Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Ellen Kegels (LN Knits) deelt tips voor starters

Van bolletje wol tot sterk fairtrade breilabel

“Het ging zo hard. Ik sliep niet meer, mijn haar viel uit, ik stond stijf van de stress ...” En toch zette onderneemster Ellen Kegels door. Met succes! Haar fair fashion brand LN Knits genereert steeds meer omzet én is winstgevend. Hoe groeit Ellen nu zonder af te zien?

 
 
 
 

Een bolletje wol en breipriemen. Meer had Ellen Kegels (31) vroeger niet nodig om een moment voor zichzelf te creëren. Niemand kon vermoeden dat ze haar passie zou uitbouwen tot het sterke fair fashion breigoedlabel LN Knits.

Volg uw passie

Vandaag stimuleert de jonge onderneemster duizenden anderen om te handwerken, runt ze een winkel in Antwerpen en een uitgebreide online shop. Ellen geeft werk aan 6 Belgen en 350 Peruaanse vrouwen. En dat gewoon door haar passie te volgen.

 

Straf hoe dat warme, leuke meisje groeide als onderneemster. “Aanvankelijk vroegen vrienden en familie me om een muts te breien of te haken. Maar het hek was helemaal van de dam toen BV’s als Tiany Kiriloff, Joy Anna Thielemans en Tatyana Beloy zich uitten als fans. Hun invloed was enorm!”

 

“Al snel waren de 6 mutsen die ik per dag breide en haakte onvoldoende. Ik schakelde oma’s in als betaalbare en ervaren handwerkers. Ik bracht hen wol en patronen. Zij leverden me mutsen.”

 

Toen ook dat niet langer volstond, vloog Ellen richting Peru. “Mijn alpacawol komt uit Peru. Ik kan er evengoed mijn duurzame collecties produceren”, droomde Ellen. Ze wilde een heel dorp werk geven. Dat is haar meer dan gelukt.

Mijn neef vertelde me dat ik moet loslaten wat me meer negatieve energie kost dan positieve energie oplevert. Dit inzicht veranderde veel voor me.

 
 

Wapen u voor stevige groei

Haar bedrijf groeide als kool. De groei in 2014 en 2015 was zo intens dat Ellen er zichzelf in verloor. “Ik sliep niet meer, mijn haar viel uit, ik stond stijf van de stress en leed onder acné. Ik heb afgezien. Ik was bekend geworden, verscheen in interviews, op events, op sociale media, mijn retailers wilden me zien en vragen stellen, … terwijl ik liever in een hoekje wegkroop.”

 

Financieel had Ellen het steeds moeilijker om de cashflow te doen stromen. In de kledingsector zitten er immers een aantal maanden tussen uitgaven om de collectie te maken en de inkomsten uit verkoop van de collectie. Dit had ze niet goed in hand. Bovendien verloor Ellen veel geld aan het aanvechten van copycats en misgelopen samenwerkingen met bedrijfjes die zich goed wisten te verkopen.

 

“Hoe ik hieruit ben geraakt zonder opgeven? Ik volgde een cursus mindfullness en nam een uur per dag om me op mezelf te concentreren. Zonder dat ik bereikbaar was voor telefoons, mails en vragen. Ik nam eindelijk vrij tijdens weekends, profiteerde eens van een snipperdag en liet me begeleiden.”

Focus op wat energie oplevert

“Ook de levensles van mijn neef hielp. Hij vertelde me dat ik moet loslaten wat me meer negatieve energie kost dan positieve energie oplevert. Dit inzicht veranderde veel voor me.”

 

Verder onderneemt Ellen vooral voorzichtiger. “Als starter werd ik regelmatig benaderd door bedrijfjes die willen samenwerken. Na veel geld te verliezen aan onder meer een webdevelopmentbureau, dubbelcheck ik nu mijn leveranciers. Ik ga pas in zee met anderen als ik hun klanten gesproken heb, een concrete offerte op tafel heb liggen en ik de onderneming financieel heb doorgelicht.”

Combineer creativiteit met cijfers

Creatief zijn volstaat niet om te ondernemen, ondervond Ellen. “Ik ondernam met mijn buikgevoel. Op zich heb ik een goed buikgevoel, maar toch. Laat je financieel begeleiden als je zoals ik allergisch bent voor cijfers.

 

De versterking kwam vanuit de familie. “Mijn nonkel kocht zich in na een carrière bij Danone. Dat gebeurde op een moment dat het voor mij erop of eronder was. Hij zorgt nu voor de zakelijke kant. Als we groeien, doen we dat dus in de juiste richting.”

Schrijf een businessplan uit

“LN Knits is nu veel stabieler en winstgevend, met een kleiner risico voor mij. We hebben targets, een duidelijk businessplan, een budgettering. Ik weet wat er komt, waar we geld in investeren en wanneer onze rekeningen betaald worden.”

 

Krachtiger dan ooit draagt Ellen haar verhaal van natuurlijke breiproducten, fair fashion, ecologie en zero waste policy uit. “De kledingsector is de tweede meest vervuilende sector ter wereld. Ik toon dat het anders kan.”

Spreek met de markt

Haar grootste uitdaging? Retailers overtuigen. Vandaag heeft Ellen een eigen winkel in Antwerpen en levert ze aan 46 verkooppunten. Dit aantal mag zeker groeien en internationaler worden. Spreken met de markt, is essentieel om dit te bereiken.

 

“Retailers wegen onze kwalitatieve producten met een lagere marge én een duurzaam verhaal af tegen goedkope, hippe producten die niet altijd koosjer geproduceerd worden, maar wel goed en aan hoge marges te verkopen zijn. Het vraagt dan ook toewijding en energie om hen te overtuigen.

 

Maar Ellen weet dat het kan. De 3 deeltijdse en 3 voltijdse medewerkers krijgen er binnenkort immers een sales-collega bij voor verkoop in de Benelux en Duitsland.

 

Bewonder Ellens prachtige breiwerken op LNKnits.com.

Meer Inspiratie

 
 
 
 

3 tips die ik graag geef aan de starter die ik zelf ooit was

 • 1. Besteed aandacht aan de financiële en zakelijke kant. Zonder geld geen duurzame creatieve onderneming.
 • 2. Focus op wat energie oplevert. Sommige gevechten levert u beter niet.
 • 3. Neem tijd voor uzelf, ook al laat de groei van het bedrijf dit nauwelijks toe.

Onlangs een eigen zaak gestart? Ontdek hier onze tips en tricks!

 
 

Inspiratie

 • Saxofoonmaker Karel Goetghebeur realiseert zijn droom

  Van over de hele wereld zakken saxofonisten af naar conceptstore Adolphe Sax & Cie in Brugge. Nochtans heeft Karel het als starter niet gemakkelijk gehad.

  lees meer
 • “Mijn online meditatiesessies bieden enkel voordelen”

  Online leren mediteren via Facebook Live en Zoom? Waarom niet, dacht kinesiste Annemie De Cock. Ontdek hoe ze het doet en wat de voordelen zijn.

  lees meer
 • Bakkerij Heidi baat webshop met succes uit

  Bakkers Geert en Inge baten een fysieke winkel én webshop uit. Hun zaak is enorm gegroeid, en niet alleen op Facebook.

  lees meer