Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

Van de eerste babyfoto tot tieners in badpak: wat deel je als ouder op sociale media?

De gemiddelde Britse ouder heeft 1,498 foto’s gepost tegen dat z’n kind vijf jaar oud is. Sharenting heet dat fenomeen: foto’s en filmpjes van je kroost online zetten. Maar wat deel je wel en niet als ouder? Wij vroegen het aan Kelly Pfaff, Anne Cornut, Nina Mouton en Elke Boudry van Mediawijs.

 
 
 
 

De eerste babyfoto, deel je die?

Pakweg vier jaar geleden deelden ouders een foto van hun pasgeboren baby zonder nadenken. Vandaag zien we dat ouders toch wat terughoudender zijn. – Elke Boudry

De allereerste schreeuw
Anne Cornut (37, blogster van mamavanvijf.be): “Ik ben vijftien jaar geleden voor het eerst mama geworden, social media bestonden zelfs nog niet. Maar toen ik in 2008 beviel van Ella en Lucas, heb ik hun babyfoto’s gedeeld op Facebook, ja. Daar moest ik wel wat moeite voor doen, want een smartphone had ik nog niet. Als ik vandaag zou bevallen, zou ik zeker een babyfoto delen. De allereerste schreeuw erop zetten, daar zie ik de meerwaarde niet van in. Maar binnen de dag zou ik wel mijn kind wereldkundig maken via social media.”

De leeuw op de berg
Ook psychologe en blogster Nina Mouton (35) postte babyfoto’s van haar oudste kind. “Niet de allereerste uit-de-buik-beelden hé, ze was proper gewassen (lacht). Maar ik was zó fier, ik voelde mij als de leeuw op de berg met Simba in haar handen. Ik wilde mijn kind tonen aan de wereld, dus ik had zo’n album gemaakt op Facebook. Al moet ik erbij zeggen dat Facebook toen nog een gesloten wereldje was, enkel vrienden en familie volgden mij.”

Blijft dit leuk?
Anne en Nina moesten moeite doen om die eerste foto’s online te krijgen, maar sinds de komst van de smartphone is een geboorte wereldkundig maken a piece of cake. Elke Boudry van Mediawijs: “Pakweg vier jaar geleden deelden ouders een foto van hun pasgeboren baby zonder nadenken. Vandaag zien we dat ouders toch wat terughoudender zijn. Ze zijn kritischer, posten bijvoorbeeld maar één foto en geen twintig, of ze doen het bewust niet. Ze beseffen veel beter dat eens iets online staat, je dat niet meer zo makkelijk weg krijgt. En ze stellen zich ook de vraag: zou mijn kind dit over achttien jaar nog leuk vinden?”

Wat met blote babybilletjes en badpakken?

Ik snap dat ouders blote babybilletjes delen, want je kijkt naar zo’n foto als ouder. Maar ik heb altijd in het achterhoofd gehouden dat anderen die beelden verkeerd kunnen interpreteren en misbruiken. – Kelly Pfaff

Kelly Pfaff (42) beseft maar al te goed dat beelden blijven. Begin jaren 2000, nog vóór de opkomst van social media, gunde zij Vlaanderen elke week een inkijk in haar gezinsleven in De Pfaffs, maar er golden toen al strikte regels. Kelly: “Bij de Pfaffs hadden we de afspraak dat er niet werd gefilmd als de kinderen in bad zaten en er werden geen geslachtsdelen getoond. Als één van de kinderen in een suggestieve houding zat die verkeerd kon geïnterpreteerd worden, werd dat niet uitgezonden. Wij wilden hen beschermen – wíj hadden gekozen voor de Pfaffs, zij niet, en dat heb ik nadien ook gedaan op sociale media. Sommige dingen zijn gewoon privé. Zo ben ik altijd heel terughoudend geweest met bloot. Ik snap dat mensen blote babybilletjes delen van hun kind, want je kijkt naar zo’n foto als ouder. Maar ik heb altijd in het achterhoofd gehouden dat anderen die beelden verkeerd kunnen interpreteren en misbruiken. Ik vergelijk dat vaak met verkeer. Ik bracht mijn kinderen tot het eerste middelbaar met de fiets naar school. ‘Waarom mogen wij niet alleen, mama’, vroegen ze vaak. Mijn antwoord was: ‘Ik vertrouw jullie wel, maar ik vertrouw niet alle andere chauffeurs.’”

Bodyshamen
“Dus nee, blote billetjes heb ik nooit gedeeld. Anderzijds vind ik wel dat er soms wordt overgereageerd op bepaalde beelden. Twee jaar geleden had Shania een foto van zichzelf gepost in badpak op vakantie. We overleggen altijd vooraleer we posten, dus ze vroeg aan ons: ‘Vinden jullie die mooi?’ En wij zeiden: ‘Ja, post maar, dat is een heel toffe foto’. Wat daar allemaal over geschreven is… Een kind van achttien gaan bodyshamen omdat ze zichzelf netjes in badpak toont, waar zijn we dan mee bezig? Shania heeft dat goed opgelost, vind ik. Het jaar daarna heeft ze opnieuw geposeerd in datzelfde badpak, met uitgestoken tong. Om te zeggen aan al die haters: schrijf maar, het is mijn lijf en het is mijn keuze om te delen.”

Goed in ons vel
Ook mama van vijf Anne Cornut heeft geen probleem met badpakkenfoto’s: “Ik heb nooit de blote billen van mijn kinderen gepost, maar ik vind wel dat het moet kunnen met zo’n perzikje erop, dat is supercute. En het toont ook dat je als ouder erover nagedacht hebt. Ik post wel vakantiefoto’s in bikini of badpak, ook van mezelf trouwens. Waarom zouden we dat niet doen? Ik heb geen schroom over mijn lichaam, de kinderen zitten goed in hun vel. Ik ben nogal chill op dat vlak.”

Dit zegt de expert

Het is geen kwestie van alles of niks. – Elke Boudry

“Je kind wel of niet posten met een streepje bloot, is geen kwestie van alles of niks”, weet expert Elke Boudry van Mediawijs. “Natuurlijk is voorzichtigheid geboden, blote of suggestieve foto’s kunnen inderdaad misbruikt worden. Het is altijd een inschatting van de ouder: kan dit of niet? Maar je kunt ook een foto posten en je privacy-instellingen aanpassen zodat niet iedereen ze kan zien, of je kunt ze delen via WhatsApp. Ook een perzikje op de billetjes is een leuke knipoog naar het feit dat je je als ouder bewust bent van de gevoeligheid van de informatie. Een goeie vuistregel die ik meegeef bij het posten is: stel jezelf de vraag of jij het leuk had gevonden als jouw ouders dat indertijd hadden gepost. En kijk ook in de toekomst: blote billetjes op een potje zijn niet meer leuk als je kind een tiener is.”

Meer inspiratie