Onze specialisten over de cybersecurity van uw organisatie

17 juli 2019 - 3 min

Voor organisaties is cybersecurity vandaag nog nooit zo belangrijk geweest. Cybercriminelen vinden voortdurend nieuwe methodes om uw IT-beveiliging te slim af te zijn. Hieronder zetten onze Telenet Business experts hun cruciale tips nogmaals uiteen.

Werknemers uitgebreid inlichten

Als Service Delivery Manager specialiseert Luc Van Houtte zich voornamelijk in de zwakste schakel in een technologische omgeving: de mens. “Vier op de vijf datalekken zijn het gevolg van een menselijke fout. Denk maar aan een werknemer die een vreemde e-mail opent of wachtwoorden die gemakkelijk te kraken zijn. Daarom mogen we dit absoluut niet verwaarlozen”, zegt Luc. Volgens hem is het aan de CEO’s om voldoende bewustzijn te creëren rond cyberveiligheid in hun organisatie. “Het is belangrijk dat alle medewerkers leren over de verschillende vormen van cybercriminaliteit, en hoe ze zich ertegen kunnen wapenen.”

Endpoints beter beveiligen

Volgens FireEye duurt het bij organisaties gemiddeld 177 dagen vooraleer ze ontdekken dat ze gehackt zijn. “Op die termijn kunnen hackers heel veel schade toebrengen. Via endpoints is het vandaag heel gemakkelijk om organisaties te hacken”, zegt Lore Mattelaer, Security Competence Manager. “Endpoints zijn bijvoorbeeld de persoonlijke smartphones en tablets van de werknemers, maar evengoed uw kopieerapparaat dat volledig automatisch nieuwe toners bestelt. Die toestellen bevatten allemaal geen bescherming.” Volgens Lore ligt de oplossing bij een degelijke endpoint security. Die bescherming zorgt ervoor dat de meest geavanceerde malware en ransomware geen toegang krijgen tot je toestellen. Het werkt met drie lagen: de preventielaag houdt zoveel mogelijk slechte zaken tegen. Omdat je niet alle malware kan stoppen, is er ook een detectielaag. Die weet puur op basis van het gedrag of iets goed of slecht is. Ten slotte is er ook nog de responslaag.”

Vier op de vijf datalekken zijn het gevolg van een menselijke fout. Daarom is het belangrijk dat alle medewerkers zich leren wapenen tegen cybercriminaliteit.”

Luc Van Houtte

Service Delivery Manager

Organisaties onderschatten belang cybersecurity

“Het gaat er niet langer om of een organisatie wordt gehackt, maar wel wanneer.” Als Senior Strategy Manager Cybersecurity weet Stefaan Wuytack alles over cybercriminaliteit en hoe uw organisatie er beter tegen beschermd kan worden. “Cybercriminaliteit blijft een onderschat probleem. Als organisaties niet opletten, zal het aantal cyberaanvallen in sneltempo toenemen”, weet Stefaan. Zeker nu thuiswerken almaar populairder wordt. “Organisaties mogen dan nog de duurste antivirusprogramma’s en firewalls hebben, als een werknemer zich op een onbeveiligd of publiek thuisnetwerk inlogt, is dat allemaal niets waard.” In het tweede kwartaal van 2019 steeg het aantal cyberaanvallen met bijna 4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018. Organisaties denken ook nog te vaak dat ze zich moeten wapenen tegen één hacker. In werkelijkheid is er een volledig professioneel ecosysteem waar ze tegenover staan. Een beleid rond cybersecurity is daarom onmisbaar.”

Strakke bescherming via pentest

Volgens Willem Janssens, Security Presales Consultant, dienen ook kmo’s, hoe klein ze ook zijn, zich te beschermen tegen de gevaren van cybercriminaliteit. “Hackers zijn slim en vinden altijd nieuwe manieren om uw bedrijf of organisatie aan te vallen. De klassieke firewall kan dan niet meer voldoende beschermen. Zeker omdat cybercriminelen hun terrein voortdurend uitbreiden en trends zoals de populariteit van sociale netwerksites, apps en smartphones, nauw op de voet blijven volgen. Vooral voor kmo’s zijn die nieuwe toepassingen en apparaten een doelwit. Waar je je ook bevindt, de beveiliging zou altijd dezelfde moeten zijn. “Via een penetratietest, of kortweg een pentest, ga je eigenlijk te werk als een criminele hacker om de kwetsbaarheden van een ‘beveiligd’ netwerk uit te buiten en de omgeving veiliger te maken. Uiteraard vragen we hier eerst toestemming voor aan de werkgever en schakelen we een ethische hacker in. Het is een van onze tools die we aan organisaties aanbieden om zich beter te wapenen tegen cybercriminelen.”

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

E-book: Hoe de impact van cybercrime beperken?
Cybersecurity-experten leggen uit waarom cyberaanvallen een reële dreiging vormen met potentieel grote gevolgen voor de continuïteit van jouw bedrijf.
Vijf misvattingen over outsourcing als KMO
In de war for talent kapen grotere bedrijven vaak de beste talenten weg. Eén woord: outsourcing. We ontkrachten de vijf grootste misvattingen
Een eigentijds netwerk voor de gemeente Beveren
Een nieuw administratief centrum met een netwerk voor kantoor- én telewerkers. Dat was de uitdaging die de gemeente Beveren aanging.
Cybersecurity klantenverhaal Lineas
Een cyberaanval heeft een enorme impact op operations. Daarom heeft Lineas een op maat cyberbeveiligingsbeleid uitgewerkt met NVISIO en Telenet Business.
De Digitale Route van Carglass
De volledige digitale stroom van data is cruciaal voor Carglass. Hoe regelen zij hun connectiviteit?
Altijd en veilig geconnecteerde CASH-punten
IT vormt een essentieel onderdeel van een vlekkeloos functionerend CASH-punt. Batopin installeert met hulp van Telenet Business Bancontact CASH-punten.