Ouders pronken graag met hun kinderen op sociale media. Maar niet al die kinderen houden van ‘sharenting’, zoals dat delen wordt genoemd. Eén op de vijf tieners vraagt zelfs geregeld aan z’n ouders om een foto te verwijderen. En wel hierom.
Pubers laten zichzelf op sociale media altijd van hun beste kant zien (al dan niet met een filtertje erover). Puistjes, scheve tanden, een weinig flatterende houding, haar dat niet in de plooi ligt… het zijn dingen die ze liever niet posten. Tieners twijfelen sowieso aan hun uiterlijk en zijn heel erg bezig met het zoeken naar hun identiteit, dus het is niet leuk dat die ‘lelijke’ foto’s dan toch gedeeld worden met de wereld. En nee, de goedbedoelde ‘maar je staat er toch mooi op?’ helpt helaas niet.
Jawel, er komt een dag dat de foto’s van je baby als Michelinmannetje niet meer schattig zijn. Misschien nog wel voor jou als ouder maar niet voor het kind op de foto. Dat geldt eigenlijk voor alle jeugdfoto’s in weinig flatterende outfits en situaties.
Lisa (15 jaar): “Mijn mama postte onlangs een carnavalsfoto van vroeger. Ik stond erop met zo’n lelijke zijstreep en rare Indiaanse kleren, en keiveel tanden uit. Misschien was dat vroeger leuk, maar nu is dat echt gênant.”
Uit alle onderzoeken blijkt dat we het aantal Facebookvrienden onderschatten. We hebben méér volgers dan we denken. Tussen die vrienden zitten vaak ook vrienden van je tiener, en die vinden dat niet altijd fijn.
Lisa (15 jaar): “Soms spreken vriendinnen mij aan: ‘Kijk eens wat voor foto ik van jou heb gezien!’. Dan heeft mijn moeder weer één of andere babyfoto gepost. Mijn mama heeft veel volgers, en de helft ervan zijn vrienden van mij, echt vreselijk.”
Elke media- en opvoedexpert zal je op het hart drukken om altijd toelating te vragen wanneer je aan sharenting doet. Vanaf dat je kind een jaar of zes is, vraag je best of het oké is om een foto van hem of haar online te zetten. Maar veel ouders slaan die raad in de wind en vinden dat zij op hun account mogen posten wat zij willen. Niet helemaal terecht, want je kinderen hebben recht op privacy. Gregor: “Mijn vader post altijd foto’s en filmpjes zonder mijn toestemming. Ik vind dat echt niet kunnen, zoiets vraag je toch eerst?”. Nog een veelgehoorde klacht in diezelfde categorie: ongevraagd getagd worden. Helena: “Als we met de familie op restaurant zitten, maakt mama altijd massa’s foto’s en dan tagt ze mij zodat al mijn vrienden die kunnen zien. Niet tof, zeker als je erop staat met een stuk biefstuk in je mond.”
Het is niet altijd leuk, maar hoe ouder je kinderen worden, hoe belangrijker het is dat je zelf het goeie voorbeeld geeft. Lisa: “Stel dat ik een foto van mama in badpak zou posten, ik zou nogal gestraft worden. Als ik de camera nog maar op haar richt, dan roept ze al: ‘Niet filmen hé, mijn haar ligt niet goed’. Terwijl ze zelf voortdurend foto’s van ons deelt zonder toelating, ook op vakantie aan het zwembad enzo.” Je kind altijd in de gaten houden, maar niet doorhebben dat je zelf te veel post: ook Joni ergert zich eraan: “Ze heeft alle TikTokfilmpjes gezien die ik online zet en heeft er voortdurend commentaar op. Ik sta er te uitdagend op, het is belachelijk… Maar zélf post ze de meest dwaze foto’s van mij als baby. En als ík er dan wat van zeg, antwoordt ze: ‘Allez, dat is toch schattig?’”.