Wil je graag alle functionaliteiten van onze website gebruiken? Update dan je browser of installeer een andere browser. Zo ben je zeker dat de pagina’s die je bezoekt functioneren zoals ze bedoeld zijn
U weet dat u veilig winkelt bij grote en bekende webshops. Maar wat als u aankopen wil doen bij die sympathieke nicheshop? Hoe weet u welke e-shop veilig is? Er zijn zoveel originele en kleine webshops. Met deze checklist kunt u ook bij hen veilig shoppen.
Spreek Nederlands
Een Belgische of Nederlandse shop in gebroken Nederlands? Teveel taalfouten moeten een belletje doen rinkelen. In elke taal geldt: hoe verzorgder de taal, hoe veiliger de shop.
Ken de verkoper
Weet welke fysieke persoon of organisatie de webshop runt. U zou altijd iemand moeten kunnen bellen, mailen of bezoeken in een fysieke winkel of kantoor. Via dns.be komt u het echte adres achter een Belgisch .be-adres te weten.
Let op het slotje
Veilige webshops geven zelf aan dat ze te vertrouwen zijn. Met een label van BeCommerce, Unizo of safeshops.be bijvoorbeeld. U kunt helemaal op beide oren slapen als het adres van de webshop of betaalmodule begint met https://, met de ‘s’ van ‘safe’.
Check reviews
Wat zeggen anderen over de shop? Hoe scoren ze op sociale media? Een shop is te faken, de reacties van klanten veel moeilijker. Vindt u geen Facebook-pagina met toffe commentaren, dan zoekt u best een andere shop.
Koop iets klein
Staat u op het punt een grote aankoop te doen? Lees de FAQ over terugzenden, betaalmogelijkheden, levertermijnen, ... En test de webshop eerst met een kleine aankoop.
Controleer uw rekeninguittreksels
Geen verdachte bedragen van uw rekening? Als u eenmaal per week checkt, kunt u snel ingrijpen. Bij fraude en bedrog contacteert u de FOD Financiën. Bij misbruik van uw betaalkaart Card Stop.