Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

vrouwelijke onderneemster van het jaar geeft 5 tips

 
 

“Ik zat naast Koningin Mathilde en sprak vrijuit met haar. Ook legde ik Premier Michel mijn zorgen als onderneemster in de transportsector voor.” Ja, Vrouwelijke Onderneemster van het Jaar Alexandra Limage heeft straffe maanden achter de rug. Haar advies voor collega-onderneemsters? Dat ontdekt u in deze 5 tips.

Tip 1. Durf leiding nemen

“Toen ik nog administratief bediende en chauffeur was, zei ik vaak dat ik het beter zou kunnen dan mijn baas”, vertelt Alexandra, zaakvoerster van Sprint Transport. “Toen de boel failliet ging, moedigde mijn man me aan om het bedrijf over te nemen. Ik investeerde mijn geld, tijd, energie en focuste op een persoonlijke aanpak. Wat ben ik blij dat ik durfde leiding te nemen.”

Tip 2. Communiceer met iedereen

“In de transportsector zijn chauffeurs maar uitvoerders. Niet bij mij. Ik betrek iedereen bij mijn beleid. Ik bespreek problemen en luister naar de oplossingen van mijn mensen. Zo beslissen mijn chauffeurs onder andere mee over de nieuwe vrachtwagens die we aankopen.”

Tip 3. Bel met concurrenten

“Toen ik onervaren was in het leidinggeven over een transportbedrijf, belde ik vaak naar concurrenten, die ik als collega’s zie. Ik vroeg hen hoe ze bepaalde problemen oplossen. Dit creëerde een ongeziene openheid in onze sector. Vandaag zijn we een hechte groep die elkaar helpt.”

Tip 4. Post op sociale media

“Sinds kort delen we leuke foto’s en artikels over de sector op Facebook. We verzamelden al 450 volgers. Geïnteresseerden kunnen ons direct bereiken via Messenger en onderling hebben onze chauffeurs een Whatsapp-groep. Ze vinden het heel tof om foto’s van ladingen en speciale plaatsen met elkaar te delen.”

Tip 5. Stel u kandidaat

“Ik dacht dat ik een negatief verhaal had van ploeteren in een bedrijf dat het lang moeilijk had. Door de WOMED Award begrijp ik pas dat anderen wat ik doe fenomenaal vinden. Sindsdien geef ik lezingen over mijn aanpak, zetel ik in de adviesraad van Unizo, ontmoette ik belangrijke mensen en kreeg mijn bedrijf heel wat media-aandacht.”

Bent ook u anders dan andere onderneemsters? Bouwt u een groeiend bedrijf uit? Of kent u een sterke vrouw aan het hoofd van haar kmo?

Schrijf uzelf of een andere vrouwelijke onderneemster in voor de nieuwste editie van de WOMED Award. Zo plaatst u zichzelf, uw zaak of een onderneemster die het verdient in de kijker. Inschrijven kan tot en met 11 november 2018 via www.womedaward.be

Bekijk ook