Starters krijgen op korte tijd vaak de meest uiteenlopende vragen en uitdagingen voorgeschoteld. Herkenbaar? In Start-up Survival blikken enkele tientallen succesvolle Belgische ondernemers terug op hun parcours. Waar gingen ze in de fout? Welke belangrijke stap in hun groeiproces hebben ze – achteraf bekeken – verkeerd ingeschat? En wat kan u daar dan van leren?
Van Davy Kestens (Sparkcental) over Jeroen De Wit (Teamleader) tot Louis Jonckheere (Showpad): hun ervaringen, do’s en don’ts kunnen van goudwaarde zijn voor wie vandaag een eigen zaak start. We vatten het boek Start-up Survival van Robin Geers en Jeroen De Wit samen in enkele praktische tips, aanbevelingen en veelgemaakte beginnersfouten.
Met twee een eigen zaak starten heeft nogal wat voordelen: jullie vangen elkaars zwakke punten op, staan sterker in jullie schoenen bij de eerste onderhandelingen met financiers of klanten, en als het even wat minder gaat, kunnen jullie elkaar ondersteunen.
Toch is het van essentieel belang om uzelf eerst kritisch te bevragen: hoe zit ik qua karakter in elkaar? Wat zijn mijn sterktes en zwaktes? Hoe zit het met mijn ambitie op langere termijn? Pas als u die vragen eerlijk beantwoord hebt, kan u op zoek naar een geschikte partner. Die moet uiteraard zo complementair mogelijk zijn. Vooral de verscheidenheid in vaardigheden is daarbij van essentieel belang. En een gedeelde passie voor uw product is zonder meer een must.
Hoe overtuigd u ook bent van de meerwaarde van uw dienst of product, als u na enkele maanden nog steeds geen of amper klanten vindt dan is er iets grondig mis.
Klamp u dus niet wanhopig vast aan uw eerste idee, product of concept, maar sta open voor feedback van (potentiële) klanten en stuur bij waar nodig. Ondernemen is ook en vooral continu aanpassen in uw zoektocht naar meer toegevoegde waarde voor de klant.
U hebt een product ontwikkeld dat inspeelt op een latente behoefte? Prima, maar dan moet u ook zo snel mogelijk de markt op, op zoek naar mensen die uw product willen kopen.
Zo verzamelt u niet enkel waardevolle feedback over uw aanbod, maar komt u meteen ook te weten hoeveel uw klanten bereid zijn ervoor te betalen. En door omzet te genereren, groeit u sneller. Voor een beginnende ondernemer is verse cash trouwens van levensbelang. Probeer uw eerste klanten een onvergetelijke ervaring aan te bieden met uw dienst of product, zodat ze snel inzien hoe u inspeelt op hun behoeften. Wees dus zeker niet te bescheiden.
Het takenpakket in een startend bedrijf is meestal heel divers. Bovendien hebt u als beginnende ondernemer niet het budget om meteen een aantal specialisten aan te trekken. Uw eerste werknemers moeten dus vooral heel flexibel zijn, en bereid zijn om ook taken uit te voeren die niet meteen in hun echte vakgebied liggen.
Zodra u een tiental mensen in dienst hebt, moet u wat meer structuur in de organisatie proberen te brengen. Op dat moment moet u dat team ook echt kunnen managen of overwegen om een externe CEO met die vaardigheden aan te werven.
Investeerders zijn van levensbelang als u heel snel wil/moet groeien. Toch is het geen goed idee om hen van bij het begin duidelijk te maken dat u vooral geld nodig hebt. Dit plaatst hen immers al meteen in een sterkere onderhandelingspositie.
Minstens even belangrijk: investeerders bieden best ook een strategische meerwaarde. Gaande van een waardevol netwerk tot ruime sector-expertise. Bovendien winnen starters die in zee gaan met bekende investeerders daardoor meteen flink aan geloofwaardigheid, waardoor het gemakkelijker wordt om potentiële klanten over de streep te trekken.
Onlangs een eigen zaak gestart? Ontdek hier hoe Telenet Business u kan helpen groeien.