Belang van Limburg - maart 2023
Corona heeft de wereld onherroepelijk veranderd. Drie jaar na het begin van de pandemie blikken we samen met Telenet terug op de digitale revolutie die ze heeft ontketend. We praten met Dalilla Hermans over de ‘digital habits’ die haar leven veranderden. “Ik doe veel te veel dingen tegelijkertijd, maar dankzij de nieuwe, digitale tools lukt het me toch.”
Dalila Hermans, auteur en columniste
Dalila Hermans – auteur, columniste en podcastmaakster – multitaskt beter dan ooit tevoren dankzij de toegenomen connectiviteit en technologische tools die voorhanden zijn: ze werkt waar, hoe en wanneer ze wil. Toch down time nodig? Als filmliefhebber geniet ze van de rijke keuze aan films op Streamz en andere streamingplatformen.
Voor Dalilla Hermans (37) was 2020 niet enkel het jaar van corona, maar ook dat van de grote verhuis. Ze ruilde haar heimat Antwerpen in voor het pittoreske Brugge. De digitale tools en gewoonten die de pandemie met zich meebrachten, kwamen dus goed van pas. “Sinds ik in Brugge woon, zie ik mijn vrienden minder”, steekt de auteur en columniste van wal. “Daarom drink ik regelmatig een wijntje met hen via Zoom. Zonder corona waren we er waarschijnlijk nooit opgekomen om dit te doen, maar ondertussen voelt het heel natuurlijk aan. Dat is altijd supergezellig!”
Naast videobellen won ook streamen aan populariteit tijdens de lockdown. Zijn jij en je gezin meer gaan bingen?
“Absoluut! Voor de pandemie waren we op geen enkel platform geabonneerd. We streamden af en toe een film uit de Telenet-tvtheek, maar daar bleef het bij. Tijdens de lockdown abonneerden we ons dan toch op een streamingdienst zodat onze kinderen uit meer films en programma’s zouden kunnen kiezen. Drie jaar later hebben we drie abonnementen, waaronder Streamz. Ik heb veel rijkdom ontdekt op deze platformen. Als filmliefhebber vind ik die ruime keuze fantastisch!”
Wanneer sla jij meestal aan het streamen?
“Tussen tien uur ’s morgens en twee uur ’s middags. ’s Avonds werk ik vaak waardoor ik overdag weleens naar een film kijk. Op woensdagavond hebben we echter een vaste date om met het hele gezin de nieuwe aflevering van #likeme te streamen. Onlangs moest ik toch eens werken op een woensdagavond en dat heb ik héél lang mogen horen. (lacht) Dat familiemomentje is heilig!”
Naast films en series, streamen we sinds covid ook meer muziek en podcasts. 3 op de 4 Vlamingen gebruikt diensten als Spotify. Wanneer kwam jij voor het eerst met podcasts in contact?
“Ik hink vaak hopeloos achter op de trends, maar bij podcasts was ik er eens vroeg bij. Op het openbaar vervoer luister ik steevast naar podcasts. Tijdens de lockdown besloot ik er samen met Jozefien Daeleman één te maken. Dat was ontzettend leuk! De podcast is zo’n intiem medium. Je zit samen met je luisteraars aan tafel en dat creëert een gevoel van verbondenheid dat je in geen enkel ander medium terugvindt.”
Onze nieuwe digitale gewoonten zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Creëren ze een meerwaarde in jouw leven?
“Digitale gewoonten als deze besparen me tijd en geven me meer vrijheid. Ik schrijf om de dag een cursiefje voor De Standaard, maar tegenwoordig kan ik altijd en overal in de cloud werken. Als ik plots geïnspireerd raak in de supermarkt, kan ik er beginnen schrijven op mijn smartphone. Als mijn dochter in de zetel zit, kan ik naast haar gaan zitten en van daaruit vederschrijven. Ook worden vele vergaderingen waar ik vroeger naartoe moest, nu vervangen door een snelle videocall. Ik ben een moeder van drie met veel jobs die ook nog eens tijd wil vrijmaken voor haar vrienden en familie. Dat is eigenlijk veel te veel voor één persoon, maar dankzij alle digitale tools lukt het me toch. De perfecte balans tussen online en offline leven heb ik nog niet gevonden, maar ik zit er wel veel dichter bij dan drie jaar geleden.”