Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

HOE VEILIG IS EEN GRATIS ANTIVIRUSPROGRAMMA?

Online criminaliteit: iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ook kleine bedrijven. Hoera voor antivirusprogramma’s die je zaak beschermen! Maar hoe kies je het juiste antivirusprogramma? En hoe veilig zijn jouw gegevens, die van je medewerkers én je klanten eigenlijk echt?

De kans is groot dat jouw onderneming sinds de coronacrisis meer digitaal werkt dan ooit. Maar als jij vanop je zaak of vanuit je kot het internet afschuimt, is het slim om je (gratis) antivirusprogramma eens onder de loep te nemen.

Wat doet een virusscanner?

Het internet is een fantastische plek voor het uitwisselen van informatie. Helaas bevinden er zich ook een hoop minder leuke dingen, zoals de virussen en ‘malware’ die verstopt zitten in downloads en op websites. Met die ‘slechte’ software proberen hackers om je computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te stelen of je hele toestel te versleutelen zodat je niet meer aan je bestanden kan (denk: zakelijke documenten, familiefoto’s…). Gelukkig zorgen antivirusprogramma’s ervoor dat je zorgeloos kan surfen. Juist? Ja. En nee.

Virusscanner: gratis of betalend

Veel gratis virusscanners zijn lang niet zo goed als hun betaalde concurrenten. Maar de meeste grote spelers in de wereld van de antivirusprogramma’s bieden een gratis basispakket aan. Het voorkomt dat je computer wordt gehackt of besmet met kwaadaardige software. Maar wist je dat in die gratis antivirusprogramma’s ook ‘potentially unwanted programs’ (PUP’s) zitten? Die plaatsen ongevraagd extensies in je browser, waardoor je waarschuwingen krijgt. Bovendien verzamelen sommige van die gratis antivirusprogramma’s jouw gegevens, om ze vervolgens door te geven of te verkopen aan derden. Van je zoekgeschiedenis tot waarop je precies klikt: het wordt allemaal geregistreerd, zonder dat je ‘t door hebt. En je persoonlijke gegevens én die van je klanten, die gooi je liever niet te grabbel, toch?

 

Opgelet: veel gratis programma’s die beweren een antivirus te zijn, dragen stiekem malware met zich mee. Zodra je die downloadt, is je computer besmet. En dat terwijl jij denkt dat je juist je computer beschermt!

 

Maar zelfs mét een oerdegelijk antivirusprogramma kan je het slachtoffer worden van onlinecriminelen. Niet omdat je virusscanner faalt, maar omdat je zelf even niet alert bent: een te zwak wachtwoord gebruiken, een twijfelachtige website bezoeken, onvoorzichtig zijn met codes of andere gevoelige data … Je vergissen is tenslotte menselijk. Gelukkig zijn er handige oplossingen waarmee je je risico inperkt.

Waterdichte antivirusaanpak

Telenet Business pakt de bescherming van je onderneming grondig aan. Dankzij Safespot Pro kan je rekenen op een complete bescherming tegen online gevaren als virussen, hackers, malware en phishing. Safespot Pro scant razendsnel alle internetverkeer en blokkeert onmiddellijk wat niet welkom is. Niet alleen voor je computer, maar ook voor je smartphone, tablet, beveiligingscamera, speakers en andere toestellen. Zo zijn al je toestellen beveiligd op je zaak, thuis én onderweg. En zo kan jij veilig verder surfen!

 
 

Safespot Pro, een volledige beveiligingsoplossing

Bescherm al je toestellen in één keer.