Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

Conflicten vermijden? Geef je kind altijd het laatste woord

 
 
 
 

De meerderheid van de ouders die aan sharenting doet, deelt zonder toestemming te vragen. En hoewel de meeste kinderen aangeven dat ze dat niet erg vinden, kun je hen maar beter betrekken vindt Simon Verschaeve: “Sharenting is naar Belgisch recht een genuanceerd verhaal. Veel ouders denken: ik heb het ouderlijke gezag, dus ík beslis tot mijn kind zelf oud genoeg is. Maar er zijn verschillende juridische grenzen aan wat ouders over hun kinderen mogen delen. Het ouderlijke gezag is dus niet zomaar een vrijgeleide voor ouders om aan sharenting te doen, noch is hun vrijheid van meningsuiting dat. Geef ook op jonge leeftijd je kind altijd vetorecht over alle informatie die je deelt.”

Niels Van Paemel van Child Focus is het daarmee eens. “In België mogen kinderen pas op hun dertiende een onlineprofiel aanmaken, maar we zien dat heel veel kinderen voor die leeftijd al op sociale media zitten. Mediawijsheid is sinds dit jaar een verplicht vak in het eerste middelbaar, maar eigenlijk komt dat te laat. Het loont de moeite om vóór die leeftijd samen te zitten met je kind en te kijken naar jouw deelgedrag als ouder. De vraag ‘vind je het leuk dat mama deze foto deelt?’ kun je al op heel jonge leeftijd stellen. Je kunt ook eens samen door je Facebookfoto’s scrollen om te zien of je kind ze leuk vindt. Indien niet, verwijder ze dan. En last but not least: geef zelf het goeie voorbeeld. Als je niet wil dat zij later alles te grabbel gooien over zichzelf, doe het dan ook niet met hen.”

Om conflicten te vermijden…

  • geef je je kind beslissingsrecht, hoe klein ook.
  • stel je samen regels op zodra je kind op sociale media gaat. De conversatie aangaan met je kind betekent vooral je kind mediawijs maken. Wat wil je allemaal delen? Voor wie? Maak samen een wachtwoord aan, kijk naar privacy-instellingen, vriendverzoeken etc.
  • practice what you preach. Wil jij niet stiekem gefilmd worden en op de TikTok-account van je dochter verschijnen? Post dan zelf ook nooit zonder toelating.

 

 

Meer inspiratie