Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

Sharenting: zo doen zij het

Anne Cornut heeft vijf kinderen tussen 9 en 14 jaar. Ze deelt hun lief en leed op Instagram als mamavanvijf voor meer dan 21.000 volgers.

“Dat je niks online gooit als de ander dat niet wil, is even normaal voor ons als afval sorteren”

Anne: “Ik ben heel naïef begonnen met een mamablog toen de kinderen nog heel klein waren. Toen nadien de blogs opkwamen, was ik al een tijdje bezig met vertellen over mijn leven als moeder en foto’s delen van mijn kinderen. Ik promootte die blog niet, ik dacht dat er enkel mensen naar gingen kijken die ik persoonlijk kende. (lacht)
Vandaag heeft Instagram mijn blog grotendeels vervangen. Het is een sneller medium, je zit dichter bij je volgers. Ik ben ook zot van stories maken. En ja, mijn vijf kinderen toon ik daarin. Ik ben van mening dat waar je ook geboren bent, je altijd een erfenis meekrijgt met voor- en nadelen. Mijn kinderen groeien op in ons gezin en zijn dus een deel van het leven dat ik online zet. Maar er is een duidelijke grens: als ik de foto niet aan de buurman zou laten zien, zet ik hem niet online. Verder gaan we hier thuis heel natuurlijk om met die sociale media. Ze zijn ermee opgegroeid, op de jongste na hebben ze allemaal zelf een profiel. Dat je niet filmt als de ander ‘stop’ zegt en niks online gooit als de ander ‘nee’ zegt, is even normaal voor mijn vijf kinderen als afval sorteren. Nee, ik ben niet bang dat ze er niet mee zouden kunnen omgaan. Eerlijk, het aantal uren dat ze willen gamen binnen de perken houden vind ik een veel grotere uitdaging voor mezelf als ouder dan die sociale media.”


Hanne Luyten heeft drie kinderen en is auteur van het boek #nietaankindengezinverklappen. Ze deelt haar leven voor 11.200 volgers op Instagram, maar haar kinderen blijven onherkenbaar.

“Zelfs de eerste babyfoto heb ik nooit gepost”

Hanne: “Ik ben begonnen met het delen van mijn leven op Facebook. Dat waren heel anekdotische verhaaltjes, blunders, gedachten… Daarna ben ik dat ook op Instagram gaan doen. Toen ik zwanger werd, zei mijn man: ‘Je gaat ons kind toch niet op internet zetten?’ Ik had daar nog nooit bij stilgestaan, maar hij had een punt. ‘Het kind staat er voor eeuwig op en heeft daar zelf niet voor gekozen’, zei hij. Intussen heb ik drie kinderen en blog ik over mijn leven als mama zonder dat één van hen ooit al zichtbaar in beeld is geweest. Nee, zelfs de eerste babyfoto heb ik nooit gepost. (lacht) We vroegen vrienden en familie ook expliciet om geen foto’s van onze kinderen online te zetten. Toen ik vorig jaar een boek uitbracht, heb ik mijn Instagramprofiel openbaar gezet. Sindsdien ben ik nog voorzichtiger. En ik ben eerst nog eens met hen door alle foto’s gegaan om te checken of er niks tussen stond dat ze niet leuk vonden. Al vind ik het heel belangrijk om te benadrukken dat iedereen moet doen waar ie zich goed bij voelt. You do you. Dus als je je kinderen wél wil delen, ook goed. Want ja, ik kijk ook heel graag naar andermans kinderen.” (lacht)

Meer inspiratie