Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Studie UGent bevestigt succes telewerken

Breekt telewerken door na corona?

Corona maakt telewerken populair. Tijdens de coronacrisis werken meer mensen noodgedwongen van thuis uit. En ze vinden dat ook best ok, zo zegt een studie van de UGent. Maar wat na de crisis? Blijven we dan massaal telewerken of worden werkgevers dan opnieuw immuun voor het enthousiasme voor telewerken en digitaal vergaderen.

Wat de klimaatcrisis niet kan, doet het coronavirus wel. We werken massaal thuis. Kan u dat voor uw job praktisch bolwerken, dan doet u alles voortaan digitaal, vergadert u online en werkt u in digitale teams. Ja, we houden zelfs virtuele koffiepauzes.

 

Hierdoor krijgen we pas echt een beeld van het nut van werken op afstand en de impact op het leven van de telewerker. Maar de hamvraag is: breekt telewerk écht door dankzij de coronacrisis of blijft het bij pure noodzaak als we ooit onze quarantaine mogen verlaten?

Thuiswerken is een kwestie van wederzijds vertrouwen, transparante communicatie en een gezonde dosis discipline.

Kirsten Florentie - VP People & Engagement bij Telenet

 
 

Binnen blijven is buitenkans

De ongewone situatie is een unieke kans om telewerken tegen het licht te houden. Een studie van UGent zegt alvast dat werknemers graag thuiswerken. De onderzoekers peilden bij een panel van bijna 4000 Vlaamse werknemers naar de gevolgen van de coronacrisis voor hun carrière.

 

Wat blijkt? Door de coronacrisis beseffen Vlamingen dat telewerken nuttig en gemakkelijk is. Wie nu telewerkt, hoopt dat hij dat in de toekomst nog vaker kan doen. De helft van de Vlaamse werknemers zou bij zijn volgende job zelfs uitkijken naar een werkgever die (meer) telewerken aanbiedt.

Dankzij en ondanks corona

Volgens de studie staat de helft van de mensen dankzij corona ook positiever ten opzichte van telewerken. Dat is best verrassend, want voor een pak thuiswerkers zijn de werkomstandigheden ver van ideaal. De thuisplek is plots een vast kantoor. 

 

De nieuwe werkomstandigheden zijn niet alleen moeilijk voor werknemers, ook veel werkgevers moeten plots omschakelen. Misschien ontbreekt de juiste infrastructuur? Wie houden we aan het werk en hoe? Werkgevers hebben vaak nog beperkte ervaring bij het managen van een thuiswerkteam. 

 

“Thuiswerken doe je in team”, zegt Kirsten Florentie, VP People & Engagement bij Telenet. “Het succes van thuiswerken hangt samen met de bereidheid van alle collega’s om zich aan te passen. Het is een kwestie van wederzijds vertrouwen, transparante communicatie en een gezonde dosis discipline. Als werkgever moet je een kader bieden met goede afspraken en hefbomen aanreiken die gepast gedrag stimuleren.”

 

Daarbij staat of valt sereen telewerken natuurlijk met de kwaliteit van de technologie en de communicatiemiddelen. Voor de crisis was digitaal vergaderen niet echt populair. Maar wat blijkt nu: mensen houden wel van digitaal vergaderen. Ook hier hoopt de helft van de bevraagde werknemers dat in de toekomst vaker te doen.

Telewerken … tot de volgende crisis?

Werknemers zeggen dus volmondig "ja" tegen telewerken. Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan telewerken en lang niet alleen voor de werknemers. Volgens sommige werkgevers maakt het hun medewerkers zelfs productiever. Verschillende grote bedrijven zoals SchoenenTorfs kondigen dan ook aan in de media om na de crisis meer in te zetten op flexibel en digitaal werken.

 

En wat met de gevolgen voor de maatschappij? Weg files, weg uitstoot! Door het reisverbod zijn er voorlopig geen zakenreizen meer. Dus ook internationaal slaan we aan het videoconferencen. Of werkgevers ook na de crisis minder reizen zullen plannen, is natuurlijk maar de vraag. 

 

Lees  hier de volledige studie van de UGent.

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

 • Online samenwerken is de norm. Ontdek de juiste tools!

  Door de lockdown zetten we volop in op online samenwerken. Optimaal thuis vergaderen? Dat vereist een volwaardige digitale werkplek. Onze expert legt uit!

  lees meer
 • Waarom kiezen voor UC&C?

  Werknemers zijn flexibel; ze werken op kantoor, thuis en op coworking plekken. U merkt dat het één het ander in balans kan houden, op voorwaarde dat u als werkgever de nodige samenwerkingtools aanbiedt.

  lees meer
 • Samenwerkingstool vervangt verplaatsingen

  Productiviteit en snelheid zijn essentieel voor Haeger & Schmidt Logistics Belgium. Deze stijgen sinds kort gevoelig dankzij de samenwerkingstool Teams.

  lees meer