MLOZ-IT
Vincent Collin van MLOZ-IT, de IT-afdeling van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, migreerde op minder dan 6 maanden maar liefst 425 kantoren.
lees meerRekenkracht, dataopslag, e-mail, tekstverwerking … Belgische ondernemingen trekken voor steeds meer toepassingen naar de public cloud. Maar wie garandeert de privacy van hun data? Wie is er verantwoordelijk als er iets fout loopt? U zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Tenzij u de juiste beveiligingsmaatregelen treft.
De public cloud heeft veel voordelen. U kan uw IT-infrastructuur in realtime aan uw behoeften aanpassen, uw data en toepassingen zijn overal toegankelijk, u betaalt enkel wat u verbruikt en de software is op elk moment up-to-date. Dat veel bedrijven de stap naar de public cloud zetten, hoeft dan ook niet te verbazen. "Maar wie data opslaat in de public cloud of er bedrijfskritische toepassingen draait, staat best even stil bij de beveiliging", zegt Security Manager Serge Ego van Telenet Business.
De public cloud brengt een nieuwe dimensie bedreigingen met zich mee. Serge: "Waar een bedrijfsnetwerk vroeger veilig achter een firewall opgeborgen zat, staan applicaties en data in de public cloud niet meer binnen die veilige, afgebakende zone. Het feit dat u in de cloud makkelijk servers kan toevoegen en verwijderen of het doel ervan kan veranderen, maakt bovendien dat uw beveiliging even dynamisch moet zijn, even snel en makkelijk aan te passen."
"Bedrijven die naar de public cloud trekken, denken al te vaak dat ze zelf geen extra beveiliging moeten voorzien", weet Serge. "Laat dat meteen ook de grootste misvatting zijn." Zo beveiligen Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-providers wel hun infrastructuur (bv. Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure), maar de toepassingen die u erop draait, moet u zelf beveiligen. Hetzelfde geldt voor Software-as-a-Service (SaaS)-providers: zij beveiligen de toepassing (bv. Office 365 of Salesforce), de beveiliging van uw data en uw gebruikers is uw verantwoordelijkheid. "Loopt er iets fout, dan kan u dus niet zomaar naar de cloudprovider wijzen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid", aldus Serge.
Serge Ego, Security Manager bij Telenet Business
Voor wie veilig en zorgeloos in de public cloud wil werken, is een combinatie van twee oplossingen aangewezen. Naast extra cloudbeveiliging moet ook naar de verbinding met de public cloudprovider(s) gekeken worden. Zowel bij de beveiliging als bij de verbinding kan Telenet u helpen.
Met CloudGuard ontwikkelde onze technologiepartner Check Point een beveiligingsoplossing op maat van de cloud. Het beschermt zowel private, publieke en hybride cloudomgevingen als de SaaS-toepassingen die u gebruikt. Wie CloudGuard wil implementeren, kan op onze security-experts rekenen. Zij helpen u om een CloudGuard-oplossing op maat uit te werken, van analyse over design en implementatie tot opvolging.
Met CloudXpress zetten we een private dataverbinding op tussen uw netwerk en uw public cloudprovider(s). Uw netwerk- en applicatieverkeer loopt dus niet langer via het publieke internet, maar gaat rechtstreeks naar de datacenters van uw cloudprovider(s). Dat maakt dat de verbinding veel stabieler en performanter is én dat u de volledige controle hebt over die verbinding. Alle details en voordelen van CloudXpress ontdekt u hier.
In de video op telenet.be/cloudsecurity gaan Serge Ego en SE Team Leader Belgium & Luxembourg Kristof Lossie van Check Point dieper in op het thema cloudbeveiliging. En u kan er ons e-book ‘Veilig de public cloud in’ gratis downloaden.
Vincent Collin van MLOZ-IT, de IT-afdeling van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, migreerde op minder dan 6 maanden maar liefst 425 kantoren.
lees meerE-book: Hackers misbruiken smartphones en tablets van medewerkers die verbonden zijn met het internet. Lees hoe u uw bedrijfsnetwerk beter kunt beschermen
lees meerIn ons e-book ‘Veilig de public cloud in’ nemen onze experts u mee in de wereld van cloudbeveiliging.
lees meer