Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

WAAROM KINDEREN MASSAAL YOUTUBER WILLEN WORDEN

“Wat wil je later worden?” Vergeet clichés als prins(es), astronaut of superheld. Vandaag staat YouTuber op nummer 1. Zelfs de piepjonge Gen Alpha, geboren na 2010, tokkelt vrolijk op de tablet en droomt nu al luidop van een eigen kanaal. Watskeburt?! Geen paniek millennial-ouders, er is een simpele verklaring voor! En die vonden we in ‘Generation Alpha in beta’, het fonkelnieuwe boek van Maarten Leyts, trendwatcher, expert in jongerencommunicatie en allesweter over kidpreneurs. Een bloemlezing!

Opgroeien met een tablet in de hand

Even terugswipen naar 2010. Ene Steve Jobs lanceert de iPad, de perfecte combo van een laptop en een smartphone. Licht, compact en vooral heel handig. Niet toevallig ook het beginjaar van Instagram en … Generatie Alpha, de allereerste kids die spelenderwijs opgroeien met tablets, sociale media en multitasking. Plots krijgen ze toegang tot het razendsnelle internet, een plek waar ze eindeloos kunnen ontdekken, leren en plezier beleven. De wereld in zakformaat ligt aan hun kindervoetjes.

Van DIY tot family vlogs

De tijdsgeest anno 2020 beïnvloedt ook het kijkgedrag van de aanstormende generatie. Lineair televisiekijken verdwijnt stilaan naar de achtergrond en maakt plaats voor ‘tv on demand’ en mobiele schermen. Waarom zou je uren zappen op zoek naar een tof tv-programma, terwijl YouTube bol staat van video’s die 100% matchen met je interesses? “Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en visueel ingesteld. Dat ze nu zélf aan de knoppen zitten, vinden ze helemaal geweldig. DIY, challenges, family vlogs en grappige dierenfilmpjes: ze zoeken iets wat ze leuk vinden en beslissen zelf wat ze zien. Sterker nog, ze pikken voor het eerst hun rolmodel uit. En dat zijn niet langer acteurs of celebs, maar vloggers en influencers.”

Offline kind, online YouTube-sterretje

Allemaal best schattig, kinderen die filmpjes bekijken op YouTube. Maar waarom lanceren ze steeds vroeger hun kanaal? “Kinderen doen aan mimicking. Ze kopiëren wat ze zien, dus het is niet ongewoon dat ze experimenteren met eigen filmpjes zoals hun online voorbeelden. Bovendien is Generatie Alpha extreem ambitieus en ondernemend. Ze leven in een vrije wereld met gratis tools en toegankelijke technologie. Ze kunnen rekenen op een flinke portie zelfvertrouwen en als ze iets niet snappen, bekijken ze gewoon een tutorial. Maar diep vanbinnen blijven ze onschuldige kinderen die willen spelen, tekenen, knutselen, ravotten, hun creatieve passies willen delen en appreciatie willen uitlokken. In de vorm van leuke reacties en duimpjes omhoog. Het is weer wat anders.”

Leer je kind omgaan met tijd en afleiding

Wat als jouw kind een YouTube-ster wil worden? Maarten Leyts gelooft dat je kinderen niet kan tegenhouden. “Voor ouders is een belangrijke rol weggelegd om kinderen meer inzicht te geven in de werking van het internet en online advertenties. De grote valkuil is echter dat surfen en gamen voortdurend tijd en aandacht vragen. Pas als kids inzien dat deze virtuele wereld deel uitmaakt van een dagindeling en tijd kost, kunnen ze er bewuster mee omgaan en beter focussen. Hoe speel je dat klaar? Hang een visueel weekschema omhoog, verdeel elke dag in uurblokken en vul ze samen in met emoji’s en kleuren die overeenkomen met activiteiten zoals school, huiswerk, YouTuben en sporten. Elk hokje heeft plaats voor één activiteit en vraagt de nodige discipline. Zo ziet je kind in één oogopslag dat het leven méér is dan schermen alleen. Maar er is ook goed nieuws. Generatie Alpha wordt de eerste generatie die digitale rust en balans zal ervaren omdat ze leren uit de fouten van hun ouders en steun krijgen van de overheid met striktere regelgeving, zowel privé als op het werk. Een mooi vooruitzicht!”

 

Een beetje gerustgesteld na het lezen van dit artikel? We zijn allemaal kinderen van de tijdsgeest waarin we opgroeien. Ook bij Generatie Alpha is dat niet anders. Ze zien de toekomst door een knalroze VR-bril en vertellen ons dat verandering ook iets positief kan zijn. En gelijk hebben ze!

Meer inspiratie

 
 
 
 

Meer inspiratie

 • Q&A met youtuber ergin arslanbas van achterklap

  De Belgische Youtuber Ergin Arslanbas is de creatieve alleskunner van het kanaal Achterklap. Een Q&A over youtuben, je eigen ding doen en omgaan met negatieve comments.

  lees meer
 • Wat vlog je wel en wat niet?

  Je eigen vlogs maken? Yes please! Maar over welke topics praat je en waarop moet je letten als newbie? YouTuber Ergin verklapt de do’s-and-don’ts voor video’s mét inhoud.

  lees meer
 • Hoe film je een vlog

  Een vlog maken is veel meer dan praten tegen de camera. YouTuber Ergin Arslanbas overloopt de basics zoals beeld, geluid en belichting om een professionele video te schieten, met alles erop en eraan.

  lees meer