Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Karel De Meuter neemt vliegende start

student runt succesvolle start-up Payot Milk

Een boerderij in het Pajottenland, verse melk en een slimme automaat: meer hadden Karel De Meuter en zijn vader niet nodig om hun start-up in Brussel een vliegende start te bezorgen. Dat terwijl Karel nog studeert … Om digitaal te ondernemen schakelde hij de hulp in van De Digitale Versnelling.

 
 

Zijn vader pikte het idee op in Griekenland, waar automaten met verse melk intussen big business geworden zijn. Drie jaar later is Karel (20), halftijds student halftijds ondernemer, de drijvende kracht geworden achter Payot Milk. “Ondertussen hebben we in het Brusselse al vijf automaten staan, onder meer in Sint-Gillis en Anderlecht”, klinkt het.

 

Voor een liter verse melk tel je in de automaat 1 euro neer. Net iets duurder dan een fles melk in de supermarkt om de hoek, maar daar lijken de hoofdzakelijk allochtone klanten van Payot Milk niet om te malen. Integendeel, ze staan soms letterlijk aan te schuiven tot de melkautomaat weer bijgevuld wordt.

Wekelijks ben ik al twintig tot dertig uren zoet met mijn bedrijfje: een best pittige combinatie.

 
 

Sensoren en simkaart houden vraag en aanbod bij

Vier- tot vijfmaal per week pendelt Karel met een speciaal daartoe ingerichte bestelwagen – die maximaal 800 liter melk kan vervoeren – tussen de boerderij en de melkautomaten. Die zijn intussen uitgerust met een intelligente sensor en een simkaart. Zodra de voorraad beneden een bepaald niveau gezakt is, ontvangt Karel een berichtje op zijn telefoon. Bovendien houden de automaten alle mogelijke data bij, zodat het na verloop van tijd perfect mogelijk is om de leveringen zo goed mogelijk af te stemmen op de verwachte vraag.

 

Karel: “Vandaag is er onder meer in Griekenland ook al een app beschikbaar, waarmee de klanten de voorraad per automaat op elk moment van de dag in realtime kunnen checken. De app vertelt hun bovendien wanneer de automaat het laatst werd bijgevuld. Zo weten ze hoe vers de melk nog is.”

 

“Voorlopig bieden we de app nog niet aan onze Belgische klanten aan. In de eerste plaats omdat de licentie behoorlijk veel kost, en ons bedrijf voorlopig nog te klein is om zo’n investering echt rendabel te maken. Op termijn, wanneer we meer automaten gaan plaatsen, zullen we die app uiteraard ook in België aanbieden.”

Gecombineerd met studies

Karel runt het bedrijf intussen min of meer alleen en studeert daarnaast nog bedrijfsmanagement in Brussel. “Mijn vader, die dierenarts is, fungeert vandaag min of meer als mijn raad van bestuur”, klinkt het lachend. “Zoals de kaarten nu liggen, zal ik me daarna wellicht voltijds op Payot Milk storten. Met deze technologie zijn we immers uniek in België, en we merken dat het potentieel in ons land behoorlijk groot is.”

“Nieuwe facebookpagina zorgt voor grotere naamsbekendheid”

“We hadden al een Payot-Milk-facebookpagina, maar daar kon zeker nog wat aan verbeteren,” geeft Karel aan. “We postten alleen berichten als het ons uitkwam en zonder echt te weten hoe we dat het beste aanpakten. De expert van De Digitale Versnelling heeft daarom onze facebookpagina doorgenomen en ze een frissere look gegeven. Om ons bereik te vergroten, taggen we nu ook personen in onze berichten. Daarnaast posten we geregeld toffe foto’s, voegen we altijd een locatie toe en gebruiken we veel spaties zodat onze tekst groter verschijnt op het Nieuwsoverzicht van de gebruikers. De expert raadde ons ook aan om soms met gesponsorde berichten te werken en altijd te targetten op een bepaald publiek. Al die tips hebben hun effect niet gemist: we hebben meer likes op onze facebookberichten en meer mensen kennen ons concept. Op termijn zal dit ongetwijfeld lonen: met deze technologie zijn we uniek in België, en er is dus flink wat potentieel. Geloof het of niet, maar we hebben zelf een klant die wekelijks met de trein vanuit Brugge naar Brussel trekt om in Anderlecht een liter verse melk te komen tanken.”

De digitale versnelling
 
 

Ook op zoek naar digitale hulp? Neem een kijkje op digitaleversnelling.be.