De digital habits van Eva Daeleman: “Ik heb een digitale boekhouder en arts”

Het Nieuwsblad, maart 2023

 

Na drie jaar is corona van de voorpagina’s verdwenen, maar de gevolgen blijven voelbaar. We werken, leven en genieten digitaler dan ooit, zo blijkt uit een recent onderzoek van Telenet. Ook Eva Daeleman voelt hoe die digitale revolutie haar leven veranderde. “Terugkeren naar 2020: dat zou ik niet meer zien zitten.”

Eva Daeleman, coach en mediamaakster

 

Ze omschrijft zichzelf als een lover of life, en dat kunnen we beamen. Eva Daeleman, ex-mediafiguur, coach, succesvol schrijfster en mediamaakster (haar podcast ‘Elke Dag Vakantie’ is een hit op Spotify), reflecteert over haar digitale gewoontes. Over hoe ze nu locatie-onafhankelijk kan werken, maar ook over het belang van bewust omgaan met technologie. 

“Laat ons anders Zoom’en.” Zo reageert Eva Daeleman (33) wanneer we haar contacteren voor dit interview. Drie jaar geleden hadden we er even van opgekeken, maar vandaag vinden we videobellen doodnormaal. Recent onderzoek van Telenet toont aan dat we steeds vaker videobellen in verschillende contexten. Zo ook Eva Daeleman. “Een jaar voor de lockdown ben ik digitaal beginnen werken”, vertelt de coach en mediamaakster ons. “Mijn man en ik wilden locatie-onafhankelijk werken om zo meer te kunnen reizen. Ik zette mijn coaching verder via videoconferenties, maar merkte dat dat voor heel wat mensen toch een drempel was. De meesten waren niet vertrouwd met videocalls. Dat kan je je vandaag amper nog voorstellen.”

Is er voor jouw tijdens de lockdown dan niet zoveel veranderd?

 

“Op professioneel vlak niet, neen. Mijn man en ik werkten allebei al van thuis uit en waren dus sowieso veel samen. Op sociaal vlak veranderde er wel veel. Ik was net zwanger toen corona uitbrak en vond het jammer dat ik die periode niet samen met mijn vrienden en familie kon beleven. We hebben weleens voor de webcam met vrienden genoten van een aperitief, maar dat waren we ook snel beu.” (lacht)

We zijn nu drie jaar verder. Welke rol neemt videobellen vandaag in in je leven?

 

“Een grote! Ik coach nog steeds mensen via videogesprekken, maar dat is ondertussen volledig ingeburgerd. Aangezien we met ons gezinnetje zo’n zes maanden per jaar reizen, videobellen we ook regelmatig met het thuisfront. We voeden ons dochtertje op zonder schermen, maar voor een videocall met de omi, opi en de rest van de familie maken we een uitzondering. Mijn man videobelt verder werkelijk voor alles. Waar ik mijn vrienden eerder zal opbellen, maakt hij er steeds een videocall van. Mocht het kunnen, zou hij videobellen met zijn garagist. (lacht) Videobellen staat ons toe om vriendschappen met mensen van over de hele wereld te onderhouden. Dat is fantastisch!”

Videobellen is maar één van de digitale revoluties die corona ontketende. Tal van zaken die we vroeger manueel deden, besteden we vandaag uit aan een app.

 

“Inderdaad. Ik heb sinds kort een honderd procent digitale boekhoudster. Ik stuur haar mijn papierwerk via de app en zij doet de rest. Ook heb ik een app om een digitale consultatie bij de dokter te boeken en één om in te schatten of ik met een bepaald huidplekje naar de dermatoloog moet. Daarnaast bewaar ik ook al mijn foto’s en documenten in de cloud. Ik ben snel mee met nieuwe technologieën en maak er dus graag gebruik van.”

Denk je dat die trend zich in de toekomst zal verderzetten? Worden onze levens nog meer digitaal?

 

“Dat denk ik wel, ja. Dat heeft zijn goede en slechte kanten. Iedereen juicht het toe dat de technologie onze bureaucratie en administratie vereenvoudigt. Daarin zijn we de laatste drie jaar enorm op vooruit gegaan. Aan de andere kant moeten we er ook voor zorgen dat we ons niet verliezen in sociale media en dat kinderen ook de gevaren van technologie kennen. Al betekent dat zeker niet dat ik die evoluties wil terugdraaien, hé. Helemaal terugkeren naar de analoge wereld van voor 2020: dat zou ik niet meer zien zitten.”

Ontdek ook hun digitale gewoontes

Artikel

Eline De Munck: "Dat thuiswerk zo is ingeburgerd, vind ik heel positief"

Artikel

Dalilla Hermans: "Mijn online en offline leven zijn meer in balans dan vroeger"

Artikel

Jonatan Medart: “Ik heb de meldingen van mijn smartphone uitgeschakeld”