Webmail

De sleutelrol van je wachtwoord

#zekervanjeclick

Je gegevens veilig houden? Dat kan alleen met een sterk paswoord. Maar hoe ziet dat er nu precies uit? Wij geven je allerlei tips en tricks mee om van jouw wachtwoord een échte onverslaanbare krachtpatser te maken. 

Een waterdicht wachtwoord in 3 checks

Hou ’t onpersoonlijk

Gebruik geen persoonlijke informatie in je wachtwoord. Want da’s kinderspel voor cybercriminelen.

Genoeg gevarieerd?

Hoofdletters, cijfers, speciale tekens, codetaal of zelfs volledige zinnen … Haal alles uit de kast!

Vers van de pers

Kies voor elk account een ander wachtwoord. Anders staat de deur voor hackers wagenwijd open.

Hoe maak je een ijzersterk wachtwoord?

Alle tips op een rijtje

Wanneer jouw persoonlijke gegevens in je wachtwoord staan, heeft een cybercrimineel het in een mum van tijd geraden. Je naam, geboortedatum, adres of andere informatie over je privéleven hou je dus beter gewoon voor jezelf. 

Een veilig wachtwoord is ongeveer 12 tekens lang. Gebruik zo veel mogelijk cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, …). Je kan ook altijd terugvallen op dialect, codetaal of zelfs hele volzinnen. Dan ben jij de enige die het kan onthouden en blijft jouw wachtwoord alleen van jou.

Gebruik jij overal hetzelfde wachtwoord? Dan hoeven cybercriminelen alleen dat ene wachtwoord te kraken om aan AL jouw gegevens te geraken. En dat kan je beter vermijden. Zorg er daarom dus voor dat elk account een apart wachtwoord heeft. 

Zeker dat jouw gegevens nog steeds onaangeroerd zijn? Je kan het beter even dubbelchecken op haveibeenpwned.com. Daar zie je of jouw wachtwoord betrokken was in een gegevenslek. Sta jij ertussen? Dan verander je het best meteen je inloggegevens.

De beste manier om je wachtwoord uit de handen van cybercriminelen te houden, is om het minstens 1 keer per jaar te veranderen. Zelfs wanneer er op het eerste gezicht geen gevaar lijkt te zijn. Merk je toch verdachte activiteiten op? Dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen! 

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

Check op haveibeenpwned.com of je gegevens veilig zijn. En stel je wachtwoord op de proef!

Zo vergeet jij je wachtwoord nooit

Artikel

Artikel

Zo vergeet jij je wachtwoord nooit

De twee grootste problemen met paswoorden: telkens weer nieuwe bedenken, en ze veilig onthouden. Met deze oplossingen slaan we twee vliegen in één klap.  

Al die verschillende wachtwoorden onthouden … Da’s niet altijd even makkelijk. Zeker niet wanneer je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt. En ze om de zoveel tijd moet aanpassen! Gelukkig kan je ze op een veilige manier online bewaren: met een wachtwoordmanager.

Meer weten over hoe je best je wachtwoord bewaart? Lees meer tips in dit artikel

Artikel

Artikel

Zo vergeet jij je wachtwoord nooit

De twee grootste problemen met paswoorden: telkens weer nieuwe bedenken, en ze veilig onthouden. Met deze oplossingen slaan we twee vliegen in één klap.  

Bekijk nog meer handige tips
Wachtwoorden

Je wachtwoord is zoals een sleutel. Het opent de deur naar al jouw persoonlijke informatie. Maar hoe weet je nu zeker dat je wachtwoord ijzersterk is?

Phishing

Cybercriminelen vissen op heel wat verschillende manieren naar jouw persoonlijke gegevens. Met onze tips weet je hoe je ze het best vermijdt.

Hacking

Je gegevens beschermen tegen cyberaanvallen? Of denk je dat je gehackt bent? Wij vertellen je alles wat je moet weten.