Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

YUMMY FOODFOTOGRAFIE IN 5 STAPPEN

Wat eten we vandaag? Je plukt een hip kookboek uit de kast, duikt de keuken in en tovert een kleurrijke poké bowl op tafel. Trots post je een foto op sociale media voor een virtueel schouderklopje. Alleen, je creatie ziet er niet zo appetijtelijk uit op het scherm … Met deze tips til je je gerechten online naar een hoger niveau!

1. Laat de ideeën opborrelen

Welk gevoel wil je neerzetten met je foto? Zorg dat het plaatje klopt, van gerechten over servies en bestek tot decoratie. Inspiratiedip? Op Pinterest sprokkel je tal van leuke ideeën. Stel: je gaat voor het thema ‘herfstbrunch met vrienden’. Vertaal die gezelligheid dan naar het scherm met een lekkere pompoentaart en appel-kaneelbroodjes op een ruwe tafel, versierd met kaarsjes, kastanjes en kleurrijke bladeren.

2. Doe de mise-en-place

Klaar met brainstormen? Verzamel alle attributen en organiseer een try-out met enkele testshots. Belangrijk is om je tafel bij het raam te plaatsen en overdag te fotograferen. Natuurlijk licht ziet er het allermooist uit én het is gratis. Idealiter kies je een venster met noordelijke oriëntering. Als de zon toch pal in je huiskamer schijnt, stuur dan bij met een stuk karton, bakpapier of aluminiumfolie. Een perfect alternatief als je geen reflectiescherm hebt. Laat het licht opzij of achter het voorwerp vallen. Zo creëer je meer diepte. Op een grijze dag pas je de witbalans van je camera aan door het wolk-symbool te selecteren, of belicht je extra met kaarsen of kunstlicht. Alles kan, behalve de flits gebruiken. Ongewenste weerkaatsing is een absolute no-go.

Fooddotografie natuurlijk licht

3. Sta stil bij perspectief en kadrage

Voordat je naar hartenlust kunt kokerellen, rest je nog enkel het perspectief en de kadrage te bepalen. De hoek waaronder je fotografeert, wordt beïnvloed door je gerecht(en). Een bord soep is niet echt spannend op ooghoogteperspectief, terwijl een hamburger met verschillende laagjes er net op die manier hemels uitziet. Heel hip in Instagram-land zijn de zogenaamde ‘flat lays’ of foto’s van bovenaf. Dit perspectief geeft je de vrijheid om te focussen op meerdere gerechten en interessante verhaalelementen toe te voegen (op voorwaarde dat je kleine borden gebruikt). Ook het kader of de kadrage is van groot belang. Op een doorsnee foto staat een bord netjes in het midden van het beeld. Gooi alle clichés overboord en zet je bord eens gedeeltelijk in de picture. Veel interessanter!

 

Foodfotografie perspectief en cadrage

4. Dresseer met de nodige finesse

Nu je weet hoe je alles gaat aanpakken, is het tijd voor je gerecht. Werk met kraakverse ingrediënten en overdrijf niet met olijfolie. Kies ervoor om je groenten te stomen of te blancheren. Zo blijven de kleur en vorm optimaal behouden. Serveer à la minute en presenteer op een bord in functie van je gerecht, perspectief en sfeer die je wilt creëren. Het eindresultaat fleur je op met garnituur die voldoende kleur, textuur en volume brengt. Bijvoorbeeld: stukjes fruit, poedersuiker, verse kruiden, noten of enkele druppels dressing. En het mag best nonchalant zijn om je foto niet té perfect te maken.

5. Zet de presentatie op punt

Nog even finetunen en je kunt het resultaat loslaten op de wereld. De nodige aanpassingen doe je voornamelijk door te spelen met contrast en helderheid. Of je schakelt een app in. Instagram spreekt voor zich, maar probeer ook eens Foodie, Food Pix of Snapseed. Stuk voor stuk gebruiksvriendelijke applicaties om je gerechten in de verf te zetten.

 

Ook zin gekregen in foodfotografie? Probeer het gewoon een keertje uit. Eens je de smaak te pakken hebt, haal je steeds mooiere beelden voor je lens. Zie het als een creatieve zijsprong naar je eigen digitale kookboek. Veel plezier en laat het vooral niet koud worden!

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

 • 8 tips voor een wondermooie instagram feed

  Kan je Instagram-feed een kleine make-over gebruiken? Met deze tricks weet jij hoe je dit moet aanpakken!

  lees meer
 • Van foto naar verhaal een shot

  Je volgers op Instagram in een paar seconden inpakken? Fotografe en model Raia Maria-Laura toont hoe je uit de band en in het oog springt. En zo met jouw foto een verhaal vertelt.

  lees meer
 • Cinemagraphs het beste van foto en video

  Trending op Instagram: cinemagraphs! We geven tekst en uitleg hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

  lees meer