Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

“NU NIET, SCHATJE, MAMA IS EVEN OP HAAR GSM BEZIG.”

Je gesprekspartner negeren omdat je voorrang geeft aan je telefoon: dat heet ‘phubbing’, een samentrekking van phone + snubbing (Engels voor iemand negeren). We maken er ons allemaal wel eens schuldig aan tijdens gesprekken met onze vrienden, partner of collega’s. Maar veel ouders doen het ook ten opzichte van hun kinderen. We vroegen aan professor Mariek Vanden Abeele, naar de gevolgen daarvan.

Ben je soms maar half-aanwezig tijdens een gesprek met je kind, omdat je ondertussen een berichtje beantwoordt? Of mis je wel eens een vraag van je kind omdat je je e-mail checkt op je telefoon? Dan ben je je kind aan het phubben en dat kan schadelijk kan zijn voor jullie relatie. Professor Mariek Vanden Abeele deed er onderzoek naar aan de Universiteit van Tilburg.

Wat zijn de belangrijkste bevindingen uit je onderzoek?

Mariek Vanden Abeele: “We hebben ouders geobserveerd in de wachtruimte van een consultatiebureau (de Nederlandse variant van Kind & Gezin). Het ging om ouders met kinderen tot twee jaar. We onderzochten hoe responsief ze waren ten opzichte van hun kind wanneer ze met hun gsm in de weer waren. Die reactie vergeleken we met wanneer ze niet door hun toestel afgeleid werden. Er bleek een uitgesproken verschil te zijn. Terwijl ze met hun telefoon bezig waren, reageerden de ouders minder op aandachtsvragen van hun kind. En wanneer ze toch reageerden, deden ze dat later en met een lagere intensiteit.”

Responsiviteit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.

Hoe reageren zulke kleine kindjes op zo’n minimale reactie?

Mariek Vanden Abeele: “Er is een bekend paradigma in de psychologie dat ‘The Still Face’ heet. Tijdens het ‘Still Face Experiment’ toonden moeders minutenlang een reactieloos gezicht aan hun baby. Dat lokte verwarring, onbegrip en frustratie op bij het kindje. Want het kind zoekt interactie en de moeder kijkt terug maar haar gezicht beweegt niet. Dat is heel stresserend voor een kind. Weinig emoties vertonen in het gelaat is een van de kenmerken van depressieve moeders. Maar ook ouders die met hun gsm bezig zijn, tonen een ‘still face’ aan hun kind. En aangezien responsiviteit heel belangrijk is voor de socio-emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind, zijn er grote bezorgdheden over het effect van phubbing.”

Waarom doen we aan phubbing?

Mariek Vanden Abeele: “In de eerste plaats doen we aan phubbing omdat we reageren op onze telefoon: er komt een notificatie of een berichtje binnen. We zijn gewend snel te reageren en we willen niets missen, dus we grijpen onmiddellijk naar ons toestel. Ten tweede pakken we onze telefoon vaak vast zonder erbij na te denken, om iets te checken. Dat is een automatisme, we doen dat niet om onze gesprekspartner te kwetsen of te beledigen.”

Mis je soms een vraag van je kind omdat je met je telefoon bezig bent?

Hoe kan je kind-phubbing vermijden?

Mariek Vanden Abeele: “Er zijn verschillende manieren om je phub-gedrag in te perken. Schakel de notificaties van je applicaties uit en zet je telefoon op stil. Zo worden jullie gesprekken alvast niet onderbroken. Of kies voor smartphone-vrije momenten. Spreek bijvoorbeeld af om geen smartphones mee aan tafel te nemen en blijf weg van je werkmail na 18u. De laatste tip ligt voor de hand: hou je smartphone buiten bereik. Zo word je niet verleid om ‘m even vast te pakken.”

 

Kan je ‘n handje hulp gebruiken om tijdens een gesprek schermvrije tijd in te lassen? Dat kan (ha, die ironie) met behulp van een app: Phub’D! Zo maak je ’t écht gezellig met je vrienden of familie. Zonder smartphone. Download de Phub’D! app.

Meer inspiratie