Webmail

De digital habits van Jonatan Medart: “Ik heb de meldingen van mijn smartphone uitgeschakeld”

Gazet van Antwerpen - maart 2023

 

De wereld ziet er helemaal anders uit dan voor 2020. We videobellen elkaar, werken wat vaker van thuis uit en TikTok’en er op los. Het recente Digital Habits-onderzoek van Telenet toont aan dat de wereld voor goed veranderd is. Dat merkt ook content creator Jonatan Medart. “Toen we na de lockdown weer buitenkwamen, was dat écht even wennen.”

Jonathan Medart, content creator

 

In 2019 wijdde The New York Times er al een uitgebreid artikel aan: “How TikTok is rewriting the world”. De video app boomde tijdens corona en tegenwoordig is TikTok overal. Jonathan Medart kent er alles van. De Oost-Vlaamse twintiger volgde – net als zovele leeftijdsgenoten – les op de virtuele schoolbanken tijdens de pandemie, en vond in zijn vrije tijd een virtuele uitlaatklep op het medium.

Doet de naam Jonatan Medart (22) niet meteen een belletje rinkelen? Pols dan eens bij je kroost. De Oost-Vlaamse brok energie is een fenomeen op de ‘Voor jou’-pagina’s van de schoolgaande jeugd. Niet zo lang geleden was hij echter zelf nog een student. “Toen de pandemie uitbrak, studeerde ik Retail Management”, vertelt de content creator ons. “Om de lockdown wat op te vrolijken, maakte ik een TikTok-profiel aan waarop ik belachelijke filmpjes postte voor mijn vrienden. Die gingen plots viraal en voor ik het wist had ik duizenden volgers. Toen we na de eerste lockdown terug naar buiten mochten, was dat écht even wennen. Voor corona kende niemand me en nu werd ik herkend op straat.”

TikTok was één van dé lockdown-apps. Waarom installeerden alle jongeren die app plots, denk je?

 

We zaten allemaal thuis en waren op zoek naar iemand om mee te babbelen. Naar een maatje. Via TikTok kon je binnengluren in andere mensen hun kot en zien welke leuke dingen ze daar deden. Die dingen kon je vervolgens ook zelf uitproberen. Dat hield ons bezig.

Je focuste je tijdens de lockdown niet alleen op TikTok, maar ook op je studies. Al vonden al je lessen plots in je slaapkamer plaats. Hoe heb je die switch naar thuisonderwijs ervaren?

 

Ik vond dat eigenlijk best leuk. Ik stond vijf minuten voor de les op, volgde mijn college’s vanuit bed en had achteraf zeeën van tijd om TikTok’s op te nemen. Aan de andere kant was ik wel sneller afgeleid. Als mijn webcam uitstond tijdens de les was de verleiding vaak groot om een koffietje te gaan halen of sociale media te openen. Het was niet altijd even makkelijk om aandachtig te volgen. 

Na een jaar afstandsonderwijs ben je afgestudeerd. Meer dan de helft van de Vlaamse studenten in het hoger onderwijs (58%) keert dan ook met plezier terug naar de schoolbanken. Toch kiest 1 op 3 (33%) er nog steeds voor om lessen vooral online te volgen. Zou jij - mocht je ooit opnieuw gaan studeren - graag opnieuw enkele vakken via afstandsonderwijs volgen?

 

Eventueel wel, ja. Voor sommige vakken vond ik online lessen namelijk handiger dan een fysieke les. Voor de ICT-vakken, bijvoorbeeld! Tijdens mijn Excel-lessen kon ik op mijn ene scherm excel openen en op mijn andere scherm dat van de leerkracht volgen. Dat was heel makkelijk. Ik zou dus gerust enkele lessen vanop afstand willen volgen. Maar niet alles, natuurlijk.

Onze nieuwe, digitale gewoonten maken het leven veel makkelijker, maar creëren ook enkele valkuilen. Ga jij daar als content creator bewust mee om

 

Dat probeer ik toch. Ik heb bijvoorbeeld alle meldingen op mijn smartphone uitgeschakeld. Zo word ik, als ik bij vrienden ben, niet afgeleid door wat er online gebeurt. In tegenstelling tot wat de mensen denken, zit ik thuis ook niet constant op TikTok of Instagram. Twee uur aan een stuk scrollen: dat kan ik niet. Dan zal ik eerder iets streamen via YouTube of GoPlay. Wat ik wel meer doe dan vroeger is bellen en videobellen. Vroeger stuurde ik constant berichtjes, maar nu zal ik sneller bellen. Als ik ’s avonds in bed lig, videobel ik regelmatig met vrienden. Niet om diepe gesprekken te hebben, hoor. Gewoon om gezellig samen te zijn.

Ontdek ook hun digitale gewoontes

Artikel

Dalilla Hermans: "Mijn online en offline leven zijn meer in balans dan vroeger"

Artikel

Eline De Munck: "Dat thuiswerk zo ingeburgerd is, vind ik heel positief"

Artikel

Eva Daeleman: "Ik heb nu een digitale boekhouder en arts"