Wist je dat een domeinnaam inbegrepen is bij sommige Telenet Business-producten? Vooraleer je een domeinnaam aanvraagt, stel je jezelf dus best even de vraag wat je precies nodig hebt.
Bekijk dan ons aanbod waar een domeinnaam is inbegrepen.
Dat kan via Microsoft 365. Naast een professionele mailbox van 50GB, kan je dan bijvoorbeeld ook makkelijk bestanden opslaan in de cloud en delen met collega’s en efficiënt online vergaderen via Teams.
Registreer die dan meteen online.
Opgelet! Ongeacht welke Telenet Business-service je koos, je moet je domeinnaam altijd bevestigen vooraleer die effectief geregistreerd wordt. Die validatiemail wordt verzonden vanaf reminder@registrant-verification.com. Hou je spamfolder in de gaten voor moest de e-mail per ongeluk daar belanden. Zodra je domeinnaam actief is, ontvang je een e-mailbevestiging. Dit kan enkele dagen duren.
Kies een domeinnaam die kort, krachtig en makkelijk te onthouden is.
Je mag niet zomaar eender wat registreren als domeinnaam. Een domeinnaam mag niet:
Daarbovenop heeft elke domeinextensie ook nog zijn eigen regels. Een .be domeinnaam moet bijvoorbeeld aan volgende voorwaarden voldoen:
Eens geregistreerd kan je de domeinnaam niet meer wijzigen. De minimum registratieperiode is 1 jaar. Daarna kan je de domeinnaam stopzetten. Wil je toch de correcte domeinnaam gebruiken? Dan moet je dus een nieuwe registreren.
Je kan een Internationalized Domain Name (IDN) kiezen waar je karakters kan integreren die niet tot het gewone alfabet behoren (vb.: letters met accenttekens). Dat kan handig zijn als je merknaam, productnaam of eigennaam een accentteken bevat.
Er bestaan verschillende karaktersets die voor een IDN-implementatie gebruikt kunnen worden. DNS.be bijvoorbeeld heeft een set gekozen die sowieso alle accenten en afwijkende letters bevat die in het Nederlands, Frans of Duits gebruikt worden. Deze set bevat daarnaast nog andere karakers uit Europese talen als Zweeds, Noors en Fins. Een overzicht van alle toegelaten karakters: ß à á â ã ó ô þ ü ú ð Æ å ï ç è õ ö ÿ ý ò ä Œ ê ë ì í ø ù î û ñ é
Het e-mailadres dat gelinkt is aan een domeinnaam met een generieke domeinextensie (com, net, org, info,…) moet eenmalig gevalideerd worden. Die validatiemail wordt verzonden vanaf reminder@registrant-verification.com. Hou je spamfolder in de gaten voor moest de e-mail per ongeluk daar belanden. Valideer je je e-mailadres niet? Dan heeft dat deze gevolgen:
Een subdomein is een variatie op je hoofddomeinnaam. Het is een makkelijke oplossing wanneer je meerdere internettoepassingen of websites hebt, zoals een webshop of klantensysteem. Dan kan je een subdomein aanmaken: shop.jouweigendomein.be of mijn.jouweigendomein.be, die elk doorverwijzen naar een andere locatie op het internet.
Een domeinkaper is een persoon of organisatie die populaire domeinnamen op het internet registreert, al dan niet inbreuk makend op rechten van derden, met het doel om die te verkopen. Een domeinkaper neemt het domein dus niet over omdat hij er graag zijn eigen website op wil plaatsen.
Wat kan je ertegen doen? Als je rechten kan doen gelden op een domeinnaam die ‘ten onrechte’ door een derde werd gereserveerd, dan kan je natuurlijk naar de bevoegde rechtbank stappen. De rechter zal de derde eventueel veroordelen tot teruggave van de betwiste domeinnaam en tot betaling van schadevergoeding.
Een domeinnaam is altijd verbonden aan een domeinnaamhouder (of licentiehouder). Mits akkoord van beide partijen kan je beslissen om jouw domeinnaam over te dragen aan een nieuwe eigenaar of kan je zelf eigenaar worden van iemand anders zijn domeinnaam.
De nieuwe eigenaar van de domeinnaam moet in dat geval een tradeprocedure starten (ook wanneer het domein al bij Telenet Business Hosting & Cloud geregistreerd staat). Tijdens die aanvraag zal gevraagd worden de nieuwe contactgegevens te voorzien. Meestal gebeurt zo’n tradeprocedure:
Een vraag of probleem i.v.m. de aanvraag van je nieuwe domeinnaam?
Bel ons op 09 326 90 94 of stuur een e-mail naar cloudsupport@telenetgroup.be.