Telenet.be

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Een vraag?

Vind hier een antwoord op veelgestelde vragen over Schoolnet+

 
 

Algemeen

Welke Schoolnet-oplossingen bestaan er?
 • Schoolnet+: supersnel internet in beheer van Telenet, beschikbaar in 4 formules: M, L, XL, XXL, XXXL of Fiber
 • Naar wens uit te breiden met deze 4 modules: beveiliging, wifi, continuïteit en meerdere locaties

Voor wie op zoek is naar een basisformule is er ook Internet Only: supersnel internet, in eigen beheer.

 

De specificaties van deze producten kunnen in de loop van de overeenkomst wijzigen, maar de wijzigingen zullen altijd een verbetering zijn.

Is er een openbare aanbesteding nodig?

Schoolnet+ is ontwikkeld op vraag van de Vlaamse overheid. Telenet bereikte een nieuwe overeenkomst op 05 september 2016 voor het nieuwe Schoolnet+, met het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Als een school kiest voor Schoolnet+ hoeft zij geen openbare aanbesteding meer te organiseren. De Schoolnet-producten voldoen aan alle aankoopvoorwaarden en zijn goedgekeurd door de Vlaamse overheid, departement Onderwijs en Vorming. Het administratieve werk blijft beperkt tot een absoluut minimum.

Hoe bestel ik Schoolnet+ of waar vraag ik meer informatie?
 • Dat kan door het online contactformulier in te vullen. Wij nemen nadien contact op met u om praktisch, technisch en administratief alles in orde te brengen.
 • Via uw account manager bij Telenet, als u al klant bent.
Waar kan ik als klant terecht met administratieve of technische vragen?
 • Onze administratieve helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:30 uur. U vindt het telefoonnummer op uw factuur. U kan de administratieve desk ook online contacteren.
 • De technische helpdesk is voor gebruikers van Internet Only telefonisch bereikbaar op weekdagen van 8:00 tot 22:00 uur, en op zaterdag van 9:00 tot 17:30 uur. Gebruikers van Schoolnet+ kunnen 24/7 terecht bij de helpdesk.
 

Internet

Welke internet aansluitingstechnologie wordt gebruikt?

Schoolnet+ biedt internettoegang via het coaxnetwerk van Telenet. Dit netwerk maakt gebruik van EuroDOCSIS 3.0, waardoor zeer hoge downstreamsnelheden tot 240 Mbps mogelijk zijn. De afstand tussen een netwerkknooppunt en de aansluiting bij de klant heeft geen impact op de kwaliteit van de verbinding.

Is de internetaansluiting beveiligd?
 • Schoolnet+: Ja, er zijn verschillende niveaus van beveiliging, afhankelijk van de gekozen beveiligingsmodule.
 • Internet Only: Ja, een basis beveiligingspakket is inbegrepen. Voor een uitgebreide beveiliging en het beheer van de verbinding staat uw school zelf in.
 

Beveiliging (alleen voor Schoolnet+, niet voor Internet Only)

Welke beveiliging biedt SIG?

De Secured Internet Gateway (SIG) houdt bekende aanvallen en schadelijke applicaties zoals spyware of Trojaanse paarden tegen. Bovendien kan u het internetverkeer filteren: bijvoorbeeld peer-to-peerverkeer via poort 80 verbieden en surfverkeer naar websites via dezelfde poort toelaten. Met klassieke firewalls is dit niet mogelijk. Filteren kan op specifieke applicaties, zoals Facebook, en op categorieën van websites.

 

De Secured Internet Gateway kijkt ook naar de data die over de verbinding lopen. Door de inhoud van datapakketjes te analyseren, kan de gateway aanvallen detecteren die op basis van klassieke detectiemethodes niet op te sporen zijn. Zo kan de gateway bijvoorbeeld virussen tegenhouden die zich via webpagina's verspreiden.

 

De Secured Internet Gateway biedt:

 • Stateful Inspection: enkel gelegitimeerd verkeer wordt doorgelaten
 • Network Address Translation (NAT): publieke IP-adressen worden vertaald in private IP-adressen
 • URL-filtering: ongewenste websites worden geblokkeerd
 • Applicatiecontrole: ongewenste applicaties worden tegengehouden, ongeacht protocol of poort
 • Threat Prevention: bescherming tegen virussen, wormen en applicatie-specifieke bedreigingen
Wat is de Secured Internet Gateway?

De Secured Internet Gateway is een beheerde internetbeveiligingsoplossing van Telenet, begrepen in de prijs van Schoolnet+. De gateway gebruikt een back-up cluster van next generation firewalls die gekoppeld zijn aan het netwerk van Telenet. U hoeft zelf geen hardware te installeren.

Is de Secured Internet Gateway beter dan een firewall in eigen beheer?

Telenet zorgt voor de installatie en het beheer van deze gateway, en dat geeft scholen enkele belangrijke voordelen. Ten eerste hoeft uw ICT-coördinator zich niet langer te bekommeren om de beveiliging van uw internetverbinding. Ten tweede dalen de kosten, want de hardware staat centraal in het netwerk van Telenet opgesteld. U hoeft zelf niet in apparatuur te investeren, loopt niet het risico op defecten, en zit na verloop van tijd niet met verouderde apparatuur. Ten slotte houden de veiligheidsspecialisten van Telenet uw beveiliging automatisch up-to-date, zodat u op elk moment optimaal beschermd bent.

Installeert u zelf een firewall, dan draagt u zelf de investering en de kosten voor eventuele reparaties of nieuwe apparatuur. U dient ook zelf de beveiliging up-to-date te houden.

Kan Telenet het beheer van onze huidige firewall overnemen?

Neen. Telenet werkt enkel met eigen apparatuur. Uw firewall biedt waarschijnlijk niet dezelfde mate van beveiliging. Bovendien zijn onze medewerkers alleen gespecialiseerd in de Telenet-beveiliging.

Wordt de beveiliging op de behoeften van onze school afgestemd?

Ja, we doen dit op basis van beveiligingsprofielen: dat is een specifieke configuratie van uw beveiligingsapparatuur dat bepaalt welke toepassingen wel of niet zijn toegelaten: Facebook, MSN Messenger, Bittorrent, streaming video, online gaming, enz.

 

Om de prijs van de beveiliging zo gunstig mogelijk te houden, biedt Telenet een standaardprofiel aan bij Schoolnet+. Heeft uw scholengroep of scholengemeenschap specifieke beveiligingswensen, kies dan voor de optie Extended management van SIG zodat u zelf een profiel op maat kan bepalen en dat u nadien regelmatig kunt wijzigen.

Wat kan ik aan het beveiligingsprofiel veranderen?

Hieronder vindt u de lijst met standaardwijzigingen. Als u kiest voor de optie Extended management van SIG zijn meer standaardwijzigingen mogelijk. Komt een aanpassing niet in de lijst met standaardwijzigingen voor, dan wordt ze in overleg met u uitgevoerd. Alle wijzigingen, upgrades en updates gebeuren tijdens de kantooruren. Als een wijziging nodig is om een probleem of incident op te lossen, bepaalt de prioriteit ervan het tijdstip waarop dit gebeurt.

 

Maximaal aantal standaardwijzigingsverzoeken per jaar

 • Standard management: 12
 • Extended management: 36

Extra wijzigingen worden apart aangerekend. Telenet zal op basis van de werklast een offerte maken.

Standaardwijzigingen en hun implementatietijd

Standard Management: Implementatie binnen 5 werkdagen na aanvraag:

 • Link Security profile - IP range wijzigen
 • NAT-regel toevoegen/wijzigen/verwijderen

Extended Management

Implementatie binnen 24 uur na aanvraag:

 • Applicatiecategorie voor een bepaald securityprofiel wijzigen
 • Applicatie voor een bepaald securityprofiel wijzigen
 • URL-categorie voor een bepaald security profiel wijzigen
 • URL voor een bepaald securityprofiel wijzigen

 

Implementatie binnen 5 werkdagen na aanvraag:

 • Link Security profile - IP range wijzigen
 • NAT-regel toevoegen/wijzigen/verwijderen
 

IP-VPN (alleen voor Schoolnet+, niet voor Internet Only)

Wat zijn de voordelen van een IP-VPN-connectie?

Een IP-VPN is een Virtueel Privaat Netwerk voor communicatie via het Internet Protocol. Met het IP-VPN van Schoolnet+ kunnen administratieve afdelingen van verschillende scholen binnen 1 groep veilig en voordelig met elkaar communiceren. De afdelingen kunnen onderling gegevens uitwisselen en bepaalde diensten centraliseren. Administratieve medewerkers krijgen via het IP-VPN ook beveiligde toegang tot het internet.

 

Optioneel is Quality of Service (QoS) op de IP-VPN-connectie mogelijk. Hiermee geeft u bepaalde toepassingen voorrang en kan u bellen via VoIP (Voice over IP) mogelijk. Zo kan u aanzienlijk besparen op telefoonkosten tussen uw locaties. Afhankelijk van uw behoefte kiest u voor QoS 256k of QoS 512k.

Is de IP-VPN-connectie beveiligd?

Ja, het verkeer via de IP-VPN-connectie is privaat, volledig beveiligd en afgeschermd van het openbare internet. De administratieve IP-VPN wordt ook gescheiden van het didactische netwerk. Het administratief netwerk heeft altijd 1 beveiligingsprofiel. Dat kan verschillen van het beveiligingsprofiel van het didactisch netwerk. Wenst u communicatie tussen de twee netwerken, dan zorgt u daar zelf voor. U bent ook zelf verantwoordelijk voor de beveiliging tussen de netwerken.

 

Levering en installatie

Wat is de leveringstermijn?

Schoolnet+ wordt ten laatste 6 weken na de bestelling opgeleverd. Deze leveringstermijn gaat in zodra Telenet alle informatie over uw infrastructuur ontvangen heeft en u beschikt over een Telenet-coaxaansluiting.

Wat zijn de belangrijkste leveringsvoorwaarden
 • Er is een coaxkabel beschikbaar in het gebouw. De Telenet-apparatuur (modem en netwerkverdeler) wordt geïnstalleerd op de plaats waar de coaxkabel het gebouw binnenkomt.
 • U stelt een contactpersoon aan die technische kennis heeft van het netwerk en beschikbaar is tijdens de installatiewerken. De contactpersoon is op de hoogte van de situatie in elke betrokken school en kan de installatie begeleiden. Noodzakelijke kennis: de bestaande interne bekabeling, netwerkinfrastructuur en -apparatuur (switches/routers), aansluiting op de coaxkabel en de huidige operator.
 • U bezorgt ons voor elke locatie het adres, telefoonnummer en contactpersoon.
Waar zijn aansluitingen mogelijk?

Een aansluiting is op het volledige Telenet-grondgebied beschikbaar. *

Beschikbaarheid van de kabel

VLAANDEREN Telenet is overal beschikbaar, behalve in 3790 Voeren, 1780 Wemmel en 1620 Drogenbos
BRUSSEL

Telenet is alleen beschikbaar in:

 • 1030 Schaarbeek
 • 1040 Etterbeek
 • 1081 Koekelberg
 • 1082 Sint-Agatha-Berchem
 • 1083 Ganshoren
 • 1090 Jette
 • 1190 Vorst
WALLONIË Telenet is alleen beschikbaar in 7780 Komen.

 
VLAANDEREN

Telenet is overal beschikbaar, behalve in 3790 Voeren, 1780 Wemmel en 1620 Drogenbos.

 

BRUSSEL

Telenet is alleen beschikbaar in:

 • 1030 Schaarbeek
 • 1040 Etterbeek
 • 1081 Koekelberg
 • 1082 Sint-Agatha-Berchem
 • 1083 Ganshoren
 • 1090 Jette
 • 1190 Vorst

 

WALLONIË

Telenet is alleen beschikbaar in 7780 Komen.

* Indien u niet via Telenet coax kan worden aangesloten bestaan er andere mogelijkheden contacteer ons voor een offerte op maat.

Wat als er geen coaxkabel beschikbaar is?

Als uw school in een door Telenet aansluitbare regio is, kan u een coaxkabel laten leggen. Voor de kosten wordt een afzonderlijk bestek opgemaakt. De kostprijs hangt af van de situatie ter plaatse. De coaxkabel moet van in uw school tot aan het dichtstbijzijnde aansluitingspunt van het netwerk lopen, via de gevel, de lucht of de grond.

Hoe wordt Schoolnet+ geïnstalleerd?

Bij Schoolnet+ M en L hoort een Comfort-installatie. Bij Schoolnet+ XL is een Business-installatie inbegrepen: De Telenet-installateur installeert een netwerkverdeler en een kabelmodem op de plaats waar de coaxkabel het gebouw binnenkomt. Hij sluit de kabels aan op de kabelmodem en zorgt ervoor dat al uw Telenet-diensten werken. Bij elke installatie van Schoolnet+ (niet Internet Only) worden ook de Ethernetkabels tussen de kabelmodem en de router aangesloten. De installateur bevestigt ook de aangesloten kabels tegen de muur en zorgt ervoor dat al uw Telenet-diensten werken.

Wat is er nodig om Schoolnet+ te installeren?

Uw locatie moet aangesloten zijn of aansluitbaar zijn op het Telenet-coaxnetwerk. Telenet gebruikt ook coax voor de distributie van televisie, maar het is niet nodig om een actief kabel-tv abonnement te hebben om Schoolnet+ te kunnen gebruiken. Telenet installeert de apparatuur voor Schoolnet+ daar waar de coaxkabel uw gebouw binnenkomt.

Welke apparatuur wordt geïnstalleerd?
Voor Schoolnet+

De installatie omvat een modem, een netwerkverdeler en een router. De router is een HP MSR2003 met 4 GE poorten met optimale performantie tot 500 Mbps. De router en de eventuele beveiliging zijn zo op elkaar afgestemd dat optimale prestaties gegarandeerd zijn. Telenet levert, installeert, configureert en beheert de HP-router. Aangezien Telenet verantwoordelijk is voor het toestel, heeft de ICT-coördinator van uw school geen toegang tot het beheer ervan. Telenet blijft gedurende de hele levenscyclus verantwoordelijk voor de goede werking van het toestel. Telenet bewaakt de router en voert indien nodig interventies uit. De interventies kunnen op afstand gebeuren (bijvoorbeeld software-updates) of in de school plaatsvinden (bijvoorbeeld vervanging van het toestel). In geval van defect, of wanneer de bestaande router om een andere reden niet meer voldoet, zal Telenet het toestel vervangen. De router kan ook als een volledig dynamische DHCP-server werken. Het is mogelijk om een bepaalde adresreeks uit te sluiten, zodat toestellen met een intern vast IP-adres statisch geconfigureerd kunnen worden.

Indien u ook kiest voor een privaat netwerk voor de administratieve diensten via IP-VPN wordt minstens 1 poort van de router gekozen voor die administratieve IP-VPN.

Voor Internet Only

De installatie bestaat uit een netwerkversterker en een modem. De modem heeft 1 bekabelde Fast-Ethernetaansluiting en 1 publiek IP-adres. Router, switches, eventuele servers, interne Ethernetbekabeling, 2 geaarde stopcontacten en beveiligingsapparatuur installeert u zelf.

Als u een router installeert, moet u ervoor zorgen dat het apparaat 240 Mbps kan routeren en tegelijkertijd Network Address Translation (NAT) kan uitvoeren. Alleen als dit het geval is, zullen alle gebruikers in uw school tegelijk online kunnen. Bij een beperkt aantal simultane gebruikers is het snelheidsverlies door een ontoereikende router nog relatief beperkt. Bij een groter aantal zal de snelheid echter aanzienlijk afnemen.

 
 

Tarieven

Wat kost Schoolnet+?

De modulariteit van Schoolnet+ maakt dat elke school zijn ideale oplossing kan samenstellen, van de lokale basisschool tot de grote scholengroep, op basis van zijn budget. Internettoegang is al beschikbaar vanaf €65 per maand. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze klantendienst op 0800 66 066 of via ons contactformulier.

Zijn er upgradekosten?

Er zijn geen eenmalige kosten voor een upgrade van de internetbandbreedte. Voor het bijnemen van extra modules kunnen wel eenmalige kosten van toepassing zijn.

Worden administratiekosten, verbonden aan de omschakeling naar Telenet, vergoed?

Neen, ga dus zeker na wanneer uw huidig contract afloopt en wat de opzegtermijn is voor uw diensten. Het opzeggen van een contract bij uw huidige provider en de administratieve kosten daarvoor, zijn voor uw rekening.

 
 
 

Contact & Advies

Maak een afspraak

U verkiest advies op maat of zoekt nog extra informatie? Onze experts luisteren naar uw noden en gaan samen met u op zoek naar de juiste bundel.

0800 66 889

Mail ons

U wil graag het precieze budget kennen voor uw bundel? Vul het formulier in en vraag een offerte.