nog andere karakers uit Europese talen als Zweeds, Noors en Fins. Een overzicht van alle toegelaten karakters:
ß à á â ã ó ô þ ü ú ð Æ å ï ç è õ ö ÿ ý ò ä Œ ê ë ì í ø ù î û ñ é
Hoe werkt dat dan?
Alle recente browsers ondersteunen IDNA 2003, een standaard die werd uitgewerkt om verschillende applicaties te laten werken met accenttekens. Achter de schermen zet je browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome,...) een IDN-domeinnaam via een speciale codering om naar een ASCII vorm (een vorm die enkel gewone letters, cijfers of een koppelteken gebruikt) om naar dat adres te kunnen surfen. Www.dñs.be wordt dan www.xn--ds-zja.be. Zelf zal je daar in de meeste gevallen niets van merken.
Opgelet! De ondersteuning van IDN-karakters in e-mailadressen hangt sterk af van de e-mailclient (zoals Outlook of Thunderbird) en serversoftware. DNS.be heeft hier geen controle over.
Het e-mailadres dat gelinkt is aan een domeinnaam met een generieke domeinextensie (com, net, org, info,…) moet eenmalig gevalideerd worden. Die validatiemail wordt verzonden vanaf reminder@registrant-verification.com. Hou je spamfolder in de gaten voor moest de e-mail per ongeluk daar belanden. Valideer je je e-mailadres niet? Dan heeft dat deze gevolgen:
Een subdomein is een variatie op je hoofddomeinnaam. Het is een makkelijke oplossing wanneer je meerdere internettoepassingen of websites hebt, zoals een webshop of klantensysteem. Dan kan je een subdomein aanmaken: shop.jouweigendomein.be of mijn.jouweigendomein.be, die elk doorverwijzen naar een andere locatie op het internet.
Een domeinkaper is een persoon of organisatie die populaire domeinnamen op het internet registreert, al dan niet inbreuk makend op rechten van derden, met het doel om die te verkopen. Een domeinkaper neemt het domein dus niet over omdat hij er graag zijn eigen website op wil plaatsen.
Wat kan je ertegen doen? Als je rechten kan doen gelden op een domeinnaam die ‘ten onrechte’ door een derde werd gereserveerd, dan kan je natuurlijk naar de bevoegde rechtbank stappen. De rechter zal de derde eventueel veroordelen tot teruggave van de betwiste domeinnaam en tot betaling van schadevergoeding.
Een domeinnaam is altijd verbonden aan een domeinnaamhouder (of licentiehouder). Mits akkoord van beide partijen kan je beslissen om jouw domeinnaam over te dragen aan een nieuwe eigenaar of kan je zelf eigenaar worden van iemand anders zijn domeinnaam.
De nieuwe eigenaar van de domeinnaam moet in dat geval een tradeprocedure starten (ook wanneer het domein al bij Telenet Business Hosting & Cloud geregistreerd staat). Tijdens die aanvraag zal gevraagd worden de nieuwe contactgegevens te voorzien. Meestal gebeurt zo’n tradeprocedure:
Wanneer je een domeinnaam registreert, worden je gegevens (domeineigenaar, nameserver) opgeslagen in de WHOIS-databank. In die databank kan je de eigenaar van een domeinnaam opzoeken.
De WHOIS-databank kan door iedereen geraadpleegd worden, maar om misbruik tegen te gaan zijn er zoekbeperkingen ingesteld. Zo kan slechts 1 domeinnaam per seconde worden opgevraagd en maximaal 100 per uur. Wie de databank raadpleegt, verklaart zich akkoord met het absolute verbod de resultaten van de opzoekingen voor commerciële doeleinden te gebruiken.
Je kan de WHOIS-databank raadplegen via de websites van de registry. Een registry is de officiële beheerder van een TLD (Top Level Domain) zoals bijv. DNS.BE (België), SIDN (Nederland), AFNIC (Frankrijk), PIR (Org domeinen), ...
Een vraag of probleem i.v.m. de aanvraag van je nieuwe domeinnaam?
Bel ons op 09 326 90 94 of stuur een e-mail naar cloudsupport@telenetgroup.be.
Graag hulp of meer uitleg?
Al klant? Stel je vraag via 09 326 90 94.
Klant worden? Bel 0800 66 066.