Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

BusinessBytes

Verhoog de beschikbaarheid van uw internet- en dataverbinding

 
 

"De kosten die met een onderbreking gepaard gaan zijn meestal relatief eenvoudig in te schatten"

Hans Demarneffe

Product Marketing Manager, Telenet Business

Zes essentiële aandachtspunten

 1. Bereken de impact op uw bedrijf
  Hoe ver u moet gaan in het optimaliseren of garanderen van de beschikbaarheid van uw internet- en dataverbindingen hangt af van de impact die een onderbreking kan hebben op de werking van uw organisatie. De kosten die met een onderbreking gepaard gaan en het eventuele verlies aan inkomsten zijn meestal relatief eenvoudig in te schatten. Zo kunt u snel nagaan wat het u kost als personeel gedurende één uur niet kan werken wegens een onderbreking of wat de financiële gevolgen zijn als u gedurende één uur niets kunt verkopen of geen service aan uw klanten kunt leveren. U kunt deze kosten vervolgens vergelijken met de investeringen in een extra (redundante) connectie.
 2. Kies de juiste technologie
  De beschikbaarheid van uw connectiviteit stijgt sterk als u naast uw hoofdverbinding in een tweede redundante verbinding voorziet. Hoe sterk, hangt af van de oplossing die u kiest. Bij fiberverbindingen is redundantie in verschillende topologieën mogelijk, elk met een ander garantieniveau. Ook coax kan een zeer kostefficiënte back-up voor fiber zijn. Het gebruik van twee verschillende technologieën is een pluspunt. Beide staan los van mekaar, waardoor problemen met de ene technologie geen problemen met de andere technologie kunnen veroorzaken.
 3. Bepaal de performantie die u nodig hebt
  Veel bedrijven kiezen om financiële redenen voor een back-up die minder performant is dan hun hoofdverbinding. Het best is om op dit vlak de kosten tegen de risico's af te wegen. Als u de impact van een mogelijke onderbreking hebt berekend (zie punt 1), zult u misschien tot de conclusie komen dat een performantere redundante connectie toch wel op zijn plaats is. Qua performantie is fiber de beste keuze. Coax is dikwijls een zeer goede keuze, omdat het een hoge snelheid levert tegen een interessante prijs. Er zijn nog andere back-upmogelijkheden, zoals 3G, maar de bedrijfszekerheid en performantie ervan is niet gegarandeerd. Ze worden het best alleen gebruikt als er geen andere mogelijkheden zijn.
 4. Gebruik redundante hardware
  Voor maximale bedrijfszekerheid werkt u op uw netwerk het best met dubbele routers, ook al veroorzaken deze apparaten zelden problemen. Wanneer u bij uw operator voor managed services hebt gekozen, zullen uw routers preventief vervangen worden na 3 à 5 jaar. Heeft uw bedrijf gekozen voor unmanaged services, dan moet u zelf zorgen voor de preventieve vervanging van uw hardware en bij problemen kunt u niet terugvallen op uw provider. De grote meerderheid van de bedrijven kiest dan ook voor managed services.
 5. Controleer of u een Service Level Agreement (SLA) hebt en wat de voorwaarden zijn
  Operatoren leveren connectiviteit vaak, maar niet altijd, met een Service Level Agreement dat bepalingen bevat omtrent de minimumbeschikbaarheid, de hersteltijden en de gegarandeerde bandbreedte van uw verbinding. Ga na of uw onderneming een SLA heeft, of het voldoet voor uw organisatie, en of uw operator de SLA kan waarmaken.
 6. Eén of twee operatoren?
  Bedrijven op zoek naar maximale bedrijfszekerheid kiezen soms voor twee verschillende operatoren: één operator voor de hoofdverbinding en één operator voor de redundante connectie. Dat is echter zelden een goede oplossing omdat de twee lijnen niet op elkaar afgestemd zijn; ze kunnen elkaar kruisen en samen in de grond liggen. U hebt dus geen garantie op volledige redundantie en ook op het vlak van support is de keuze voor twee operatoren niet optimaal.
 
 

Bekijk ook

 • VGD

  “Om de continuïteit te garanderen, hebben we in elk kantoor een back-uplijn.”

  lees meer
 
 
 
 
 
 
data-overlay-scroll-enable="false"