Internetfraudeurs proberen op verschillende manieren je (bank)gegevens te bemachtigen of virussen te verspreiden. Meer en meer gebruiken ze ‘malvertising’, een nieuwe manier van phishing. Wees dus op je hoede tijdens het surfen.
Bij ‘malvertising’ gebruiken fraudeurs reclame om je gegevens te bemachtigen of virussen op je toestel te installeren. Ze bewerken bestaande advertenties op populaire websites, kopen zelf advertentieruimte aan of gebruiken pop-ups. Het lijkt alsof echte bedrijven adverteren. Wedstrijden of grote kortingen verleiden je om door te klikken. Vaak krijg je de vraag om je bankgegevens in te vullen of zelfs een betaling te doen. Echte bedrijven zullen je nooit op die manier om bankinfo vragen. Ga hier dus nooit op in!
Fraudeurs gaan ook subtieler te werk. Ze installeren software op je toestel als je doorklikt op een reclamebanner. Soms gaat het om een klassiek virus dat schade aanricht aan je programma’s en documenten. Vaker proberen ze met de software geld te stelen. Dat doen ze bijvoorbeeld via ‘ransomware’. Je computer is plots onbruikbaar en de fraudeurs vragen om een flinke som geld om terug toegang te krijgen. In andere gevallen installeren ze ‘spyware’. Ze bespioneren je letterlijk tijdens je computergebruik en proberen zo je bankrekening te plunderen of identiteit te stelen.
Toch (bank)gegevens doorgegeven? Neem contact op met Card Stop (070 34 43 44), dien een klacht in bij de politie en maak een melding op verdacht@safeonweb.be.
Graag hulp of meer uitleg?