Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Concept store Lily verwent klanten met gratis stylingsessies

 
 

Kelli Van Hees startte 9 jaar geleden met Lily, haar eigen kledingwinkel. Het kleine Mechelse winkeltje is uitgegroeid tot een concept store met 2 boetieks, een op volle toeren draaiende webshop en een sprankelend team van 10 vaste medewerkers. Klanten verwennen doen ze o.a. met gratis styling in de winkels, die u vooraf kan inboeken via de website.

Boekt u een Styling Session bij Lily, dan liggen de zorgvuldig speciaal voor u samengestelde outfits al klaar als u de winkel in Mechelen of Oostende binnenwandelt. Doordat u op voorhand via de website al gevraagd werd om uw maten, voorkeuren en de eventuele gelegenheid door te mailen, kunnen de verkoopsters alles tot in de puntjes voorbereiden. Een uur lang verwennen ze u niet alleen met leuke kleedjes geselecteerd voor dat ene huwelijk waar u binnenkort naartoe moet, maar ook met kledingtips op maat. Ze denken bijvoorbeeld mee na over hoe u items kan combineren met de rest van uw garderobe. Dat allemaal gratis. Zonder aankoopverplichting.

Klanten leren kennen

“Ik denk dat we nu aan een stylingsessie per week zitten”, vertelt Kelli. “We merken dat ze sneller geboekt worden door klanten die al eens in de boetieks geweest zijn. Als het erg druk is in de winkel raden onze verkoopsters een klant die iets specifieks zoekt weleens aan om een aparte sessie te boeken. Zo kunnen ze toch de tijd maken om het advies te geven dat de klant nodig heeft. Er zijn ook dames die elk seizoen opnieuw een sessie boeken omdat ze niet bezig zijn met mode maar er toch piekfijn uit willen zien. Dat kan perfect.”

“Als we stylingsessies zouden doen om winst te maken, dan zou de klant dat meteen merken.”

En dan nu de hamvraag: in hoeverre is dat winstgevend, gratis stylingsessies? “Het gebeurt regelmatig dat dames na een sessie zodanig veel leuke items gevonden hebben, dat ze de verkoopster vragen om alle kleding in één zakje te proppen zodat manlief niet meteen panikeert als ze buitenwandelen. Maar het omgekeerde kan ook, dat klanten ondanks alle hulp niet vinden wat ze zoeken. En daar hebben we alle begrip voor. Wordt het niets, dan heeft de klant ons tijdens de sessie tenminste al wat beter leren kennen. We gaan ervan uit dat ze dan later nog weleens langs zal komen.”

Klanten helpen

De stylingsessies zijn dus een tool voor een betere klantenbinding. “Ze staan zelfs volledig los van het financiële plaatje. We willen de tijd die we erin investeren niet terugverdienen door extra te verkopen. Zo werkt het niet, want klanten voelen meteen dat achterliggende motief en zijn niet meer op hun gemak. We doen het puur om klanten te helpen. Zo onderscheiden we ons. Lily is meer dan een zoveelste concept store. Het is een community van vrouwen die elkaar steunen en helpen.”

“De klanten zijn ons zeer dankbaar en wij zijn ook blij omdat we nu meer tijd hebben voor onze passie.”

Kelli merkt dat die aanpak werkt: “De dames zijn ons nadien zeer dankbaar. Omdat we hen vaak helpen met een probleem, maar ze vinden het ook super dat ze zich op geen enkel moment verplicht hoeven te voelen om iets te kopen. Ze waarderen het enorm dat we dit gratis doen. Wij zijn er zelf ook heel gelukkig mee, want zo kunnen we ondanks dat het zo druk is in de winkels toch voldoende tijd blijven maken voor onze passie: klanten helpen en verwennen.”

Snel opgestart

Hebt u zin gekregen om iets gelijkaardigs doen? Moeilijk is het niet! “Ik heb drie jaar geleden gewoon zelf snel een klein blokje toegevoegd op de website. We hebben even afgewacht of het wel zou werken, maar het sloeg eigenlijk vrijwel meteen aan. Vervolgens hebben we onze stylingsessies beter gemarket en mooier ingekleed.”

“We organiseren fotoshoots in het buitenland, want prachtige productfoto’s zijn cruciaal om te verkopen.”

Over de Lily-webshop, die onlangs verscheen in het HLN-lijstje met favoriete Belgische webshops, kan overigens hetzelfde gezegd worden. “Daar organiseren we zelf fotoshoots voor op buitenlandse locaties, want prachtige productfoto’s zijn natuurlijk cruciaal om te verkopen. Ik vond het bovendien belangrijk om die gezellige boetieksfeer van onze winkels ook online te creëren. En dat is gelukt. We hebben er wel een zevental jaar hard aan moeten werken. Daardoor hebben we veel ervaring met online shopping, wat nu in ons voordeel speelt.”

 

Tot slot nog een gouden tip voor ondernemers die willen starten met een webshop: “Maak niet meteen een groot budget vrij om een eigen webshop te laten maken, maar gebruik een eenvoudig platform zoals Shopify. Begin met een klein budget en laat het organisch groeien.”

Ook zin om gratis stylingsessies te lanceren? Of wil u zich nog meer laten inspireren door Lily’s webshop? Kijk dan hier eens: https://shoplily.be/

Volg ons op Facebook en LinkedIn!

Bekijk ook