Interview met de Slimste Cyberexpert 2023

21 november 2023 - 5 min

Thomas Vanduren, securityspecialist bij de mutualiteit CM, bewijst dat je geen klassieke IT-opleiding moet volgen om uit te blinken in cyberbeveiliging. Vanduren gaf een honderdtal IT- en cyberspecialisten het nakijken in ‘De Slimste Cyberexpert’, een online wedstrijd georganiseerd door Telenet Business.

Wanneer Thomas Vanduren, IT-specialist bij de Christelijke Mutualiteit (CM), over zijn werk praat, is het moeilijk voor te stellen dat zijn carrière in IT niet begon met een technisch diploma. Vanduren, die zichzelf omschrijft als iemand die "toevallig in de IT gerold is", is een levend bewijs dat een niet-traditionele achtergrond geen barrière hoeft te zijn in de cybersecuritywereld. Vanduren volgt Kris De Pril op, de IT-manager van de gemeente Erpe-Mere die vorig jaar als eerste de titel in de wacht sleepte.

 

Tijdens de hele maand oktober – de Europese maand van de cyberbeveiliging – organiseerde Telenet Business voor de tweede keer een grootschalige online wedstrijd waarin alle pientere cyberkoppen van Vlaanderen hun IT-kennis konden testen. De 25 vragen in de zoektocht naar de Slimste Mens onder de Cyberexperten gingen over heel uiteenlopende onderwerpen: niet alleen actualiteit kwam aan bod, ook praktische technische kennis en inzicht in IT-wetgeving werden getoetst. Er deden een honderdtal IT-specialisten met verschillende achtergronden mee.

Ongebruikelijk traject

Vanduren reageert bescheiden op de titel. “Er zijn heel wat mensen in de IT- en cyberbeveiligingswereld waar ik naar opkijk die niet deelnamen aan de wedstrijd, al ben ik wel trots dat ik gewonnen heb.” Op zoek naar een verklaring voor zijn overwinning verwijst Vanduren naar zijn ongebruikelijke traject. Hij behaalde een master in de Communicatiewetenschappen, maar na zijn eerste werkervaringen in die sector twijfelde hij of de IT-wereld niet meer iets voor hem was.

 

Die nieuwsgierigheid en bereidheid om te leren hielp hem evolueren van de servicedesk bij de CM naar zijn huidige rol als securityspecialist. “Ik ben de CM en mijn bazen erg dankbaar voor die kans. Ze hebben me altijd gestimuleerd om bij te leren en extra certificaten te halen”, zegt Vanduren. “De vraagstelling in ‘De Slimste Cyberexpert’ is vergelijkbaar met het niveau voor het behalen van die certificaten.”

Zo veilig als de overheid

Vanduren is dankbaar dat hij in een organisatie zoals de CM is kunnen groeien. “Wij zijn geen overheidsinstelling, maar zowel burgers als hackers zouden ons zo wel kunnen beschouwen.” Hij verwijst daarmee naar het feit dat de CM over heel wat gevoelige informatie beschikt. Denk aan de medische gegevens van alle leden van de mutualiteit. “Dat zijn onze kroonjuwelen. We zijn er dagelijks mee bezig om die altijd maar beter te beschermen.”

 

Ondanks zijn huidig beroep beschouwt hij zijn opleiding in de Communicatiewetenschappen niet als verloren moeite. Zijn achtergrond komt vandaag nog steeds van pas. “Het beveiligen van een organisatie is de verantwoordelijkheid van iedereen”, zegt Vanduren, “maar het is zeker onze (ICT & Security) verantwoordelijkheid om duidelijk te communiceren over veiligheidsvoorschriften. Het is belangrijk dat iedereen bijvoorbeeld begrijpt waarom tweefactorauthenticatie zo belangrijk is.”

Het is zeker onze (ICT & Security) verantwoordelijkheid om duidelijk te communiceren over veiligheidsvoorschriften. Het is belangrijk dat iedereen bijvoorbeeld begrijpt waarom tweefactorauthenticatie zo belangrijk is.

Thomas Vanduren

Security Specialist CM

Hoe hoger je de IT-ladder opklimt, hoe complexer de problemen die je voor de voeten geworpen krijgt. “Ik heb moeten leren om niet te snel gefrustreerd te raken wanneer ik niet meteen iets kan oplossen”, zegt Vanduren, “het is belangrijk om je hoofd koel te houden, eens een stap terug te zetten en het grote geheel te bekijken. Enkel zo raak je vooruit.” Hij wil zich in de toekomst meer verdiepen in de techniek van cybersecurity. In welk onderdeel precies, dat weet hij nog niet.

 

Tot slot heeft hij nog raad voor mensen die twijfelen om de IT-wereld in te gaan. “Ik kan alleen maar zeggen: doen!” Hij zou geïnteresseerden aanraden om op eigen houtje een eerste IT-certificaat te behalen. “Zo krijg je een beter idee wat er precies van jou verwacht zal worden.” Bij de CM zoeken ze alleszins constant naar nieuwe collega’s. “Het is hier leuk werken.”

Wat leert ‘De Slimste Cyberexpert’ ons over cybersecurity in België?

‘De Slimste Cyberexpert’ is niet alleen een wedstrijd. We kunnen er ook interessante lessen uit trekken over de Belgische cyberwereld. 

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Vijf misvattingen over outsourcing als KMO
In de war for talent kapen grotere bedrijven vaak de beste talenten weg. Eén woord: outsourcing. We ontkrachten de vijf grootste misvattingen
Wat is een Security Operations Center en hoe werkt het?
Mark Van Tiggel legt uit hoe Telenet zijn eigen Security Operations Center inzet om zowel interne systemen als klantenapplicaties te beschermen.
De Digitale Route van Carglass
De volledige digitale stroom van data is cruciaal voor Carglass. Hoe regelen zij hun connectiviteit?
Geen SD-WAN zonder cloud en security
Van de 6 bouwstenen van SD-WAN zijn security en de toegang tot de cloud de meest essentiële, legt expert Peter Goossens uit.
Altijd en veilig geconnecteerde CASH-punten
IT vormt een essentieel onderdeel van een vlekkeloos functionerend CASH-punt. Batopin installeert met hulp van Telenet Business Bancontact CASH-punten.
Cybersecurity klantenverhaal Lineas
Een cyberaanval heeft een enorme impact op operations. Daarom heeft Lineas een op maat cyberbeveiligingsbeleid uitgewerkt met NVISIO en Telenet Business.