Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Ja! Uw Windows-pc kan sneller opstarten

 
 
 
 

Heeft het opstarten van uw computer nu echt lang genoeg geduurd? Deze 5 trucs garanderen een snellere opstart.

1. Check functie ‘Snel opstarten’

Omdat ‘Snel opstarten’ een standaardfunctie is in Windows, hoeft u normaal gesproken zelf niets in te schakelen. Check toch even wanneer het opstarten te lang duurt. Want de functie is ook handmatig aan te zetten via Energiebeheer in het Configuratiescherm.

2. Zoek het probleem

Laat uw computer eerst en vooral zelf naar het probleem zoeken. Windows 10 heeft een interessante tool die prestatieproblemen onderzoekt en oplossingen aandraagt. Tik 'Probleemoplossing' in de zoekbalk, of ga naar 'Onderhoudstaken uitvoeren' in het configuratiescherm.
Ook de tools ‘Broncontrole’ en ‘Prestatiemeter’ kunnen een controle uitvoeren op het systeem, waarna u een rapport krijgt met systeemissues en mogelijke oplossingen.

3. Laat minder programma’s opstarten

Het komt heel vaak voor dat Windows traag opstart omdat er veel programma's tegelijk draaien. Allerlei software die u misschien niet eens gebruikt, start toch spontaan als u de computer aanzet. Wanneer u dit voorkomt, verloopt het opstarten van uw pc al meteen een pak sneller. Via het tabblad ‘Opstarten’ in ‘Taakbeheer’ schakelt u onderdelen uit die u niet nodig hebt.

4. Installeer Windows opnieuw

Nieuwe messen snijden scherp. Ook een nieuwe Windows werkt altijd goed. Daarom is het geen slecht idee om Windows te herinstalleren als uw systeem veel trager draait dan vroeger. Check eerst of deze grondige stap wel nodig is. Misschien volstaat het de nieuwste updates te installeren en software te verwijderen die u niet meer nodig hebt.

5. Voeg werkgeheugen toe

De oplossing voor wie zijn schroevendraaier durft boven te halen. Wanneer u meer RAM-geheugen steekt, verhoogt de snelheid van uw computer gevoelig. Applicaties draaien niet alleen sneller, u kunt ook in meer programma’s tegelijk werken. Steek dit tweede werkgeheugen altijd in een socket met dezelfde kleur als het eerste. Op Computertotaal vindt u 10 tips voordat u werkgeheugen gaat uitbreiden.

Bekijk ook