Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

Hou het veilig: zo kwetsbaar zijn je slimme toestellen

Handig, zo’n slimme woning! Maar wist je dat die slimme apparaten van jou behoorlijk kwetsbaar kunnen zijn voor hackers?

Het verbruik van je zonnepanelen checken via een appje op je telefoon, je aantal stappen monitoren op je fitbit of op je smartwatch je berichtjes checken, dat is zonder twijfel ongelooflijk handig. Maar weinig mensen weten dat hackers jouw slimme toestellen kunnen misbruiken. Door in te loggen op je netwerk bijvoorbeeld en plots - o horror! - toegang krijgen tot de camera van je ipad. Maar er is meer.

Je hebt vaak heel wat meer slimme toestellen dan je zou denken. Zoals je slim deurslot, die draadloze printer, de tablet van je kroost of zelfs die handige babyfoon op wifi. Wanneer cybercriminelen erin slagen om vanop afstand een stukje software te installeren op jouw slimme toestellen, creëren ze een ‘botnet’, een samentrekking van de woorden ‘robot’ en ‘netwerk’. Zo’n botnet is een verzameling van geïnfecteerde toestellen die ingezet worden om een gecoördineerde ‘aanval’ te plegen op bijvoorbeeld de website van een bedrijf, zoals een bank. Hackers leggen zo’n site plat met behulp van jouw toestellen, en jij hebt het vaak zelf niet eens gemerkt. Hun beweegreden? Geld. Door te dreigen met een website plat te leggen, hopen hackers hun slachtoffer te kunnen afpersen.

Kijk maar eens hoe makkelijk dat eigenlijk is; Test-aankoop liet een team van ethische hackers los op enkele populaire slimme toestellen: www.test-aankoop.be/slimmewoning.

Dit kun je zelf doen

Door enkele eenvoudige basisregels in acht te nemen, kun je het die hackers al een stukje moeilijker maken om in te breken.

  1. Eerst en vooral: kies altijd een eigen wachtwoord. Neem dus even de tijd en de moeite om het standaard fabriekswachtwoord op jouw toestel te vervangen door een zelfgekozen veilig wachtwoord. Enkele tips om zo’n veilig wachtwoord te creëren: www.safeonweb.be/nl/gebruik-sterke-wachtwoorden
  2. Koop geen brol. Een supergoedkope webcam via een of andere onbetrouwbare site en van een onbetrouwbaar merk zal minder goed beveiligd zijn dan een kwalitatief exemplaar.
  3. Hou je toestellen up-to-date door de juiste software te installeren. Je huis krijgt toch ook af en toe een grote schoonmaak? Voilà, dat dus.

 

Telenet Safespot: beveilig al je toestel in één keer

Paste je de basisregels van hierboven toe? Top!
Dan kunnen wij je vervolgens helpen om je toestellen nóg beter te beveiligen.

Hello, Telenet Safespot: een maandelijks abonnement dat alle toestellen waarmee jij online gaat - dus ook al je slimme toestellen - in één keer beschermt tegen alle cybergevaren. Enerzijds scant onze slimme software razendsnel alle internetverkeer en blokkeert het onmiddellijk wat niet welkom is. Anderzijds beveiligt ons geavanceerde antivirusprogramma jouw toestellen, zowel thuis, als onderweg.

Met andere woorden: met Telenet Safespot houden wij voor jou een oogje in het zeil.
En jij? Jij houdt alles in de gaten met de handige Safespot-app.
Hier zie je in één oogopslag welke toestellen toegang hebben tot je netwerk én welke meldingen je kreeg, van mogelijke inbreuken op je netwerk of je toestellen bijvoorbeeld.

Jij en je huis blij, wij blij. En die hackers net iets minder ;)

Benieuwd naar wat Safespot nog allemaal voor jou kan doen?

Hier vind je meer informatie.

Meer inspiratie