nl

Opgelet met telefoonfraude

Cybercriminelen en oplichters vissen vaak online naar je gegevens of geld. Maar ook telefonisch krijg je soms met oplichters te maken. Wees dus op je hoede bij verdachte telefoons. Deel nooit bank- of persoonlijke gegevens over de telefoon en bel een onbekend nummer niet zomaar terug.

Telefoonfraude in voorbeelden

Heb je dit voor? Pas op!

Korte rinkeltoon

Je toestel rinkelt zo kort dat je geen tijd hebt om op te nemen. Als je terugbelt, kom je terecht op een buitenlands betaalnummer en ben je snel veel geld kwijt.

Prijs gewonnen

Via sms krijg je het heugelijke nieuws dat je een wedstrijd won! Je moet alleen een buitenlands betaalnummer bellen om je prijs in ontvangst te nemen. Helaas is er geen prijs, alleen een dure telefoonrekening.

Nabootser

Iemand doet zich voor als Microsoft, je bank of bijvoorbeeld overheidsinstantie en probeert zo toegang tot je pc of gegevens te krijgen.

Fraude? Meld het!

Help anderen door oplichterij door te geven. Gebeurde dit bijvoorbeeld bij jou?

Gegevens doorgegeven

Dien dan klacht in bij de politie en meld het aan de Ombudsdienst voor Telecommunicatie.

Frauduleuze sms ontvangen

Meld het ook aan Telenet via het webformulierTelenet kan helaas geen eigen onderzoek starten naar kwaadwillige oproepen, maar we kunnen wel optreden tegen verdachte sms’en op het Telenet-netwerk. Geen Telenet-klant? Dan geven we het door aan de bevoegde provider.

Goed om te weten

Onthou vooral het volgende wanneer je vermoedt een fraudeur aan de lijn of in je sms'en te hebben:

  • Geef telefonisch nooit gevoelige informatie door, maar haak in.
  • Klik niet op links in verdachte sms’en of download geen apps via verdachte links.
Zoek je iets anders?