Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Vijf tips voor IT continuity

Wat als jouw internetverbinding uitvalt

Een internetonderbreking leidt bij de meeste bedrijven tot aanzienlijke kosten en inkomstenverlies. Bij een derde van de bedrijven kunnen medewerkers hun activiteiten niet voortzetten, één op tien spreekt zelfs van rampzalige gevolgen voor de verkoop en de service naar klanten. Wij geven vijf tips die ervoor zorgen dat het niet zover komt.

De meeste Belgische ondernemingen zien hun internet- en dataverbinding als bedrijfskritisch. Toch hebben 6 op 10 bedrijven geen back-uplijn om problemen op te vangen. Jurgen Lasseel, Product Manager data en internet bij Telenet Business, geeft je vijf tips voor IT continuity.

1. Bereken de impact op jouw bedrijf

De kosten die met een onderbreking gepaard gaan en het eventuele inkomstenverlies zijn meestal relatief eenvoudig in te schatten. Ga na wat het je kost als jouw personeel één uur niet kan werken of wat de financiële gevolgen zijn als je één uur niets kan verkopen of geen service kan leveren. Vergelijk die kosten vervolgens met de investeringen in een extra, redundante connectie.

2. Kies de juiste technologie

De beschikbaarheid van jouw connectiviteit stijgt sterk als je naast jouw hoofdverbinding een back-upverbinding voorziet. Bij glasvezelverbindingen zijn verschillende soorten redundanties mogelijk, maar je kan evengoed twee technologieën combineren. Glasvezel met een back-up via coax of coax met een back-up via het mobiele netwerk (4G). Twee technologieën combineren biedt je het voordeel dat ze los staan van elkaar, waardoor problemen met de ene technologie geen problemen met de andere kunnen veroorzaken.

Naast maatwerk op vlak van redundantie, biedt Telenet met Corporate Fibernet ook internet met een inbegrepen back-up aan.

 

- Jurgen Lasseel

 
 

3. Bepaal de performantie die je nodig hebt

Veel bedrijven kiezen om financiële redenen voor een back-up die minder performant is dan hun hoofdverbinding. Als je de impact van een mogelijke onderbreking berekent (zie punt 1), kom je misschien tot de conclusie dat je nood hebt aan een performantere back-up verbinding. Beschik je reeds over glasvezel dan biedt een back-up via glasvezel je dezelfde bandbreedte. Heb je andere noden, dan biedt een back-up via coax of 4G je een waardig alternatief aan een interessante prijs.

4. Gebruik redundante hardware

Voor maximale bedrijfszekerheid opteer je op jouw netwerk best voor dubbele routers, één voor de hoofdverbinding en één voor de back-up verbinding, ook al veroorzaken deze apparaten zelden problemen. Zodoende is jouw onderneming maximaal beschermd tegen internetonderbrekingen.

5. Controleer of je een Service Level Agreement hebt

Operatoren leveren connectiviteit vaak, maar niet altijd, met een Service Level Agreement (SLA). Die bevat bepalingen over de minimale beschikbaarheid, de hersteltijden en de bandbreedte van jouw verbinding. Ga na of jouw onderneming een SLA heeft, of die voldoet aan jouw noden en of jouw operator de SLA kan waarmaken.

 

Wij bieden internet en service op maat van KMO’s. Ontdek onze oplossingen.

Meer inspiratie

 
 
 
 

Inspiratie

  • Veilinghuis Bernaerts

    "Zonder internet bestaan we niet." Snel internet met een goede uploadsnelheid is alles voor het veilinghuis. Telenet-partner Optitech stelde voor om internet met telefonie te bundelen in één pakket.

    lees meer
  • DEKRA

    “ Stabiliteit en redundantie zijn voor ons cruciaal, zonder internet zijn 50 van onze mensen werkloos. ”

    lees meer
 
 
 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"