Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Bram Gooris richtte online platform Twizzi op

“Ik heb mijn business­model geheel moeten omgooien”

Het vriest dat het kraakt en net dan begeeft uw verwarmingsketel het. Waar vindt u zo snel mogelijk een vakman? Op Twizzi, een van de grootste platformen voor de bouwsector. De afgelopen jaren heeft Twizzi een indrukwekkend parcours afgelegd. “Ik heb vele tienduizenden euro’s over de balk gegooid met verkeerde beslissingen, bijna altijd door onwetendheid”, aldus co-oprichter Bram Gooris.

 
 

“Ik kwam op het idee toen ik zelf als tuinman in bijberoep werkte”, blikt Bram terug. “Ik ondervond toen aan den lijve hoe lastig het soms is om opdrachten te versieren. Bovendien zag ik destijds al hoe een breed online platform daar verandering in zou kunnen brengen. Zo kwam het dat ik in 2009 samen met mijn broer Twizzi oprichtte.”

Welk krachtig idee schuilt er achter Twizzi?

Twizzi brengt opdrachtgevers en professionele vaklui – want een ondernemingsnummer is een vereiste – snel en efficiënt samen op een internetplatform. De opdrachtgever zet een klus of grotere opdracht binnen of buiten het huis online. Vaklui die ingeschreven zijn op het platform, kunnen daarop reageren. “Ze doen daarbij ook een prijsvoorstel, maar dat is enkel zichtbaar voor de opdrachtgever zelf, zodat er geen prijsopbod ontstaat”, legt Bram uit.

 

“Vaklui die zich inschrijven, mogen ons platform eerst 30 dagen gratis uittesten. Daarna betalen ze een vast bedrag per maand, dat afhangt van het aantal vakgebieden waarvoor ze zich opgeven én het gewenste aantal klantencontacten per maand.”

Welke troeven biedt het?

Voor de opdrachtgevers is Twizzi volledig gratis, voor de vaklui is het bijzonder flexibel: ze kunnen zelfs per maand in- en uitschrijven als ze dat willen. Bijvoorbeeld in functie van de hoeveelheid opdrachten die ze voor een bepaalde periode al op de agenda staan hebben.

 

Nog een grote troef: het beoordelingssysteem. Opdrachtgevers kunnen hun vaklui meteen online quoteren, waardoor andere gebruikers weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. “Ik merk dat ook de vaklui dit als een soort kwaliteitsgarantie gaan zien en almaar vaker om zo’n beoordeling vragen. Tegenwoordig krijgen we al snel 150 tot 200 beoordelingen per maand binnen”, klinkt het.

Als online-ondernemer kan je ook het belang van technologie amper overschatten.

 
 

Tienduizenden euro’s leergeld

Anno 2018 zijn er zowat 8.000 vaklui geregistreerd op Twizzi. Maandelijks worden er 2.000 nieuwe opdrachten ingegeven en per opdracht volgen er gemiddeld 2,3 reacties. Daarmee is Twizzi uitgegroeid tot een van de grootste online platformen voor de bouwsector in ons land.

 

“Ik heb wel flink wat leergeld betaald”, geeft Bram toe. “Eerst was het platform bijvoorbeeld ook voor de vaklui volledig gratis, en haalde ik mijn inkomsten alleen uit advertenties. Al snel werd er echter te veel misbruik gemaakt van het systeem. Ik heb mijn businessmodel dus geheel moeten omgooien”, geeft Bram toe.

 

“Ik heb ook vele tienduizenden euro’s over de balk gegooid met verkeerde beslissingen, bijna altijd door onwetendheid. Op een gegeven moment stond ik zelfs echt op de rand van het faillissement: het platform draaide goed, maar de kosten liepen te hoog op. Dit soort inzichten krijg je vaak maar al doende. Laat je dus als startende ondernemer meteen echt goed omringen.”

Cruciaal: technologie en kennis

“Als online ondernemer kan je ook het belang van technologie amper overschatten. Wij zetten vandaag bijvoorbeeld alsmaar meer artificiële intelligentie in om de advertenties en reacties te screenen. Technologie bespaart je doorgaans veel tijd en maakt veel minder fouten dan mensen.”

 

“Je hebt ook altijd lokale knowhow nodig. Wat er werkt qua aanpak, advertenties of stijl, verschilt echt van land tot land. Zelfs tussen Vlaanderen en Nederland zijn er nog vaak grote verschillen”, besluit Bram.

Benieuwd naar hoe zo’n online platform eruitziet?

Meer Inspiratie

 
 
 
 

De 3 tips van Bram

  • 1. Durf uw ideeën bij anderen af te toetsen, kom ermee naar buiten. Het kan u veel goede raad opleveren en veel geld uitsparen.
  • 2. Werk met geld van banken of andere externe financiers. Neem dus geen gekke risico’s op dat vlak. Ik heb ooit mijn eigen huis in pand moeten geven toen we op zoek waren naar vers geld. Gekkenwerk, achteraf beschouwd.
  • 3. Test uw site of applicaties elke dag. Ik weet het uit eigen ervaring: een bepaalde knop van kleur veranderen kan vijf procent meer opdrachten opleveren. Laat op dat vlak dus niets aan het toeval over.
 
 

Inspiratie

  • Bakkerij Heidi baat webshop met succes uit

    Bakkers Geert en Inge baten een fysieke winkel én webshop uit. Hun zaak is enorm gegroeid, en niet alleen op Facebook.

    lees meer
  • Saxofoonmaker Karel Goetghebeur realiseert zijn droom

    Van over de hele wereld zakken saxofonisten af naar conceptstore Adolphe Sax & Cie in Brugge. Nochtans heeft Karel het als starter niet gemakkelijk gehad.

    lees meer
  • "We onderscheiden ons online met gepersonaliseerde verhalen"

    Rosine Uwayezu en haar zus startten de webshop Iconics voor tweedehands luxe-artikelen.

    lees meer