nl

Je website of bestanden via FTP uploaden naar je webhosting pakket

FTP staat voor File Transfer Protocol en is een manier om via het internet bestanden van je computer naar de server van je webhosting pakket te sturen. Zo kan je dus HTML-pagina’s en afbeeldingen die nodig zijn voor je website naar de webserver opladen zodat iedereen ze daar kan zien.

Aan de slag

De werkwijze is min of meer hetzelfde voor Linux en Windows. Mochten er verschillen zijn, leggen we die hieronder uit.

Stap 1

Een FTP Client installeren

Bestanden of een website overzetten naar je webhosting pakket kan via een gewone webbrowser of via een FTP-programma (‘FTP Client’). FileZilla is bijvoorbeeld een veelgebruikte, gratis FTP-programma. 

Stap 2

De FTP-gegevens opzoeken in MyCloud
Om met de FTP Client verbinding te kunnen maken met je webhosting pakket, heb je de FTP-gegevens nodig: server, gebruikersnaam, wachtwoord. Die vind je in MyCloud.

  • Meld je aan in het online controlepaneel MyCloud.
  • Klik links in de menubalk op Shared Hosting.
  • Selecteer je webhosting pakket.
  • Je vindt de FTP-gegevens onder ‘FTP Gebruikers’.

 

Opgelet! Heb je pas een nieuw FTP-wachtwoord gekozen? Dan kan het 30 minuten duren vooraleer dit nieuwe wachtwoord actief is.

Stap 3

Verbinding maken met je webhosting pakket
Nu je de FTP-gegevens bij de hand hebt, kan je verbinding maken met de FTP-server door die gegevens in te vullen in de FTP Client. Let erop dat je bij het kopiëren geen spaties meeneemt.

  • Host (FTP-server, vb.: apache53.cloud.telenet.be)
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord
  • Poort: hier vul je niets in

 

Voilà, je bent nu verbonden met de FTP-server en kan bestanden overzetten.

Stap 4

Bestanden overzetten

De FTP Client is nu verbonden met je webhosting pakket en je kan nu dus je bestanden overzetten.

In de FTP Client heb je 2 panelen: aan de ene kant zie je de bestanden en mappen op je eigen computer, aan de andere kant zie je die die op je webhosting pakket staan. In de map ‘wwwroot’ upload je de bestanden voor je website.

 

Opgelet! Vergeet niet om al de standaardbestanden te vervangen door je eigen website-bestanden. Anders zal je home-pagina niet schrijnen.

Stap 5

Controleren

Klaar? Surf naar je domeinnaam om te testen of je website correct wordt weergegeven via de rechtstreekse url die je vindt in My Cloud (vb.: domeinnaam.apache53.cloud.telenet.be).

 

Opgelet! Vergeet nadien niet de DNS-instellingen van je domeinnaam in te stellen zodat die correct verwijzen naar je webhosting oplossing. Je vindt die gegevens terug onder MyCloud > Shared Hosting > [naam van je pakket] > Hostheaders.

Tip! Je kan je FTP-wachtwoord makkelijk veranderen via MyCloud.
Meld je daarvoor aan en klik links in de menubalk op Shared Hosting > Domeinnaam > Website opladen > Geef bij Wijzig FTP wachtwoord je nieuw wachtwoord in. Het kan tot 30 minuten duren vooraleer die nieuwe wachtwoord actief is.