nl

Aan de slag met je Linux webhosting pakket

Het Linux webhosting pakket van Telenet Business biedt voldoende opslag- en back-upruimte voor je succesvol webproject. De Linux webhosting draait op Apache 2.4 (op Debian Linux) en is beschermd door de meest recente hardware firewalls. Zo genieten je data en website van een maximale bescherming en beschikbaarheid.

 

Opgelet! Onze systeembeheerders zorgen voor de nodige (veiligheids)updates op de servers. Jij bent wel zelf verantwoordelijk voor het updaten van je website en eventuele componenten, plugins,…

Je webhosting pakket beheren

Ga naar het MyCloud controlepaneel en meld je aan met je Telenet-login en wachtwoord. Klik daarna op Shared Hosting in het linkermenu en selecteer je webhosting pakket. 

Je komt nu terecht in het overzichtsscherm van je huidig webhosting pakket. We overlopen de verschillende tabbladen.

Overzicht

In dit tabblad vind je een overzicht van je huidig webhosting pakket.

Databanken

Hier vind je alle gegevens als je een database wil hosten. Onder Technische Info vind je de servernaam van de database en gebruikersnaam (en kan je een wachtwoord aanmaken). Die gegevens heb je nodig om een connectiestring te maken die je dan in de webcode van je website schrijft om je database aan te spreken.

 

Goed om te weten: Een eerste database staat automatisch klaar, maar je kan nog 4 extra databases aanmaken.

FTP Gebruikers

Hier beheer je de FTP-gebruikers. Je kan extra gebruikers toevoegen en wachtwoorden van gebruikers aanpassen. Als je nog geen wachtwoord instelde voor de toegang tot je webruimte via FTP, krijg je hiervoor een melding.

 

Goed om te weten: Linux ondersteunt geen FTPS.

PHP instellingen

Hier kies je welke PHP-versie je wil gebruiken. We raden aan om een ‘groene’ versie te activeren omdat PHP hiervoor de nodige updates en ondersteuning biedt. 

Hostheaders

Hier voeg je de domeinnaam (of domeinnamen) toe die je wil koppelen aan je webhosting pakket. Je vindt hier ook de rechtstreekse url om je website te controleren vooraleer je een extra domeinnaam koppelt. Die url bestaat uit je domeinnaam en de naam van de hostingserver (vb.: http://demo-hosting.be.apache51.cloud.telenet.be).

 

Goed om te weten: Als je bij de aankoop van je webhosting pakket al een domeinnaam doorgaf, zal die automatisch al gekoppeld zijn aan dat pakket. Dit is dan de Hostheader. Je kan nadien extra hostheaders toevoegen of een hostheader verwijderen.

CMS

Als je dat wil kan je hier in één klik een CMS-systeem laten installeren op je webhosting pakket. Je kan kiezen uit: WordPress, Joomla, Drupal, WooCommerce.

Hoe? Zo!

Zodra je website klaar is moet je de DNS-instellingen van je domeinnaam aanpassen zodat die correct verwijzen naar je nieuwe website. Heb je een domeinnaam via Telenet Business? Dan pas je de instellingen aan via MyCloud. Je vindt de nodige informatie via MyCloud > Shared Hosting > [je webhosting pakket] > Hostheaders. Selecteer een domeinnaam en je ziet de nodige name server records.

  • De status ‘actief’ betekent dat het domein al is gekoppeld.
  • De status ‘ontbrekend’ betekent dat je de records nog moet toevoegen aan de DNS-instellingen van je domeinnaam.

 

Opgelet! Het kan tot 24 uur duren vooraleer je aangepaste DNS-instellingen actief staan.

Op een apache-server kan je een directory beveiligen met een .htaccess en .htpasswd. Je maakt dit als volgt aan:

  • htaccess: Open een tekstverwerkingsprogramma (vb.: Kladblok) met onderstaande tekst.
    • Vervang ‘domain.tld’ door je eigen domeinnaam. Stel je dit in voor een subdomein? Vervang dan ook ‘(sub)domain.tld’ door je subdomeinnaam. Zo niet, vervang je dit een tweede keer door je domeinnaam.
    • Vervang ‘naam beveiligde directory’ door je beveiligde directory (vb.: /var/www/belgium.be/belgium.be/private/.htpasswd of /var/www/fruit.com/appels.fruit.com/private/.htpasswd)
    • Bewaar dit bestand als htaccess (of .htaccess als je met een Linux-computer werkt).
  • htpasswd: Open opnieuw een tekstverwerkingsprogramma en plak hierin het paswoord dat je genereert via de htpasswd online generator. Bewaar het bestand als htpasswd (of .htpasswd als je met een Linux-computer werkt).

 

AuthUserFile /var/www/domain.tld/domain.tld/private/.htpasswd

AuthName "Secure directory. Please enter login and password"

AuthType Basic

require valid-user

 

Maak nu via je FTP Client (vb. Filezilla) verbinding met je webhosting pakket.

  • Maak een directory/map die je wil beveiligen met login en wachtwoord en sleep het aangemaakt bestand htaccess hierin. 
  • Sleep het htpasswd bestand naar de map private dat onder de root van je hosting staat (waar je ook de mappen wwwroot en logs terugvindt). Door het bestand in deze map te plaatsen, kan deze nooit via een browser gedownload worden.
  • Zorg ervoor dat beide bestanden hernoemd zijn naar .htaccess en .htpasswd.

 

 

Om e-mails te versturen (vb.: via een contactformulier), moet je volgende gegevens instellen:

  • SMTP-server: localhost
  • Poort 25
  • Geen authenticatie
Goed om te weten
  • Linux webhosting is beschikbaar voor ontwikkelingssoftware PHP en MySQL. Je hebt geen Linux-computer nodig.
  • Exec()- en system()-PHP functies zijn niet toegestaan.
  • PDF-bestanden via PHP worden niet ondersteund. Je kan wel gebruik maken van FPDF.

 

Wil je de down- en uploadsnelheid van je website verhogen? Contacteer ons via cloudsupport@telenetgroup.be.