Lieven Trio's kijk op de Oscars

08 maart 2024 - 5 min

De Oscars worden pas in de nacht van zondag op maandag uitgereikt. Maar wie er uiteindelijk ook met de beeldjes gaat lopen, de Oscarrace heeft nu al enkele grote winnaars opgeleverd, en die zijn te bekijken op Telenet TV!

Oppenheimer

Christopher Nolan mag zijn speech(es) al voorbereiden: Oppenheimer zal naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste Oscars binnenhalen. Een hele prestatie, maar nog indrukwekkender wordt het als je beseft dat de film van begin tot eind zijn favorietenrol heeft vastgehouden. In de meeste jaren blijft de Oscarrace tot aan de finish spannend, met nu en dan een ultieme eindsprint die de uitslag op zijn kop zet. Dat zal dit jaar wellicht niet gebeuren.

 

Oppenheimer kwam maar liefst acht maanden geleden uit in de bioscoop, en groeide samen met Barbie uit tot een regelrecht fenomeen. Zo’n hype is goed voor de portemonnee van Nolan en co, maar ze houdt ook een risico in: zou de Academy niet aan Oppenheimer-moeheid beginnen te lijden? Maar dat is nooit gebeurd. Met dank aan een stevige Oscarcampagne, die Oppenheimer uitspeelde als de ideale Best Picture-winnaar: geliefd bij het publiek, winstgevend én prestigieus.
 

The Holdovers

De nieuwste film van Alexander Payne volgde wel de traditionele timing voor een Oscarfilm: het übergezellige The Holdovers (bij ons uitgebracht als Winter Break) werd pas in het najaar gelanceerd, en bleek de ideale kerstfilm. De recensies waren laaiend, en ook stemmers voor de verschillende awards bleken steeds warmer te lopen voor dit bitterzoete juweeltje. Vooral de cast werd in de bloemetjes gezet: Da’Vine Joy Randolph won zowat elke prijs die er te winnen viel, en ook de appreciatie voor hoofdrolspeler Paul Giamatti groeide week na week. Hij lijkt momenteel de enige die Oppenheimer-acteur Cillian Murphy nog enigszins kan bedreigen op de Oscars.

 

Zo wierp The Holdovers zich in al zijn bescheidenheid op als het perfecte tegengewicht voor de pletwals die Oppenheimer heet. Een opsteker van formaat voor Payne, die na het geflopte Downsizing al zes jaar geen film meer had gemaakt.
 

Sandra Hüller

De Duitse actrice Sandra Hüller gooide in 2016 al hoge ogen met Toni Erdmann. Toch brak ze daarna niet echt internationaal door. Daar zal nu wellicht snel verandering in komen. Hüller is te zien in maar liefst twee Oscarfavorieten: The Zone of Interest en Anatomy of a Fall hebben elk vijf nominaties verzameld. Eentje daarvan staat op naam van Hüller zelf, voor haar hoofdrol in Anatomy of a Fall. Hollywood is duidelijk onder de indruk van hoe ze Sandra Voyter neerzet, een onpeilbare schrijfster die al dan niet haar man uit het raam heeft geduwd. Met die nominatie staat Hüller plots te blinken tussen sterren als Emma Stone (Poor Things) en Carey Mulligan (Maestro). Of ze zondag nu wint of niet, voor Sandra Hüller is de buit eigenlijk al binnen.

Celine Song

Tot een jaar geleden was de Koreaans-Canadese Celine Song enkel bekend binnen de New Yorkse theaterscene. Maar met haar filmdebuut Past Lives is ze in één klap uitgegroeid tot een van de belangrijkste regisseurs van de Amerika indiefilmsector. Oké, Past Lives scoorde uiteindelijk “maar” twee Oscarnominaties, maar Song werd dankzij haar diep ontroerende debuut wel op alle awardshows uitgenodigd, en wist intussen Pedro Pascal, Dakota Johnson en Chris Evans te strikken voor haar volgende film Materialists. Zondag zal Song wellicht geen beeldjes mee naar huis mogen nemen, maar reken maar dat zij in de toekomst nog Oscars gaat winnen.

Inspiration