Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Vakantieboek! De 5 eerlijkste tips uit Silicon Valley

 
 
 
 

Tips uit Silicon Valley waren nooit zo eerlijk als in het boek Start-up mania. Antonio Garcia Martinez, een start-upper en gewezen Facebook-medewerker klapt uit de biecht.

Geïnspireerd door ondernemers in Silicon Valley? Kijk dan ook verder dan het gekende, met het boek Start-up mania. Prima vakantieliteratuur… met wijze en eerlijke inzichten over hoe het echt ondernemen is in het mekka van Facebook, Google en Twitter.

Zijn 5 eerlijkste adviezen uit Californië

Verdeel aandelen niet gelijk

“Een klassieke fout van start-ups: de aandelen in gelijke porties verdelen”, schrijft Antonio Garcia Martinez. “Gelijke monniken, gelijke kappen. Niet? Helaas leidt dit ertoe dat elke belangrijke beslissing een gecompliceerde groepsoefening wordt. Prima voor kleine productaanpassingen en dagelijkse besognes. Desastreus voor vragen over strategische visie en bedrijfscultuur.”

Weet wie beslissingen neemt

“Praat je met iemand over investeringen? Vraag dan of deze man of vrouw ook invloed heeft binnen zijn investeringsfonds. Kan de persoon die aan je kant staat ook anderen overtuigen?”

Geen schrik van de groten

“Je denkt waarschijnlijk dat je een onbetekenende dwerg bent te midden van reuzen. Maar in werkelijkheid hebben grote bedrijven meer van jou te vrezen dan jij van hen. Ze zijn minder strijdlustig. Hun werknemers zijn huurlingen. Hierdoor kan het hen niet zoveel schelen, en ze lijden onder de verwaterende verantwoordelijkheid en matige emotionele betrokkenheid bij een grote organisatie. Wat voor jou een existentiële strijd is, is maar een van de vele taken op hun bordje.”

Scherm uw mensen af van problemen

“Als je oog in oog staat met een stressvol, tijdrovend en riskant probleem zoals een rechtszaak of geldproblemen, bouw dan een firewall tussen het probleem en de anderen in je bedrijf. Het is onwaarschijnlijk dat ze iets bijdragen en de bijbehorende onzekerheid. Dit tast hun productiviteit aan op het moment dat je die juist hard nodig hebt.”

Zoek aansluiting met de markt

“Bij start-ups is het alsof je een vliegtuig bouwt terwijl je van een klif dondert. Elke stap kost geld. Als het geld op is, is het spel afgelopen en hebben we verloren. Maar als we die perfecte aansluiting van ons product op de markt dicht genoeg benaderen, stoppen we de financiële vrije val. Dan betalen gebruikers meer geld voor het product dan het ons kost.”

Start-up Mania, geld en gekte in Silicon Valley, Antonio Garcia Martinez, uitgeverij Q, 2016


Oorspronkelijke titel: Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley, Robert Neugarten, 2016 

Bekijk ook