België boven op internationale filmfestivals én op Telenet TV

22 maart 2024 - 5 min

Mijn selectie kleurt deze maand zwart-geel-rood, met maar liefst vier films van eigen bodem. Alle vier maakten ze internationaal indruk.

Het smelt

De bekendheid van Veerle Baetens stopt niet bij de Belgische landsgrenzen. Ze speelde de hoofdrol in het Oscargenomineerde ‘The Broken Circle Breakdown’, en was dankzij die film zowat overal ter wereld te zien - ze hield er een bloeiende carrière in Frankrijk aan over. Maar ook als regisseur gaat Baetens nu onmiddellijk internationaal. Haar debuutfilm ‘Het smelt’, een verfilming van Lize Spits gelijknamige bestseller, werd geselecteerd voor het Sundance Film Festival, zowat het mekka van de onafhankelijke film in de VS. Het ideale lanceerplatform voor Baetens’ carrière als filmmaker.

 

‘Het smelt’ pakte er zelfs een prijs: de jury van de World Cinema-selectie bekroonde de fenomenale hoofdrolspeelster Rosa Marchant, die volgens het juryrapport “een actrice om in het oog te houden” is. En wie ben ik om dat tegen te spreken. Marchant speelt met veel nuance en kwetsbaarheid een bikkelharde, veeleisende rol. Benieuwd wat zij nog allemaal in haar mars heeft!

Holly

Ook regisseur Fien Troch (bekend van ‘Home’) leidde een jong talent naar een acteerprijs op een groot filmfestival. ‘Holly’, haar geweldige vijfde langspeelfilm, speelde in competitie op het prestigieuze filmfestival van Venetië. Vooral hoofdactrice Cathalina Geeraerts, die nog nooit eerder voor de camera had gestaan, maakte daar een goede beurt: zij werd bekroond met de Bisato d’Oro - een acteerprijs, uitgereikt door een jury van onafhankelijke filmjournalisten. Dat noemt men door de grote poort binnenkomen.


Wat Geeraerts in ‘Holly’ doet, is allesbehalve gemakkelijk: ze speelt een verlegen meisje dat op school gepest wordt, maar op een dag tot een quasi-heilige gebombardeerd wordt wanneer ze een dodelijke brand op school lijkt te voorspellen. Geeraerts houdt de mysterieuze aantrekking van Holly de hele film lang intact: heeft ze een speciale gave of niet?

Augure

Op het afgelopen filmfestival van Cannes - het belangrijkste filmfestival ter wereld - was Baloji een van dé grote ontdekkingen. De Belg met Congolese roots maakte eerder al carrière als rapper bij Starflam en als solo-artiest, maar met ‘Augure’ werpt hij zich nu ook op als een volbloed filmregisseur. De film, over vier personages die in Congo als ‘tovenaars’ of ‘heksen’ worden bestempeld, barst van de visuele vondsten: Baloji trekt je mee in een dromerige trip vol kleuren en bijna fysieke sensaties. En laat je ondertussen meevoelen met zijn onderdrukte personages. Dat zag ook de jury in Cannes: zij bekroonde Baloji met de New Voice-prijs. En o ja, ‘Augure’ werd ook uitgekozen als de Belgische inzending voor de Oscars.

Le Syndrome des amours passées

Alleen al voor zijn originele vertrekpunt is deze Belgische romcom het bekijken waard. Een Brussels koppel met vruchtbaarheidsproblemen krijgt een wel zeer bijzondere diagnose: ‘past love syndrome’. De absurde remedie: beide partners moeten opnieuw het bed delen met al hun exen. Regisseurskoppel Raphaël Balboni en Ann Sirot mocht de film in wereldpremière voorstellen in de Semaine de la Critique in Cannes, een competitie waar avontuurlijke cinema centraal staat. En avontuurlijk is ‘Le Syndrome des amours passées’ absoluut: de dialogen zijn hyperrealistisch, maar de beelden voeren je soms naar een andere dimensie. Een heerlijk verfrissende en volwassen film die alle conventies van de romantische komedie op hun kop zet, en de boeiende vraag stelt: wat betekent intimiteit eigenlijk echt?

Inspiration

Artikel

Dune Part Two
Ontdek het spectaculaire vervolg op de kaskraker van 2021: “Dune: Part Two." Regisseur Denis Villeneuve overwon talloze obstakels om dit meeslepende vervolg te realiseren. Mis deze sci-fi sensatie niet – “Dune: Part Two” is nu te zien bij Telenet TV! 🌟🎬

Artikel

Lieven Trio's kijk op de Oscars
De Oscars worden pas in de nacht van zondag op maandag uitgereikt. Maar wie er uiteindelijk ook met de beeldjes gaat lopen, de Oscarrace heeft nu al enkele grote winnaars opgeleverd, en die zijn te bekijken op Telenet TV!

Artikel

Titel van de week: Oppenheimer
Christopher Nolan's Oppenheimer: Cillian Murphy in een beklijvend verhaal over de impact van de eerste atoombom. Een must-see blockbuster op Telenet.