Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 

Zelf aan de slag met Online Essentials

Met onze Do It Yourself-formule ga je zelf aan de slag met onze intuïtieve web builder en bouw je je website helemaal zelf.

 

Met onze Do It For Me-formule bouwen wij je website en heb je nadien, afhankelijk van het pakket, recht op 30 minuten, 1 uur of ongelimiteerd onderhoudsaanpassingen per maand. Dat betekent dat we zoveel tijd per maand voorzien om aanpassingen te doen aan je website. Je kan daarbuiten je website ook altijd zelf aanpassen of uitbreiden (extra pagina’s toevoegen). Dat doe je met onze intuïtieve web builder.


We helpen je alvast op weg!

Ga naar de Online Essentials web builder en meld je aan met je Telenet-login en wachtwoord of met je Online Essentials-login die je zelf aangemaakt hebt (als je voor de Do It Yourself-formule koos). Klik daarna op 'Mijn Website' om je website te openen. 

 

Ben je al aangemeld op www.telenet.be? Dan ben je ook automatisch aangemeld in de Online Essentials-web builder. Wachtwoord vergeten? Volg dan deze stappen .

 
 
Aan de slag

Website ontwerpen

 

Website publiceren

 

Webshop toevoegen

 

Veelgestelde vragen

Laten we eerst het basisprincipe uitleggen: elke pagina van je website is eigenlijk opgedeeld in rijen en kolommen. Je voegt zoveel rijen en kolommen toe als je wil en elke rij en kolom vul je vervolgens met website-elementen. Zo’n website-elementen noemen we widgets. 

Op de foto hierlangs zie je de interface van de Online Essentials web builder (klik om de foto te vergoten). In het menu links vind je alles wat je nodig hebt om je website te ontwerpen. We loodsen je hier doorheen en leggen uit hoe je stap voor stap je website bouwt.

Ontwerp

Hier pas je enkele algemene zaken aan: alles wat je hier instelt, geldt voor de hele website. Bijvoorbeeld: het lettertype en lettergrootte, de layout van knoppen, navigatiestijl, het kleurenschema van je website, de achtergrond(kleur) van je pagina’s,…

Pagina's

Onder Pagina’s beheer je de volgorde van je pagina’s. Hier maak je nieuwe pagina's aan of versleept pagina's naar boven of beneden en je menu past zich meteen aan.

 

 • Wil je een extra pagina toevoegen? Dan vertrek je best van een bestaande pagina. Klik hiervoor op de bestaande pagina en ga naar Instellingen > Dupliceren en kies waar je de pagina in het menu wil zien staan.
 • Wil je een pagina onder een andere pagina plaatsen? Versleep ze dan een beetje naar rechts zodat het een subpagina wordt van de pagina erboven.
 • Wil je bepaalde pagina’s niet weergeven wanneer klanten via een smartphone surfen? Ook dat pas je makkelijk aan door met je rechtermuisknop op de desbetreffende pagina te klikken.

 

Tip! De SEO-instellingen (titel, beschrijving, sleutelwoorden) van een pagina pas je aan door op het radar-icoontje naast de naam van je pagina te klikken.

Widgets

Een widget is een website-element dat je makkelijk naar je eigen voorkeur kan aanpassen. Bijvoorbeeld: een tekstvak, een afbeelding of een fotogalerij, een rij of kolom,... Om een widget toe te voegen, ga je in de menubalk links naar Widgets en selecteer en sleep je de widget die je wil toevoegen naar de juiste plaats op je pagina. Je zoekt widgets makkelijk op via de zoekbalk of je scrolt gewoon door de lijst. Je kan ook contactformulieren en nog heel wat andere inhoudsblokken toevoegen.

 

Selecteer nadien de toegevoegde widget in je pagina en klik op bewerken om de instellingen ervan naar je hand te zetten.

 

Voorbeelden van widgets die je kan toevoegen zijn:

 • Rijen of kolommen: je website is opgebouwd uit rijen en kolommen waar je vervolgens content aan toevoegt. Rijen of kolommen verbreden doe je door de blauwe balk te verslepen.
 • Tekst & Titels: tekst is de manier waarop je met je gebruikers communiceert en informatie doorgeeft over waar je website over gaat. Je kan tekst widgets toevoegen aan je site voor basis inhoud, en je kan ‘titel’-widgets toevoegen. Titels zijn goed voor SEO!
 • Afbeeldingen & video’s: een geweldige manier om websites aan te kleden, producten of etalages te tonen, en ook gewoon een extra manier om met bezoekers te communiceren. Je kan kiezen uit een groot aantal stockbeelden of je kan je eigen foto’s uploaden. Je kan losse afbeeldingen of video’s op je website plaatsen, maar met de ‘tekst & afbeelding’ widget kan je ook op verschillende manieren een afbeelding combineren met een stukje bijhorende tekst. Met de widget ‘fotogalerij’ voeg je dan weer op een eenvoudig manier meerdere afbeeldingen aan je website toe.
 • Knoppen: knoppen zijn de makkelijkste manier om je bezoekers tot actie aan te zetten. Knoppen kunnen bezoekers naar een andere pagina op je website leiden of naar een pagina op een andere website, maar je kan er evenzeer voor zorgen dat er een contactformulier, e-mailadres of online reserveringstool opent wanneer bezoekers op de knop klikken.
 • Iconen: je kan kiezen uit een bibliotheek van meer dan 1.000 kant-en-klare pictogrammen die je nog aan je eigen voorkeuren kan aanpassen (kleur, randdikte,…). Of upload je eigen SVG-bestand. Pictogrammen zijn een handige manier om de lay-out van je website in evenwicht te brengen.
 • Tabellen: je kan inhoud aan een tabel toevoegen door een bestaande tabel te kopiëren en te plakken, de editor te gebruiken, of een CSV-bestand te uploaden.

 

Daarnaast zijn er ook nog widgets om een contactformulier toe te voegen, je openingsuren mooi weer te geven, een fotogalerij weer te geven,… en nog zoveel meer!

Inhoud

Via Inhoud beheer je bepaalde inhoud op je pagina. Je geeft hier bijvoorbeeld je adres, telefoonnummer en Facebookpagina in zodat wanneer je een telefoon- of Facebookicoontje toevoegt die gegevens hier automatisch aan gekoppeld zijn.

Personaliseren

Onze personalisering werkt op een systeem van triggers en acties. Wanneer aan de voorwaarden van een trigger wordt voldaan, vindt een bepaalde actie plaats die de website voor die bezoeker personaliseert. Gebruik personalisatie om 1-op-1 conversiegerichte ervaringen te creëren voor je bezoekers. Dat kan bijvoorbeeld op basis van bijvoorbeeld tijd van de dag, het toestel waarmee hij surft, geolocatie en meer.

 

Een actie kan bij voorbeeld zijn: een pop-up die opent om je bezoekers een fijn eindejaar te wensen, een bannernotificatie om je bezoekers erop te wijzen dat er momenteel 10% korting is in je webshop, of een vuurwerkanimatie wanneer klanten je website bezoeken tijdens de eindejaarsperiode.

E-commerce

Bestelde je enkel een website? Dan vind je onder e-commerce een demoversie van hoe een webshop eruit zou kunnen zien. Als je een webshop wilt activeren, vraag je website projectmanager dan voor meer informatie, de prijzen en de voorwaarden of contacteer ons via support@online-essentials.be.

 

Bestelde je ook al een webshop? Dan kan je die hier beheren.

Blog

Via de blogfunctie voeg je makkelijk een blog toe aan je website. Originele blog content doet klanten altijd terugkomen naar je website en versterkt je ranking op Google.

Mijn apps

Onder 'Mijn apps' vind je de Usercentrics-app. Hiermee beheer je je GDPR-instellingen zoals taal, inhoud en de vormgeving van de pop-up die je bezoekers te zien krijgen. We leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Instellingen

Via de instellingen stel je allerlei niet-zichtbare dingen in. Denk aan: zoektermen wanneer je website naar boven moet komen bij de zoekresultaten op Google, je website beschrijving, domeinnaam en nog heel wat andere zaken.

 

Ook handig om te weten

Header & Footer

De header van je website is het bovenste gedeelte van je website waar meestal je logo, navigatiemenu en eventuele sociale media-icoontjes in zitten. De header ziet er dus op elke pagina hetzelfde uit. Je kan de stijl van je header aanpassen aan je voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld dat de header permanent zichtbaar blijft wanneer klanten door je pagina’s scrollen? Dan maak je de header ‘klevend’. Om je header naar je voorkeuren aan te passen, selecteer je de header en klikt op bewerken.

 

Opgelet: je header kan er anders uitzien afhankelijk van het apparaat waarmee je surft: desktop, tablet of smartphone. De header past zich automatisch aan het apparaat aan. Om je mobiele header toch nog handmatig aan te passen, ga je via het menu bovenaan naar de mobiele weergave en klikt op bewerken.

De footer van je website is het onderste gedeelte van je website en ziet er eveneens op elke pagina hetzelfde uit. Je kan jefooter uiteraard ook naar je eigen voorkeuren aanpassen. Naast juridische links (privacybeleid, servicevoorwaarden,…) is de footer de plaats bij uitstek om copyrightinformatie en je algemene contactgegevens mee te geven. Om je footer naar je voorkeuren aan te passen, selecteer je de footer en klikt op bewerken.

Navigatiebar

Je navigatiebar bevat koppelingen naar alle pagina’s op je website. Bij ‘algemeen ontwerp’ kan je, onder ‘lay-out’, kiezen uit verschillende navigatiestijlen. Zo kan je kiezen of die horizontaal bovenaan staat, of verticaal links op de pagina’s. Hier kan je bijvoorbeeld ook een andere navigatiestijl instellen als bezoekers via een tablet of smartphone surfen. Kies de stijl die bij je past en voeg je logo toe via het logo-icoontje.

 

In de meeste templates is de navigatiebalk al in geïntegreerd in de header. Je past die dan eenvoudig aan door ze te selecteren en op bewerken te klikken. Zo niet, voeg je de navigatiebar makkelijk zelf toe door uit in het menu links bij Widgets op zoek te gaan naar de navigatiebalk en die widget vervolgens naar je header te verslepen.

Wijziging ongedaan maken

Iets te vlug geweest? Via het ‘ongedaan maken’ icoontje rechts bovenaan kan je een wijziging ongedaan maken. Heb je de pagina intussen gepubliceerd? Dan werkt de ‘ongedaan maken’ knop niet meer. Contacteer ons via support@online-essentials.be. We zullen je website terugzetten naar een eerder gepubliceerde versie.

 

Eenmaal je je website gebouwd hebt, wil je die natuurlijk zo snel mogelijk live zetten. Lees hier met welke DNS-instellingen je je website aan je domeinnaam koppelt, hoe je een preview van je website bekijkt en ze vervolgens publiceert en hoe je je website beveiligt met een SSL-certificaat.

DNS-instellingen

Ben je Do It Yourself-klant en heb je al een domeinnaam bij ons of bij een andere provider? Gebruik dan onderstaande DNS-instellingen om je huidige domeinnaam te gebruiken voor je Online Essentials-website. Houd er rekening mee dat het enkele uren kan duren vooraleer je nieuwe website op je domein wordt weergegeven nadat de domeinaanpassing werd gestart.

 

Heb je een domeinnaam bij Telenet Business en beheer je die via MyCloud? Dan pas je de DNS-instellingen aan via het MyCloud controlepaneel. Hulp nodig? We helpen je graag op weg.

 

 • A-Records:
  • Configureer de 2 A-records indien ondersteund, configureer anders de eerste
  • Hostnaam: {uwdomein.be}
  • Doel: 52.59.120.70
  • Hostnaam: {uwdomein.be}
  • Doel: 18.197.248.23
 • CNAME-Record:
  • Hostnaam: www.{uwdomein.be}
  • Doelgroep: telenet.eu-multiscreensite.com

 

Ben je Do It For Me-klant? Dan regelen wij dit voor jou als je domeinnaam bij Telenet geregistreerd staat..

Voorbeeld bekijken

Vooraleer je je nieuwe website (of later nieuwe wijzigingen aan je website) publiceert, adviseren we je om na te gaan hoe dit er in het echt uit zal zien. Dit doe je via de ‘voorbeeld’-knop rechts bovenaan. Via de toestel-icoontjes links bovenaan zie je hoe je website eruit zal zien op een laptop, tablet en smartphone.

GDPR-instellingen

Vergeet ook niet om je website GDPR-compliant te maken. 

 • Ben je Do It For Me-klant? Dan brengt je website projectmanager dit voor jou in orde. Wil je nadien iets aanpassen? Dan kan je dat ook makkelijk zelf.
 • Ben je Do It Yourself-klant? Lees dan hier hoe je je website GDPR-compliant maakt met de Usercentrics-app in de web builder. Er zijn geen extra kosten verbonden.

Publiceren

Tevreden? Dan publiceer je je website door rechts bovenaan op de rode knop Publiceren te klikken.

Goed om te weten: De allereerste keer dat je je website publiceert, opent er een pop-up scherm dat je vraagt je domeinnaam te selecteren. Nadien kiest hij automatisch die domeinnaam. Je kan dit uiteraard wel nog steeds aanpassen via de knop ‘Siteadres wijzigen’. Koos je voor onze Do It Yourself-formule? Lees dan hier hoe je je domeinnaam instelt voor je Online Essentials-website.

Voilà, je website of je nieuwe wijzigingen staan nu live!

Je website beveiligen met een SSL-certificaat

Vergeet zeker niet om je website te beveiligen met het SSL-certificaat. Dit certificaat zorgt ervoor dat je website begint met ‘https’ en dat er in de adresbalk naast de url een slot-icoontje verschijnt. Je bezoekers weten dan dat ze je website kunnen vertrouwen.

 

Activeer het SSL-certificaat via het menu links in de web builder: Instellingen > Site-SSL. Vul je eigen domeinnaam in en activeer de beveiligde verbinding (door de schakelaar 'aan' te zetten). Dit moet je slechts één keer doen. Nadien is je website automatisch beveiligd.

Aantal bezoekers

Je bent natuurlijk ook benieuwd naar het aantal bezoekers van je nieuwe website. De statistieken raadpleeg je makkelijk zelf door rechtsboven op het Home-icoontje te klikken. Ga naar Statistieken om het aantal bezoekers te zien. Je kan hier ook bijvoorbeeld een overzicht downloaden van je ingevulde contactformulieren.

 

Wil je graag een webshop toevoegen? Dat kan! Laat je inspireren door onderstaande video. Ze toont je in sneltempo hoe je makkelijk zelf een webshop opzet én hoe je klanten vervolgens eenvoudig online hun bestelling plaatsen. Onze web builder is erg intuïtief.

 

Koos je voor de Do It For Me-formule? Contacteer dan je website projectmanager zodat wij je webshop kunnen opzetten. Vervolgens leggen we je uit hoe je je website zelf nog verder kan uitbreiden.

Je webshop bouwen in 5 stappen

Je beheert je webshop vanuit de tab ‘E-commerce’ in het linkermenu.

 

 1. Producten toevoegen
  Via Catalogus voeg je je producten snel en makkelijk toe door een foto, beschrijving en prijs in te vullen en kan je producten vervolgens onderbrengen in verschillende categorieën.

  Goed om te weten: Je kan je producten ook rechtstreeks importeren vanuit een CSV-bestand.

 2. Betaalmethodes 
  Via Configuratie stel je de betaalmethodes in. Wanneer je verschillende betaalmethodes inschakelt, kunnen je klanten bij het afrekenen kiezen hoe ze betalen.

 3. Verkoopkanalen instellen
  Om echt alles uit je webshop te halen, kan je je webshop integreren in andere verkoopkanalen. Via Verkoopkanalen kan je zo bijvoorbeeld een Facebook Shop, Instagram Shop of Google Shopping instellen om je producten ook via die kanalen te verkopen.

 4. Bezorgingsopties aanduiden
  Via Bezorging en Afhalen bepaal je hoe klanten hun product kunnen ontvangen: afhalen in de winkel of via levering. Je kan verschillende leveringsopties aanduiden zodat je klanten kunnen kiezen wat voor hen het makkelijkst is. Verkoop je geen fysieke goederen? Schakel dan de verzendkosten voor die producten uit.

 5. Verkoopcijfers opvolgen
  Om je online winkel efficiënt te beheren, wil je natuurlijk inzicht in de verkoop: waar je klanten vandaan komen, hoeveel geld ze uitgeven, welke producten ze kopen en of je met je speciale aanbiedingen bereikt wat je wil bereiken. 

  Via Dashboard kan je je webshop opvolgen: het aantal bezoekers, productweergaven en bestellingen maar ook je verkoopcijfers. Via Rapporten raadpleeg je verschillende rapporten die je in een oogopslag tonen hoe het met je online winkel gaat.
{{lineValue}}

Je webshop wordt automatisch toegevoegd aan je navigatiemenu. Is je website wel al klaar, maar je webshop nog niet? Dan kan je de webshop voorlopig verbergen in het menu.

Maar er is nog veel meer...

Je kan nog tal van andere zaken instellen om je webshop nóg professioneler te maken en het voor je klanten nog makkelijker te maken. Denk aan:

 • Een winkel login toevoegen zodat klanten altijd hun bestelhistoriek kunnen raadplegen.
 • Klantengroepen maken zodat je bijvoorbeeld een korting kan toekennen aan een bepaalde doelgroep.
 • Achtergelaten winkelwagens traceren zodat je klanten eraan kan herinneren dat hun bestelling nog niet werd afgerond.
 • Kortingsbonnen toevoegen
 • Automatische of handmatig belastingtarieven instellen per productcategorie.

Mijn website opent niet in de web builder

Je website wordt gekoppeld aan je Mijn Telenet-account. Als je bent aangemeld, maar je website niet kan openen ging er iets mis met de koppeling. Contacteer ons via support@online-essentials.be en vermeld zeker je klantennummer zodat we dat nummer kunnen koppelen aan je website.

 

Als je geen Mijn Telenet account-hebt en alleen een Online Essentials-account, dan kan je hier je paswoord aanpassen.

 

Opgelet: afhankelijk van welke webbrowser je gebruikt, kan het zijn dat je pop-ups moet toelaten vooraleer je je website verder kan aanpassen.  

Mijn huidige domeinnaam gebruiken voor mijn nieuwe website

Ben je Do It Yourself-klant en heb je al een domeinnaam bij ons of bij een andere provider? Volg dan onderstaande instructies om je huidige domeinnaam te gebruiken voor je Online Essentials-website. Hou er rekening mee dat het enkele uren kan duren vooraleer je nieuwe website op je domein wordt weergegeven nadat de domeinaanpassing werd gestart.

 

 • A-Records:
  • Configureer de 2 A-records indien ondersteund, configureer anders de eerste
  • Hostnaam: {uwdomein.be}
  • Doel: 52.59.120.70
  • Hostnaam: {uwdomein.be}
  • Doel: 18.197.248.23
 • CNAME-Record:
  • Hostnaam: www.{uwdomein.be}
  • Doelgroep: telenet.eu-multiscreensite.com

 

Website beveiligen

Je kan je website beveiligen met een SSL-certificaat. Dit certificaat zorgt ervoor dat je website begint met https en dat er in de adresbalk naast de url een slot-icoontje verschijnt. Je bezoekers weten dan dat ze je website kunnen vertrouwen.

 

Je activeert het SSL-certificaat via het menu links in de web builder.

 • Ga naar Instellingen > Site-SSL.
 • Vul je eigen domeinnaam in.
 • Activeer de beveiligde verbinding (door de schakelaar 'aan' te zetten).

Resengo, Tablebooker, OpenTable, Eventbrite integreren

Heb je een bedrijfspagina op de reservatieservices Resengo, Tablebooker, Opentable of Eventbrite? Dan kan je enerzijds van op je website makkelijk linken naar je pagina op die gespecialiseerde website. Anderzijds kan je de reserveringspagina insluiten (embedden) in je website. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een klein stukje html-code dat je bij de website in kwestie makkelijk kan opvragen.

Chatfunctie integreren

De web builder heeft geen live chat-widget, maar je kan wel een live chat-functie naar keuze integreren. Je maakt dan een account aan op dat platform (bijvoorbeeld Zendesk). Zendesk kan je een stukje html-code bezorgen waarmee je de live chat kan integreren in je website. Ben je Do It For Me-klant, dan bezorg je ons de html-code, en zorgen wij ervoor dat de live chat op je website verschijnt.

Data beheren

Via de widget ‘Collecties’ wordt het beheren van je data kinderspel. Dit een extra optie binnen Online Essentials waarvoor we je graag een eenmalige prijs op maat bezorgen. Er is geen bijkomend abonnement voor nodig. We maken de dataset voor je klaar, en leggen je uit hoe dit werkt zodat je hier nadien ook zelf mee aan de slag kan. Deze functie is beschikbaar in alle pakketten, ook in Do It Yourself, en kan als je de nodige kennis hebt ook zelf ingesteld worden.

Is mijn website SEO-vriendelijk?

Dat gebeurt niet automatisch.

 

Ben je Do It Yourself-klant? Dan moet je hier zelf de nodige acties voor ondernemen.
Ben je Do It For Me-klant? Dan hoef je je hier niets van aan te trekken, wij zorgen ervoor dat je website goed vindbaar is voor zoekmachines zoals Google.

Is mijn website GDPR-compliant?

Dat gebeurt niet automatisch.

 • Ben je Do It Yourself-klant? Dan kan je dit zelf instellen via de instellingen in onze web builder. We leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet.
 • Ben je Do It For Me-klant? Dan hoef je je hier niets van aan te trekken, wij brengen dit voor jou in orde.

Aantal bezoekers

De statistieken van je website raadpleeg je makkelijk zelf door rechtsboven op het Home-icoontje te klikken. Ga naar Statistieken om het aantal bezoekers te zien. Je kan hier ook bijvoorbeeld een overzicht downloaden van je ingevulde contactformulieren.

Er lukt iets niet. Wat nu?

Als je voor onze Do It Yourself-formule koos, bouw je je website helemaal zelf. Telenet Business zorgt voor de hosting en de technische werking van je website, maar biedt geen inhoudelijke ondersteuning. Is er een technisch probleem? Of weet je niet waar je een bepaalde instelling terugvindt? Contacteer ons dan via support@online-essentials.be. Onze medewerkers bekijken dit en leggen je indien nodig uit waar je een bepaalde instelling terugvindt. Let wel, onze medewerkers voeren geen acties uit in web builder. Wil je toch graag inhoudelijke ondersteuning en digitaal advies? Weet dan dat dit al kan vanaf 300 euro (eenmalige creatiekost) en 20 euro per maand voor onderhoud en ondersteuning. Interesse? Contacteer ons dan via support@online-essentials.be.

 

Als je voor één van onze Do It For Me-formules koos, bouwen wij je website en heb je nadien, afhankelijk van de formule, recht op 30 minuten, 1 uur of ongelimiteerd onderhoudsaanpassingen per maand. Dat betekent dat we zoveel tijd per maand voorzien om aanpassingen te doen aan je website. Aarzel dus niet om ons te contacteren wanneer er iets niet lukt. Onze medewerkers helpen je graag!

 

Relevant voor u

Momenteel zijn er geen persoonlijke aanbevelingen voor u.
Momenteel zijn er geen persoonlijke aanbevelingen voor u.

Contacteer ons!

Graag hulp of meer uitleg?

Bel ons

Bel ons

Een website (laten) bouwen? Bel 0800 66 066 of vraag om je terug te bellen.

Bel ons
 
Mail ons

Mail ons

Stel je vraag via ons contactformulier.

Mail ons
 
Beheer je website

Beheer je website

Meld je aan in de
Online Essentials web builder.

Beheer je website