Corporate Fibernet, het snelste kabelinternet op de markt
Efficiënt zakendoen vraagt een krachtige internetoplossing met voldoende download- en uploadsnelheid.
lees meerCoderDojo is een vrijwilligersorganisatie die wereldwijd gratis bijeenkomsten organiseert om jongeren te leren programmeren. Op die bijeenkomsten – of 'Dojo's' – leren jongens en meisjes coderen, maken ze websites, ontwikkelen ze apps en spelletjes. "Alles kan, niets moet", zegt Jerry Hamal, een van de drijvende krachten van CoderDojo Belgium.
Eén zaterdag per maand leren kinderen tussen pakweg 7 en 15 de kneepjes van het codeervak. Websites en apps ontwikkelen, spelletjes in elkaar steken, robotjes laten rondrijden… Ze doen het samen met hun coaches, terwijl sommige ouders vanop een afstand toekijken.
"Vergelijk het gerust met een technologische jeugdbeweging", zegt Jerry. "Omdat de competenties die de maatschappij van ons vraagt steeds digitaler worden, willen we kinderen zo vroeg en laagdrempelig mogelijk met techniek en technologie leren omgaan. Daarom zijn de Dojo's ook volledig gratis, de kinderen moeten zich enkel registreren."
"Omdat de competenties die de maatschappij vraagt steeds digitaler worden, willen we kinderen zo vroeg en laagdrempelig mogelijk met techniek en technologie leren omgaan."
Jerry Hamal, vrijwilliger CoderDojo Belgium
Dojo's worden volledig door lokale vrijwilligers gerund. Jerry onderscheidt twee soorten vrijwilligers: cooks en coaches. "Coaches zorgen voor de technische begeleiding: zij leren de kinderen programmeren, geven opdrachtjes, tonen dingen voor, inspireren en coachen hen. Het zijn vaak (jonge) IT'ers die fier zijn op hun metier en dat willen uitdragen." Cooks staan op hun beurt in voor de organisatie van de Dojo's. "Zij zorgen dat de locatie in orde is, dat er computers zijn, dat de frigo's gevuld zijn, kortom, dat alles op wieltjes loopt. Cooks hebben geen technische kennis nodig, vaak zijn het ouders van kinderen die aan de Dojo deelnemen."
Een Dojo wordt maandelijks georganiseerd, duurt 3 uur en wordt vaak afgesloten met pizza of ander lekkers. "Veel meer 'regels' zijn er eigenlijk niet", zegt Jerry. "Voor de rest zijn het de coaches die beslissen wat er op hun Dojo gebeurt. We gebruiken enkel open source en gratis software, maar zij kiezen welke technologieën ze aanleren. Scratch is bijvoorbeeld ideaal om de allerkleinsten te leren programmeren. De expertise en ervaringen die coaches tijdens de Dojo's opdoen, delen ze op ons interne online platform. Zo kunnen coaches van andere Dojo's er ook mee aan de slag."
Hoeveel kinderen aan een Dojo kunnen deelnemen, is afhankelijk van het aantal beschikbare coaches op een bepaalde datum. Jerry: "We streven er altijd naar om één coach per vijf kinderen te hebben, bij startende kinderen is dat zelfs één coach voor drie kinderen. Als er vijf coaches beschikbaar zijn, kunnen er dus 15 tot 25 kinderen deelnemen."
"We laten de kinderen ook elkaar helpen", zegt Jerry. "Zoals bij pair programming, waarbij twee programmeurs aan één computer aan dezelfde code zitten te werken, zetten wij twee kinderen samen. Vaak combineren we een creatiever kind met een kind dat technisch sterk staat. Het ene kind heeft de ideeën, maar kan ze moeilijk uitvoeren, het andere kan alles uitvoeren, maar heeft minder ideeën. Zo helpen ze mekaar."
Het laatste halfuur van de Dojo is ‘Show & Tell’. Dan kunnen de kinderen tonen wat ze de voorbije 2,5 uur in elkaar geknutseld hebben. “En dat kan eender wat zijn”, zegt Jerry. “De leukste projecten delen we ook op onze Facebookpagina.”
De Dojo’s zijn erg succesvol, op de meeste locaties zijn er zelfs wachtlijsten. “Vooral kansarme kinderen zouden nog meer de weg naar de Dojo’s moeten vinden”, weet Jerry. “En ook het aantal meisjes mag nog de hoogte in.” Ook in Wallonië is er nog ruimte voor verbetering. “Van de 55-tal Dojo’s die momenteel georganiseerd worden, vindt het overgrote deel in Vlaanderen plaats. Wie zich dus geroepen voelt om in Wallonië een Dojo te starten, is meer dan welkom.”
Naast de lokale coaches en cooks, telt de vzw CoderDojo Belgium vier vaste vrijwilligers in het bestuur. Jerry: “CoderDojo Belgium is volledig afhankelijk van sponsoring. Zonder strategische partners als Telenet die van in het begin mee hun schouders onder CoderDojo Belgium hebben gezet, zouden wij niet kunnen bestaan. Naast instaan voor het budgettaire luik, verzorgen de bestuursleden ook de algemene communicatie, onderhouden we de website, organiseren we workshops voor de coaches, enz.”
Wie zijn steentje wil bijdragen, kan contact opnemen met de vzw CoderDojo Belgium: via Twitter, Facebook of www.coderdojobelgium.be. Zijn altijd welkom:
Efficiënt zakendoen vraagt een krachtige internetoplossing met voldoende download- en uploadsnelheid.
lees meer4G als enige back-up voor uw bedrijf? Minder rooskleuring dan het lijkt! Waarom? Lees het hier.
lees meerOp 25 mei 2018 wordt de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Is uw bedrijf er al klaar voor?
lees meer