Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

Antivirusprogramma: ga je voor gratis of betalend?

Deze zomer is de kans groot dat we massaal aan ‘staycations’ zullen doen: op vakantie gaan in eigen land. Dus als we binnenkort lustig het internet afschuimen naar leuke adresjes en uitstapjes, is het slim om je (gratis) antivirusprogramma eens onder de loep te nemen. Want hoe veilig zijn jouw gegevens eigenlijk echt?

Eerst en vooral: hoera voor antivirusprogramma’s! Ze zorgen ervoor dat je vlotjes en veilig kunt surfen. Toch?

Ja. En nee. De meeste grote spelers in de wereld van de de antivirusprogramma’s bieden een prima basispakket aan, dat volledig gratis is.

And it does the trick: het zorgt ervoor dat je computer niet wordt gehackt, crasht of vol komt te staan met vervelende malware. Malware is ‘slechte’ software, die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen, toegang te krijgen tot private computersystemen, of je hele computer te encrypteren (het versleutelen van informatie op je computer).
Voor de gewone thuisgebruiker is zo’n gratis antivirusprogramma dus vaak meer dan voldoende. Althans, dat denken we.

Maar wist je dat in die gratis antivirusprogramma’s ook ‘potentially unwanted programs’ zitten, ook wel PUP’s? Die zetten ongevraagd add ons - of extensies - in je browser, waardoor je waarschuwingen krijgt. Of waarbij er bijvoorbeeld plots een andere homepage opent dan diegene die jij gebruikt.

Wat meer is: sommige van die gratis antivirusprogramma’s verzamelen jouw gegevens, om ze dan door te geven, of te verkopen aan derden. Van je zoekgeschiedenis tot waar je precies op klikt, het wordt allemaal geregistreerd, vaak zonder dat je er erg in hebt.
Misschien wordt dit ergens - en dan vaak zelfs bewust vaag genoeg - vermeld in de kleine lettertjes van je antivirusprogramma, maar geen kat die daar naar kijkt.
En hoewel jouw data worden geanonimiseerd om te gebruiken in statistieken, zijn ze wèl ergens out there.
Data over waar je deze zomer naartoe wilt, is een ding, maar andere zaken gooi je liever niet te grabbel, toch?

En dan heb je nog die pop-ups. Vervelend, dus je klikt ze eerst weg. Maar wat als je steeds een melding krijgt dat je computer niet meer optimaal werkt, of een waarschuwing dat die binnenkort zal vertragen als je geen upgrade doet van je antivirusprogramma?

Safety first: check!

Met Safespot+ zorgen wij ervoor dat je op beide oren kunt slapen. Met een antivirusprogramma dat steeds up-to-date is, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over zo’n lawine aan pop-ups, bijvoorbeeld. Maar óók door jouw computer steeds veilig te houden, waarbij Safespot allerlei technieken gebruikt om virussen tijdig detecteren.
Safespot is namelijk als een strenge schooljuf: bestanden en programma’s worden strikt gecontroleerd, en van zodra ze iets verkeerd doen, grijpt Safespot onmiddellijk in. Handig én veilig dus.

En wat meer is: wij zullen jouw gegevens niet misbruiken, of doorverkopen aan derden, pinky swear.

Zo kan jij weer veilig verder surfen vanuit je kot, op zoek naar inspiratie voor je zomervakantie!

Benieuwd naar wat Safespot+ nog allemaal voor jou kan doen?

Hier vind je meer informatie.

Meer inspiratie