Om je online gegevens en accounts te beschermen, kies je best voor een supersterk wachtwoord. Maar wat is dat precies, een sterk wachtwoord? En hoe slaag je erin om zo’n ingewikkeld wachtwoord zélf te onthouden? We helpen je op pad met enkele tips!
Neem je wachtwoordgebruik even onder de loep. Want de kwaliteit van je wachtwoord of pincode bepaalt hoe snel een cybercrimineel toegang kan krijgen tot je computer, smartphone of account. Voor de hand liggende wachtwoorden of codes zijn makkelijk te kraken. Een paswoord dat gelijkstaat aan je naam, die van je kind of je huisdier, is vlug geraden. Ook met een pincode die bestaat uit je postcode, je huisnummer of de combinatie 1111 of 1234 maak je ’t criminelen wel erg makkelijk om je te bestelen.
“Een paswoord dat bestaat uit je naam of die van je kind, is vlug geraden.
Kies een wachtwoord dat je samenstelt uit een mix van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe langer het duurt voor een hacker om het te kraken.
Bedenk een schema
Wanneer een bedrijf wordt gehackt, kunnen de wachtwoorden van medewerkers worden gestolen. Met die wachtwoorden proberen de hackers vervolgens in te loggen bij verschillende webdiensten: Gmail, Facebook, Outlook … En omdat veel mensen dezelfde wachtwoorden bij verschillende diensten gebruiken, hebben de hackers dus een schatkist aan informatie binnengehaald. Een slimme truc om dat te vermijden, is het kiezen van verschillende wachtwoorden per toepassing. Dat kan bijvoorbeeld volgens dit schema: <naam><je><geboortedatum><leesteken>.
Je Facebook-paswoord zou dan kunnen zijn: FacebookMark091996! Je Instagram beveilig je met InstagramMark091996! en je mailbox met GmailMark091996! Zo’n paswoord duurt jaaaaren om te kraken, terwijl het voor jou eenvoudig te onthouden is.
“Is je pincode 1111 of 1234? Dan maak je ’t cybercriminelen wel érg makkelijk.
Gebruik een acroniem
Neem een eenvoudige zin. Gebruik enkel de eerste letters van de woorden, wissel kleine letters en hoofdletters af. Vervang ergens een letter door een cijfer en eentje door een leesteken. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben Mark en ik ga zondag met mijn dochter naar het park’. Dan kan je wachtwoord zijn: 1bMe!GzMmDnHp
Verschuif je toetsenbord
Kies een eenvoudig woord en tik op de toetsen die rechts van de letters van dat woord staan. Zo wordt het woord ‘kippenhok’ op een azertyklavier: lo^^r,jpl
Volg een patroon
Sommige telefoons zijn beveiligd met een patroon. Hetzelfde principe kan je toepassen op je wachtwoord, zodat je enkel het gekozen patroon hoeft te onthouden dat je vingers over het toetsenbord volgen. Kies je een ‘V’ als patroon, dan krijg je met een azertytoetsenbord bijvoorbeeld: 2Zdvhu!
Gebruik een boek
Sla je lievelingsboek open op een willekeurige pagina en neem het eerste woord waar je blik op valt. Spot je bijvoorbeeld het woord ‘koffiekopje’ op pagina 119 in regel 4? Dan kan je wachtwoord bijvoorbeeld 119koffiekopje4% worden.