Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Gebouwbeveiliging en cybersecurity in tijden van crisis

Hoe uw gebouw en netwerk beveiligen na een plotse sluiting of afwezigheid

U bent misschien hals over kop vertrokken op uw bedrijf. Dan loont het zeker de moeite om naar de beveiliging van uw gebouw, netwerk en data te kijken. Een beveiligde omgeving kan met behulp van slimme technologieën problemen oplossen voor ze zich voordoen.

Overloop deze checklist en verhoog de beveiliging van uw gebouw, netwerk en data tijdens deze tijdelijke sluiting.

 
 

Test uw beveiligingssysteem vanop afstand

De meeste beveiligingsoplossingen kunnen via een smartphone of laptop geraadpleegd worden. Zo worden uw camera’s, bewakingssysteem en toegangscontrole uw ogen en voeten in the field  wanneer u er zelf niet bent. Maak hiervan gebruik. Keek u voordien nooit naar camerabeelden en informatie over wie uw onderneming binnen- en buiten wandelt? Check dan vandaag nog hoe het wel kan. Ga best wekelijks versneld door de beelden indien u niet werkt met een meldkamer.

Schakel ongebruikte toestellen uit

Sommige toestellen trekt u best uit het stopcontact. Bijvoorbeeld: oudere toestellen en toestellen die niet nodig zijn om uw beveiligings- branddetectie- en informaticasysteem te laten draaien. Ook de guest-wifi mag uit.

Beveilig cruciale zones in uw bedrijf

Moderne toegangscontrolesystemen kunnen nauwkeurig ingesteld worden: lokaal per lokaal, zone per zone en persoon per persoon. Zo beveiligt u gevoelige ruimtes en lokalen waar niemand hoeft te komen extra, bijvoorbeeld de keuken, het bureau van de CEO, de boekhouding, het IT-lokaal…

Check wie uw bedrijf betreedt

Elk elektronisch toegangssysteem (met badges, codeklavier, vingerafdruk…) bewaart de gegevens van wie binnen en buiten loopt.
Voor de corona-maatregelen hield u dit waarschijnlijk minder in de gaten. Maar nu u zelf niet aanwezig bent in uw organisatie, kan dit eens te meer belangrijk zijn.
Daarbij kan u de toegangsrechten (tijdelijk) aanpassen van medewerkers die verplicht zijn om thuis te werken. Zo weet u zeker dat er niemand het gebouw betreedt die er op dat moment niet mag zijn.

Vergrendel uw gebouw

Bevestig dat al uw buitendeuren vergrendeld zijn. Dit lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar deze fout wordt vaak gemaakt, vooral wanneer de sluiting onverwacht is. Als u een toegangscontrolesysteem hebt, pas dan uw schema's voor vergrendeling en alarmsysteem aan, zodat uw eigendom beveiligd is.

 
 

Hackers zijn meer actief dan anders

Hackers misbruiken een situatie als deze met alle plezier. Ze sturen massaal veel phishingmails, lanceren valse corona-websites en droppen gevaarlijke corona-apps in de appstores. Daarnaast zijn heel wat bedrijfsgebouwen verlaten en werken mensen thuis, vaak zonder een goede beveiliging. Alles begint bij een disaster recovery plan. In zo’n plan beschrijft u welke acties ondernomen moeten worden. Noteer ook hoe snel iedereen verwittigd moet worden. Hebt u een systeem op poten dat alle medewerkers meteen een mail of sms stuurt met richtlijnen?

Quick wins om de beveiliging te verbeteren

 1. 80% van de kmo’s gebruikt nog de standaard paswoorden voor hun routers, camera’s, wifi... Hackers kennen deze en misbruiken ze om binnen te breken. Pas de wachtwoorden van uw router en verbonden apparatuur aan. Kies wachtwoorden van minstens dertien tekens, waaronder cijfers, hoofd- en kleine letters en speciale tekens.
 2. Update de software van alle aangesloten toestellen. Enkel de allerlaatste versies zijn veilig.
 3. Verwijder oudere netwerktoestellen waarvoor geen updates meer beschikbaar zijn.
 4. Regel een professionele back-upoplossing die offline staat, maar wel aan uw netwerk gekoppeld is.
 5. Plaats alle achtergebleven computers en kritische apparatuur achter slot en grendel.

 

Een antivirus-programma is niet voldoende voor thuiswerkers

Antivirus houdt maar een klein deel van de bedreigingen tegen. U kiest best voor een endpointoplossing. Deze houdt niet enkel virussen en malware tegen. Het kijkt naar verdacht gedrag op een toestel en lost dit op.

Een gedragscode voor thuiswerkers

Omdat 93% van alle cyberattacks gebeurt via phishingmails, moet u uw mensen vragen uiterst voorzichtig te zijn met mails.
Maak een ‘thuiswerk policy’ op met onder meer deze regels:

 

 1. Ontvang en verstuur geen privémails op de laptop van het werk.
 2. Beweeg uw muis over de link in een mail. Hierdoor verschijnt de volledige url. Is deze betrouwbaar? Enkel dan mag u klikken.
 3. Delete verdachte mails. Probeer u niet uit te schrijven, want ook achter deze link zit soms malware verstopt.
 4. Zoek informatie over corona op officiële websites zoals www.info-coronavirus.be en door u eerder bezochte sites.

Niet alle online tools om samen te werken zijn veilig

Er zijn vandaag heel wat tools beschikbaar om samen te werken. Om uw risico’s te beperken, beperkt u best ook de tools die uw medewerkers mogen gebruiken. Wie met Office 365 werkt, gebruikt best zoveel mogelijk de inbegrepen oplossingen, zoals Sharepoint, OneDrive… voor het delen van documenten. Hebt u meer oplossingen nodig? Dan selecteert u deze in functie van gebruiksgemak en veiligheid.

 

Hou het veilig.

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

 • Lineas wapent zich tegen cyberaanvallen

  Lineas, de grootste private spoorvrachtoperator in Europa, beseft dat de impact van een cyberaanval enorm zou zijn. Hoe heeft het zijn cyberbeveiligingsbeleid verbeterd?

  lees meer
 • Hoe hackers via de werkpleksensoren bij u binnenbreken

  Elk jaar slagen hackers erin om complexere bedreigingen op bedrijven los te laten.

  lees meer